Kysnuté koláče s tromi plnkami fotorecept
Toto sú u nás obľúbené koláče veľkých aj malých.
príprava
na 190 °C
Suroviny
| Cesto: | |
| 600 g (alebo polohrubá) |
|
| 400 ml |
|
| 2 ks |
|
| 1 kocka |
|
| 0,5 dcl |
|
| 4 PL |
|
| 2 ČL |
|
| 1 bal. |
|
| (na vymastenie plechu) |
|
| (na potretie cesta) |
|
| (na potretie cesta) |
|
| Plnka 1: | |
| 4 ks (nastrúhané) |
|
| podľa potreby |
|
| podľa potreby |
|
| (hrozienka, brusnice) |
|
| Plnka2: | |
|
|
|
| podľa potreby |
|
|
|
|
| Plnka 3: | |
| 300 - 400 g |
|
| z 1/2 citróna |
|
|
|
|
|
|
|
| 1 bal. |
|
| (podľa seba) |
|
| (na posypanie závinu) |
|
Postup
-
1
Múku preosejeme do misy pridáme cukor, soľ, olej, vajíčka, prášok do pečiva a nakoniec kvások z mlieka a droždia. Cesto dobre vypracujeme varechou alebo mixérom. Necháme na teplom mieste vykysnúť.
-
2
Medzitým si pripravíme plnky do závinov. Jablká nastrúhame pridáme cukor, škoricu, sušené ovocie a premiešame. Mak zmiešame s cukrom a lekvárom. Mäkký tvaroh, vanilkový cukor, cukor kryštál podľa chuti, citrónovú kôru a sušené ovocie premiešame spolu.
-
3
Cesto preložíme na pracovnú dosku, ktorú pomúčime vypracujeme bochník, ktorý rozdelíme na tri rovnaké diely.
-
4
Každý bochník rozvaľkáme na hrúbku asi 3 - 4 mm a nanesieme rovnomerne plnku. Zrolujeme a preložíme na plech vymastený maslom. Takto naplníme plnkou aj ďalšie.
-
5
Hotové záviny potrieme rozšľahaným vajíčkom a necháme trocha na plechu (31 x 40 cm) postáť.
-
6
Rúru predhrejeme na 190 stupňov a pečieme 35 - 40 minút. Po upečení potrieme olejom ešte za horúca, aby záviny boli dlhšie mäkké, keď vydržia. Po vychladnuti posypeme práškovým cukrom. Tešíme sa z výsledku dobrú chuť, vhodný na toto fašiangové obdobie.









Diskusia k receptu