Kysnuté koláčiky na slano aj na sladko
cukrárka – inovátorka značky Tante Hannis, 16. apríla 2018
Foto: Pravda - Robert Hüttner
porcií
príprava
Suroviny
Základné cesto: | |
300 g |
|
300 g |
|
1 kocka (42 g) |
|
250 ml |
|
100 g |
|
štipka |
|
1 KL |
|
3 menšie ks |
|
Na slano: | |
125 g |
|
|
|
|
|
|
|
(nadrobno nakrájaná) |
|
Na sladko: | |
125 g |
|
2 PL |
|
1 ks |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Na potretie: | |
1 ks |
|
Postup
-
1
Z droždia, zo štipky soli, z cukru a mlieka pripravíme kvások. Vlejeme ho do múky, pridáme vajcia a rozpustené maslo. Vymiešame cesto, ktoré necháme na teplom mieste prikryté utierkou vykysnúť, aby zdvojnásobilo objem. Vykysnuté cesto rozdelíme na dva bochníky.
- 2
Prvý bochník vyvaľkáme na hrúbku 1 cm. Kolieskom vykrojíme koláčiky s priemerom 8 cm. Tvaroh ochutíme vegetou, soľou a kôprom. Na cesto položíme lyžicu tvarohu a naň pár kociek slaninky. Okraje koláčikov potrieme rozmiešaným žĺtkom. Upečieme, kým nie sú zlatisté.
- 3
Tvaroh ochutíme cukrom, dužinou z vanilky a citrónovou kôrou. Z druhého bochníka vykrojíme kolieska, na ktoré navrstvíme na sladko ochutený tvaroh a ozdobíme nadrobno nakrájanými broskyňami, lesným ovocím alebo slivkovým lekvárom. Okraje potrieme žĺtkom a upečieme.
- 2
Diskusia k receptu