Kyslá polievka zo žltej maslovej fazuľky (fotorecept)

Autor receptu: pusta

Jar sa nezadržateľne blíži a s ňou aj jarné chute. Uvarila som preto túto jemnú a osviežujúcu polievku.

4
porcie
10 minút
príprava
20 minút
na 80 - 90 °C

Suroviny

Postup

  1. Cibuľu som pokrájala na kocky.
  2. Očistila som strúčiky cesnaku.
  3. Pripravila som do misy žltú maslovú fazuľku - mala som vlastnú zmrazenú. Ked bola čerstvá, odkrojila som oba konce z luskov, odstránila som bočné vlákna, umyla som fazuľkové lusky a pokrájala asi na 1 cm kosoštvorce.
  4. Zemiaky som pokrájala na kocky.
  5. Maslovú fazuľku som dala variť do hrnca s osolenou vodou spolu s bobkovým listom.
  6. Pridala som mlieko a zemiaky, stačí povariť 5-6 minút, bude sa všetko ešte variť spolu so zásmažkou.
  7. Na rozohriatom oleji v panvici som orestovala pokrájanú cibuľu.
  8. K orestovanej cibuli som pridala múku a pripravila som svetlú zásmažku, ktorú som zaliala studenou vodou a dôkladne som všetko rozmiešala do hladka, aby v nej neboli hrudky.
  9. Pripravenú zásmažku som priliala do polievky, osladila som ju cukrom a spolu ešte povarila 15 minút, aby nebolo cítiť chuť múky. Potom som vypla plyn, do polievky som prelisovala cesnak a nechala chvíľu odstáť, aby sa pekne prevoňala cesnakom. Na záver som dochutila polievku octom a pridala som kôpor - jasom mala vlastný mrazený kôpor.
  10. A potom sme si len pochutnávali na tejto lahodnej polievočke s chuťou blížiacej sa jari.