Marhuľový koláč
Marhuľový koláč

Kysnutý koláč s marhuľami, tvarohom a posýpkou

Adriana Poláková
moderátorka a cukrárka, 30. augusta 2022
Kysnutý koláč s marhuľami, tvarohom a posýpkou
Foto: Archiv Adriany Polákovej

Obľúbený koláč moderátorky Adriany Polákovej, ktorý sa jej spája s detstvom a letom. Keď si ho doma upečie, dokáže sama zjesť aj celý plech.

20 (+ kysnutie) minút
príprava
30 minút
na 180 °C

Suroviny

Cesto:
350 g
180 ml
4 PL
20 g čerstvé
1 ČL
50 g
Tvarohová plnka:
300 g
2 ks
50 g
Posýpka:
100 g
100 g
90 ml (roztopené)
Okrem toho:
2 bal.
500 g




Postup

  1. 1

    Do vlažného osladeného mlieka rozdrobíme droždie, počkáme pár minút, kým vzíde kvások. Pridáme múku, soľ, zmäknuté maslo a vypracujeme cesto, ktoré necháme vykysnúť.

  2. 2

    Medzitým pripravíme plnku. Tvaroh, cukor a vajíčka spolu zmiešame.

  3. 3

    V miske varechou zmiešame prísady na posýpku, mala by byť sypká.

  4. 4

    Marhule vykôstkujeme a nakrájame na malé kocky.

  5. 5

    Vykysnuté cesto rukou roztlačíme na dno plechu (30 x 40 cm), ktorý sme predtým poriadne potreli olejom alebo roztopeným maslom. Na cesto navrstvíme tvarohovú plnku a na ňu poukladáme na kocky nakrájané marhule, ktoré posypeme škoricovým cukrom a nakoniec posýpkou.

  6. 6

    Pečieme v rúre vyhriatej na 180 °C asi 30 minút.

Diskusia k receptu





SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia