Kysnuté koláče
Kysnuté koláčiky (fotorecept)
Autor receptu: nikola166
Krehké kysnuté koláčiky, mäkučké aj na druhý deň.
6 porcií |
30 minút príprava |
20 minút na 180 °C |
Postup
- Najprv si pripravíme kvások z vlažného mlieka, droždia a cukru. Spolu ich dobre premiešame a odložíme na teplé miesto cca na 15 minút, kým vzíde kvások. Do kvásku vmiešame jogurt a olej.
- Múku so soľou preosejeme do misky. Pridáme kvások zmiešaný s olejom a jogurtom.
- Vypracujeme hladké cesto. Ja som použila kuchynský robot.
- Cesto zakryjeme utierkou a necháme na teplom mieste kysnúť asi hodinu.
- Po vykysnutí cesto rozdelíme na 6 rovnakých kúskov.
- Každý kúsok po jednom rozvaľkáme na obdĺžnik a potrieme plnkou podľa chuti. Ja som použila orechovú plnku, nutelovú s orieškami, pistáciovú, nátierku z Lotus keksov, ale môžete si pripraviť plnky podľa vlastnej chuti napr. makovú, škoricovú.
- Obdĺžnik rozkrájame na prúžky, na jednej strane nedorežeme až k úplnému kraju.
- Všetky pramene zhrnieme do jednej ruky, do druhej ruky chytíme nerozrezaný koniec a začneme krútiť proti sebe. Stočíme do venčeku/uzlíku a položíme na plech.
- Rovnakým spôsobom si pripravíme aj ostatné bochníky. Tu som použila nutelu s orieškami - plnka vôbec nevytekala, veľmi dobre držala pokope.
- Pistáciová nátierka taktiež s kúskami orieškov. Lotusovú plnku som posypala drvenými lotus sušienkami.
- Koláčiky necháme ešte na plechu pár minút podkysnúť, potom potrieme rozšľahaným vajíčkom a dáme piecť do vyhriatej rúry na 180°C asi 15-20 minút.
- Po upečení necháme vychladnúť. Pred servírovaním môžeme posypať práškovým cukrom. Prikryté utierkou zostanú aj do druhého dňa krásne krehké.