Lekvárový závin

Kysnutý lekvárovo-kakaový závin (fotorecept)

Autor receptu: cesminaz

Lekvárovo-kakaovú plnku v kysnutom ceste poznám už z detstva, bola to taká klasika mojej mamy :-)* Ale táto plnka je trocha výnimočná, s nádychom a arómou zázvoru, ktorý jej dodá fantastickú chuť!

35 minút
na 180 °C

Suroviny

Postup

  1. V jednej miske najprv lyžicou premiešame múku, cukor, soľ a preosiaty prášok do pečiva. Následne pridáme 2 kopcovité PL jogurtu, žĺtok, olej a v 2 dl mlieka napučané droždie. Tých zvyšných cca 1 dl mlieka pridávame postupne pri vypracúvaní cesta podľa toho, ako múka pije. Vypracujeme polomäkké, jemné cesto, ktoré sa o ruky síce poriadne lepí, ale od misky sa už začína oddeľovať. Cesto ešte nakoniec pomocou múky len krátko premiesime do bochníka a necháme na teplejšom mieste kysnúť cca 1 hodinu. Doba kysnutia závisí aj od toho, že aký studený ste mali ten jogurt :-)
  2. Zatiaľ kým cesto kysne si pripravíme aj ostatné potrebné suroviny. Na plnku budeme potrebovať lekvár, ja tu mám višňový - fľaška má 350 ml :-) Ďalej kakao a čerstvý zázvor. Ten dodá fantastickú chuť plnke. Lekvár, kakao a za 1 kopcovitú KL nastrúhaného zázvoru zmiešame a dáme zatiaľ bokom. Budeme potrebovať aj trocha strúhanky (cca 6 PL) na posypanie lekváru, aby nevytiekol, ale zostal tam kde má :-) Na potretie koláča pred pečením budeme potrebovať bielok a na posypanie hrubozrnný trstinový cukor a celý mak. Čo sa týka strúhanky, môžete ju nahradiť mletými orechami, ale to dá zasa inú chuť. Strúhanka plnke chuť nezmení :-)
  3. Keď cesto nakyslo, ho rozdelíme na 2 časti. Každú časť vyvaľkáme na tenko a natrieme plnkou. Posypeme celé trochou strúhanky a zľahka zvinieme do menšieho závinu. Tie bočné strany závinu som zahla dovnútra, aby plnka náhodou nevytiekla :-)
  4. Záviny dáme na plech s papierom a natrieme ich bielkom. Napokon som jeden závin posypala poriadne trstinovým cukrom a druhý celým makom. Oba budú mať chrumkavý vrch :-) Nakoniec záviny bez podkysnutia dáme do rúry, ktorú sme si už vopred rozohriali na 180 °C na cca 30-35 minút. Treba si to radšej sledovať, lebo každá rúra pečie trocha inak :-)
  5. Záviny sa mi pri pečení síce zlepili, ale na chuti im to v žiadnom prípade neubralo :-)
  6. Plnka je naozaj veľmi chutná, ten zázvor tam urobí svoje :-) mne osobne pripomína želé salónky z detstva ;-) Mám túto plnku rada, je výnimočná.
  7. Koláč je celkovo výborný. Cesto ľahučké a chrumkavý povrch koláča výborne ladí so šťavnatou plnkou :-) Prajem dobrú chuť !
  8. Ďalšie moje recepty nájdete aj na mojom blogu cesminazuenal.blogspot.com a na Youtube