Kysnuté koláče

Kysnuté koláčiky (fotorecept)

Autor receptu: nikola166

Krehké kysnuté koláčiky, mäkučké aj na druhý deň.

6
porcií
30 minút
príprava
20 minút
na 180 °C

Suroviny

Postup

  1. Najprv si pripravíme kvások z vlažného mlieka, droždia a cukru. Spolu ich dobre premiešame a odložíme na teplé miesto cca na 15 minút, kým vzíde kvások. Do kvásku vmiešame jogurt a olej.
  2. Múku so soľou preosejeme do misky. Pridáme kvások zmiešaný s olejom a jogurtom.
  3. Vypracujeme hladké cesto. Ja som použila kuchynský robot.
  4. Cesto zakryjeme utierkou a necháme na teplom mieste kysnúť asi hodinu.
  5. Po vykysnutí cesto rozdelíme na 6 rovnakých kúskov.
  6. Každý kúsok po jednom rozvaľkáme na obdĺžnik a potrieme plnkou podľa chuti. Ja som použila orechovú plnku, nutelovú s orieškami, pistáciovú, nátierku z Lotus keksov, ale môžete si pripraviť plnky podľa vlastnej chuti napr. makovú, škoricovú.
  7. Obdĺžnik rozkrájame na prúžky, na jednej strane nedorežeme až k úplnému kraju.
  8. Všetky pramene zhrnieme do jednej ruky, do druhej ruky chytíme nerozrezaný koniec a začneme krútiť proti sebe. Stočíme do venčeku/uzlíku a položíme na plech.
  9. Rovnakým spôsobom si pripravíme aj ostatné bochníky. Tu som použila nutelu s orieškami - plnka vôbec nevytekala, veľmi dobre držala pokope.
  10. Pistáciová nátierka taktiež s kúskami orieškov. Lotusovú plnku som posypala drvenými lotus sušienkami.
  11. Koláčiky necháme ešte na plechu pár minút podkysnúť, potom potrieme rozšľahaným vajíčkom a dáme piecť do vyhriatej rúry na 180°C asi 15-20 minút.
  12. Po upečení necháme vychladnúť. Pred servírovaním môžeme posypať práškovým cukrom. Prikryté utierkou zostanú aj do druhého dňa krásne krehké.