Foto: pusta
Jar sa nezadržateľne blíži a s ňou aj jarné chute. Uvarila som preto túto jemnú a osviežujúcu polievku.
porcie
príprava
na 80 - 90 °C
Suroviny
500 g |
|
2-3 strúčiky |
|
1 ks menšia |
|
300 g |
|
1 ks |
|
podľa chuti |
|
podľa chuti |
|
podľa chuti |
|
2 PL |
|
3 PL |
|
200 ml |
|
podľa potreby |
|
podľa chuti čerstvý nasekaný/mrazený |
|
Postup
-
1
Cibuľu som pokrájala na kocky.
-
2
Očistila som strúčiky cesnaku.
-
3
Pripravila som do misy žltú maslovú fazuľku - mala som vlastnú zmrazenú. Ked bola čerstvá, odkrojila som oba konce z luskov, odstránila som bočné vlákna, umyla som fazuľkové lusky a pokrájala asi na 1 cm kosoštvorce.
-
4
Zemiaky som pokrájala na kocky.
-
5
Maslovú fazuľku som dala variť do hrnca s osolenou vodou spolu s bobkovým listom.
-
6
Pridala som mlieko a zemiaky, stačí povariť 5-6 minút, bude sa všetko ešte variť spolu so zásmažkou.
-
7
Na rozohriatom oleji v panvici som orestovala pokrájanú cibuľu.
-
8
K orestovanej cibuli som pridala múku a pripravila som svetlú zásmažku, ktorú som zaliala studenou vodou a dôkladne som všetko rozmiešala do hladka, aby v nej neboli hrudky.
-
9
Pripravenú zásmažku som priliala do polievky, osladila som ju cukrom a spolu ešte povarila 15 minút, aby nebolo cítiť chuť múky. Potom som vypla plyn, do polievky som prelisovala cesnak a nechala chvíľu odstáť, aby sa pekne prevoňala cesnakom. Na záver som dochutila polievku octom a pridala som kôpor - jasom mala vlastný mrazený kôpor.
-
10
A potom sme si len pochutnávali na tejto lahodnej polievočke s chuťou blížiacej sa jari.
Diskusia k receptu