Kysnuté koláče

Kysnuté koláče, ktoré sa vždy podaria

Autor receptu: svedka

60 minút
príprava
10 minút
na 250 °C

Suroviny

Postup

  1. Múku s droždím zmiešame, pridáme cukor a necháme odpočinúť 10 minút. Maslo rozpustíme v mlieku, pridáme soľ, v prípade šafranového cesta - pridáme šafran do mlieka a masla. Maslové mlieko izbovej teploty prilejeme k múčnej zmesi a vymiesime nelepivé jemné cesto. Zakryjeme potravinárskou fóliou a necháme vykysnuť cca 30 min. Ďalej už podľa fantázie a chuti vytvarujeme koláčiky, pečivo... na čo máme chuť. Odložíme na pekac a necháme podkysnut ešte 20min pod fóliou . Koláče pecieme pri 250stupnoch 8-10min,necháme vychladnúť na mriežke . Väčšie pečivo pecieme 8 minút na 250 a neskôr znížime na 180-200 a dopecieme do zlatista.
  2. Cesto rozvaľkáme, natrieme maslovou zmesou so škoricou (alebo s kakaom, vanilkou, môžeme pridať lemon curd, džem...), zrolujeme a nakrájame slimáky alebo preložíme a nakrájame na pásy, ktoré zatočíme. Alebo vytvarujeme buchty. Pred pečením potrieme vajcom.
  3. Jednoduché, výborne a spoľahlivé :) Pripájam foto rôznych mojich osvedčených inšpirácii.