Kysnuté koláče, ktoré sa vždy podaria
Foto: svedka
príprava
na 250 °C
Suroviny
17 dcl |
|
14 g |
|
150 g |
|
5 dcl |
|
1 dcl |
|
1 KL |
|
Podľa chuti do cesta: | |
|
|
|
|
|
|
Plnka: | |
150 g |
|
|
|
(alebo kakao, kardamóm, vanilkový cukor) |
|
Na potretie: | |
|
Postup
-
1
Múku s droždím zmiešame, pridáme cukor a necháme odpočinúť 10 minút. Maslo rozpustíme v mlieku, pridáme soľ, v prípade šafranového cesta - pridáme šafran do mlieka a masla. Maslové mlieko izbovej teploty prilejeme k múčnej zmesi a vymiesime nelepivé jemné cesto. Zakryjeme potravinárskou fóliou a necháme vykysnuť cca 30 min. Ďalej už podľa fantázie a chuti vytvarujeme koláčiky, pečivo... na čo máme chuť. Odložíme na pekac a necháme podkysnut ešte 20min pod fóliou . Koláče pecieme pri 250stupnoch 8-10min,necháme vychladnúť na mriežke . Väčšie pečivo pecieme 8 minút na 250 a neskôr znížime na 180-200 a dopecieme do zlatista.
- 2
Cesto rozvaľkáme, natrieme maslovou zmesou so škoricou (alebo s kakaom, vanilkou, môžeme pridať lemon curd, džem...), zrolujeme a nakrájame slimáky alebo preložíme a nakrájame na pásy, ktoré zatočíme. Alebo vytvarujeme buchty. Pred pečením potrieme vajcom.
- 3
Jednoduché, výborne a spoľahlivé :) Pripájam foto rôznych mojich osvedčených inšpirácii.
Tiež kysnuté koláče:
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
Izka, nevieš, koľko je 17 deci múky v g resp. v kg?
dcl hladkej muky je 55g(60 pri polo) ,cize potrebujeme 935g muky . Môžeme resp napísať cca kilo ,pridáme podľa potreby ,plus popod cesto ...
Nie je to ani celé kilo :) 935g
Alebo jednoducho nasypať do nádoby s odmerkou,alebo decovou naberačkou