Kváskový chlieb
Ivan Kotzig
gazda z vidieckej reštaurácie U Juhása v Košariskách, 4. októbra 2012
gazda z vidieckej reštaurácie U Juhása v Košariskách, 4. októbra 2012
Foto: Pravda - Ivan Majerský
Suroviny
500 g |
|
500 g, zmes všetkých múk vo vašej špajzi |
|
1 plochá PL |
|
1 plochá PL |
|
600 ml, teplá z vodovodu |
|
rôzne |
|
800 g |
|
alebo: | |
20 g |
|
Postup
-
1
Kvások: Ak práve robíte tento chlieb prvý raz, pridajte do receptu 500 g hladkej múky a 300 ml vody. Po vymiesení odoberte 800 g cesta a uschovajte v plastovej nádobe dvojnásobného objemu v chladničke. Pri každom ďalšom pečení kvások použite namiesto kvasníc. Nezabudnite si vždy 800 g znova odložiť.
- 2
Všetky suroviny zmiešame a hnetieme 10 minút. Vytvoríme bochník a necháme odstáť aspoň 1 hodinu alebo kým sa nezdvojnásobí objem.
- 3
Predhrejeme rúru na 100 °C a vypneme. Maslom pomastíme plech a vysypeme hrubou múkou. Bochník dáme na plech a šup do rúry. Necháme oddýchnuť aspoň 20 minút.
- 4
Bochník pečieme 20 minút na 220 °C.
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
Diskusia k receptu