Makový koláč
Makový koláč

Kysnutý makový kvet

mojaradost - bez fotkymojaradost, 18. augusta 2017

Kysnuté koláčiky máme radi, mak tiež, tak som vyskúšala trochu iný tvar vo forme kvetu, ktorá sa mi veľmi zapáčila. Veď nakoniec jeme aj očami.

20
porcií
90 minút
príprava
30 minút
na 180 °C

Suroviny

Cesto:
500 g
40 g
3 PL
3 PL
50 g
1 ks
1 štipka
350 ml
Maková náplň:
20 PL
10 PL
2 ks
200 ml
Na potretie:
1 ks

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Cesto: Pripravíme si kvások z polovice vlažného mlieka, cukru a droždia a necháme vykysnúť cca 15 minút. Múku preosejeme do misy, pridáme cukor, olej, zmäknuté maslo, vajce, soľ, vykysnutý kvások, zvyšok mlieka a vypracujeme hladké cesto, ktoré prikryjeme a necháme vykysnúť na teplom mieste.

  2. 2

    Maková náplň: Mak, cukor, vanilkový cukor, škoricový cukor podľa chuti, citrónovú kôru zalejeme vriacim mliekom, rozmiešame a necháme vychladnúť.

  3. 3

    Vykysnuté cesto rozdelíme na dve časti. Budeme mať 2 koláčiky. Rozvaľkáme ho na obdĺžnik 30 x 40 cm, potrieme polovicou náplne a stočíme na roládu, konce odkrojíme. Preložíme na plech vyložený papierom na pečenie a spojíme do kruhu. Dookola každé 2 cm striháme do 2/3 smerom dovnútra, neprestrihneme celkom. Každú časť pretočíme o 90°, čím vznikne forma kvetu. Odkrojené konce vložíme do stredu koláča. Potrieme rozšľahaným vajíčkom, do ktorého sme pridali trochu mlieka.

  4. 4

    Tak isto postupujeme aj s druhou časťou cesta. Necháme podkysnúť asi 20 minút a upečieme. Teplota 180 °C 30 minút alebo podľa potreby. Každý sa musí riadiť svojou rúrou. Plnku môžete použiť aj inú orechovú, tvarohovú, každý podľa svojej chuti. Dobrú chuť!

Diskusia k receptu

10 komentárov k receptu
ja by som aj rada skúsila, aj keď na takéto výtvory mám dve ľavé ruky... no ale čo keď sa mi teraz podarí, že? chcem sa spýtať, koľko maku treba zomlieť, aby som mala 20 polievkových lyžíc mletého?

Pridaj komentár k receptu: