Opekance
Kysnuté opekance alebo pupáky (fotorecept)
Autor receptu: patricia8
Pridávam recept na opekance, ktorý
ma naučila moja starká. Opekance máme
veľmi radi a preto keď
pečiem, tak aj z troch dávok, lebo to ide
ako teplé rožky.
80-90 minút príprava |
5-6 minút na 220 °C |
Postup
- Pripravíme si kvások - do zohriateho mlieka (aby bolo vlažné, nie veľmi teplé) rozdrobíme droždie a necháme 5-10 minút postáť.
- Zatiaľ si odvážime 500 g múky, 50 g masla a práškového cukru, pridáme žĺtok, štipku soli a nastrúhanú citrónovú kôru.
- Do múčnej zmesi pridáme kvások a všetko poriadne zmiešame.
Cesto posypeme múkou len tak jemne po vrchu a prikryjeme utierkou. Necháme kysnúť aspoň 30 minút na teplejšom mieste.
- Keď je cesto pekne nakysnuté, môžeme sa pustiť do vaľkania.
Z cesta postupne odoberáme a šúľame šúľky, ktorú nakrájame menšie kúsky. Tie ešte jemne pomúčime a rozložíme na plech s papierom na pečenie.
- Rúru predhrejeme na 220 °C a pečieme 5-6 minút tak, aby mali peknú farbu.
- Ak si pečiete opekance vopred, treba ich nechať poriadne vychladnúť a nechať odstáť.
Kľudne môžu byť aj tvrdšie, pri varení v mlieku zmäknú.
- Na úvodnej fotografii sú opekance pripravené z dvojitej dávky a na fotke v bode 3. je nakysnuté cesto.
Upečené sú v tej istej nádobe ako nakysnuté cesto - len na porovnanie.
Prajem Vám dobrú chuť:-*♡