Kváskový špaldový chlieb s rozkvasom fotorecept
Foto: violeta
Výborný, ľahučký chlieb, inšpirovala som sa receptom od Mykola
Nevrev.
Zdroj: http://lievitomadre.sk/2021/01/27/spaldovy-chlieb-s-kvaskom-lievito-madre/
na 250-200 °C
Suroviny
Rozkvas: | |
100 g |
|
100 g |
|
50 g |
|
50 g |
|
Chlieb: | |
450 g |
|
50 g |
|
100 g |
|
200 g |
|
11 g |
|
1 ČL |
|
30 g |
|
Na vysypanie ošatky: | |
1 ČL |
|
Postup
-
1
9:00-rozkvas: Kvások, vodu a múku zmiešam. V uzatvorenej nádobe nechám kvasiť 4-5 hodín. Tu sú múky, ktoré používam:
-
2
13:00-fermentolýza: Zmiešam rozkvas, pivo, vodu a múku na rýchlostnom stupni 1, len toľko, aby nebola suchá múka. Nechám 30 minút postáť.
- 3
13:30 Primiešam soľ, trstinovú melasu a olivový olej. Premiesim na rýchlostnom stupni 2, pokiaľ nevznikne pekné kompaktné cesto, nie dlho. Špalda sa nemá dlho miesiť! Nechám kysnúť 3 hodiny, počas ktorých 1-2x cesto preložím. Ak je v miestnosti chladno, nechám kysnúť vo vypnutej rúre.
- 4
16:30 Stočím do ošatky, poprášim múkou a prekryjem. Nechám kysnúť pri izbovej teplote 1 hodinu, alebo znova v rúre. Potom uložím na noc do chladničky (6 °C). Alebo sa môže nechať kysnúť 2,5-3 hodiny pri izbovej teplote a hneď piecť.
- 5
Pečiem v liatinovom hrnci na funkcii teplovzduch. 20 minút pri 250 °C prikrytý a 20 minút odokrytý pri 200 °C. Pred pečením narežem a postriekam vodou. Po upečení nechám poriadne vychladnúť na mriežke.
- 6
Je to výborný chlieb, ľahučký, nadýchaný, kôrka chrumkavá ?
- 3
Mimochodom, krásne uško sa ti podarilo @violeta :-)
Pečiem kváskový chlieb už dlhšie, ale tento ma dostal. Je naozaj výborný, oplatí sa vyskúšať originál, alebo jeho obmeny. Prajem príjemný večer 😊