Kysnutý koláč s cibuľou

soncya - fotkasoncya, 3. mája 2013
Kysnutý koláč s cibuľou
Foto: soncya

Už som ho dávno nerobila, tak som ho spravila tak, ako ho ľúbime.

4
porcie
30 minút
príprava
25 minút
na 170 °C

Suroviny

Cesto:
200 g
5 g
200 ml
1 čl
1 čl
Zálievka:
400 ml
2 ks
Plnka:
 môže byť aj prerastaná
4 ks
1 ks




Postup

  1. 1

    Do misky vsypeme múku, soľ a premiešame. Urobíme si jamku a do nej odlejeme trochu teplého mlieka, pridáme cukor a droždie. Necháme vzísť kvások. Potom pridáme podľa potreby mlieko, olej (dávam od oka - jedno rýchle vliatie) a vypracujeme hladké vláčne cesto. Uzatvoríme misku fóliou a necháme kysnúť. Nie je potrebné dlhšie ako 30 minút.

  2. 2

    Medzitým si pripravíme zálievku tak, že jogurt zmiešame s vajíčkami, posolíme a okoreníme podľa chuti.

  3. 3

    Cibuľu si pokrájame polkolieska a na slaninke si ju urestujeme. Pridáme papriku, soľ, korenie a trošku podlejeme vodou, ozaj len máličko, aby sa trošku podusila.

  4. 4

    Do vymastenej zapekacej misy položíme vyvaľkané vykysnuté cesto, tak aby sme mali vyložené aj okraje. Potrieme pár lyžicami zálievky a obložíme dusenou cibuľou s paprikou. Polejeme zvyšnou zálievkou. Dáme do vyhriatej rúry piecť pri teplote 170 stupňov na 25 minút pri hornom aj dolnom teplovzduchu, alebo 30 minút pri 190 stupňoch pri klasickom elektrickom ohreve. Pečieme do ružova. Prajem dobrú chuť.

    Kysnutý koláč s cibuľou - obrázok 4

Diskusia k receptu

radulienka
Oh, vyzerá fantasticky, určite aj tak chutil, narobila si mi chúťky, musím spraviť taký, už teraz cítim tú cibuľku, vďaka za recept...
valeri
Ďakujem za pripomenutie, ani sa nepamätám, kedy som ho piekla naposledy.
sovka62
Cibuľový koláč som v živote nejedla, ale z toho tvojho by som rada ochutnala. Kolega pred rokmi často spomínal "cibulovú zahybanyčku", ktoré piekla jeho stará mať, ale ani recept ani koláč na ochutnávku nedoniesol.
lusinkab
Tak tento si ja pekne ulozim na vyskusanie :-) robila som uz niekolko cibulkovych chlebikoch ale takto este nie ale vyzera byt neskutocne chutny takze kk :-) super
srac
Potešila si ma týmto rcp, milá @soncya - hlavne preto, že je zo Spiša. Ja som podobný "cibuľohovník" jedával vždy počas vinobraní u gazdov vo Vajnoroch a Rači_rsdorfe, keď som si u nich v rokoch 1963 až 1969 - ako žižkovec a učeň ženista - privyrábal oberaním hrozna. So starkým som hrozno oberal a hneď aj lisoval a babka v chlebovej domácej peci upiekla túto úžasnú dobrotu! Blahoželám Ti a ďakujem za prácu aj spomienky!
babkamt
@soncya dnes som čakala na návštevu priateľov . Poobede som nakukla na Varechu . Upútal na tvoj recept .Hneď som si zarobila cesto . Priateľom koláč chutil , samozrejme aj nám . Určite ho budem robiť častejšie .
jerica
@soncya , veru , keď už neviem čo navariť, pustím sa do tvojho receptu, výhoda , nie je drahý, je chutný a aj zasýti , fajn, už sa teším na tú prácu:-)
soncya
@sovka62 ďakujem za nahliadnutie, skutočne je chutný tak vyskúšaj, pre teba to bude len rutina.
@lusinkab toto je fajný koláčik, vhodná na party k pivu či vínku.
@sracz som fakt poctená tvojím komentom.
@babkamt si rýchla :-) teší ma, že nesklamal.
@irenaw aj chutí tak ako vyzerá.
jozka2
milujem cibulove briosky,kupujem si ich ku kave ale cibula je na sladko bez slaninky




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia