Kváskový chlieb

Autor receptu: redakcia

Suroviny

Postup

  1. Kvások: Ak práve robíte tento chlieb prvý raz, pridajte do receptu 500 g hladkej múky a 300 ml vody. Po vymiesení odoberte 800 g cesta a uschovajte v plastovej nádobe dvojnásobného objemu v chladničke. Pri každom ďalšom pečení kvások použite namiesto kvasníc. Nezabudnite si vždy 800 g znova odložiť.
  2. Všetky suroviny zmiešame a hnetieme 10 minút. Vytvoríme bochník a necháme odstáť aspoň 1 hodinu alebo kým sa nezdvojnásobí objem.
  3. Predhrejeme rúru na 100 °C a vypneme. Maslom pomastíme plech a vysypeme hrubou múkou. Bochník dáme na plech a šup do rúry. Necháme oddýchnuť aspoň 20 minút.
  4. Bochník pečieme 20 minút na 220 °C.