Opekance

Kysnuté opekance alebo pupáky (fotorecept)

Autor receptu: patricia8

Pridávam recept na opekance, ktorý ma naučila moja starká. Opekance máme veľmi radi a preto keď pečiem, tak aj z troch dávok, lebo to ide ako teplé rožky.

80-90 minút
príprava
5-6 minút
na 220 °C

Postup

  1. Pripravíme si kvások - do zohriateho mlieka (aby bolo vlažné, nie veľmi teplé) rozdrobíme droždie a necháme 5-10 minút postáť.
  2. Zatiaľ si odvážime 500 g múky, 50 g masla a práškového cukru, pridáme žĺtok, štipku soli a nastrúhanú citrónovú kôru.
  3. Do múčnej zmesi pridáme kvások a všetko poriadne zmiešame. Cesto posypeme múkou len tak jemne po vrchu a prikryjeme utierkou. Necháme kysnúť aspoň 30 minút na teplejšom mieste.
  4. Keď je cesto pekne nakysnuté, môžeme sa pustiť do vaľkania. Z cesta postupne odoberáme a šúľame šúľky, ktorú nakrájame menšie kúsky. Tie ešte jemne pomúčime a rozložíme na plech s papierom na pečenie.
  5. Rúru predhrejeme na 220 °C a pečieme 5-6 minút tak, aby mali peknú farbu.
  6. Ak si pečiete opekance vopred, treba ich nechať poriadne vychladnúť a nechať odstáť. Kľudne môžu byť aj tvrdšie, pri varení v mlieku zmäknú.
  7. Na úvodnej fotografii sú opekance pripravené z dvojitej dávky a na fotke v bode 3. je nakysnuté cesto. Upečené sú v tej istej nádobe ako nakysnuté cesto - len na porovnanie. Prajem Vám dobrú chuť:-*♡