Kváskový chlieb
Kváskový chlieb

Kváskový chlieb so zemiakom fotorecept

dvorka - fotkadvorka, 31. mája 2020
Kváskový chlieb so zemiakom (fotorecept)
Foto: dvorka

Kváskový chlieb podľa receptu z knihy Domáci chlieb. Krásne narástol a je veľmi chutný.

35 minút
na 230/185 °C

Suroviny

Rozkvas:
120 g
120 ml
1 PL
Cesto:
180 ml
350 g
1 KL
150 g surový nastrúhaný
2 PL

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Večer som si pripravila rozkvas z múky, vody a materského kvásku. Všetko som zmiešala a dala do uzatvárateľnej misky. Ráno som k rozkvasu pridala vodu, dobre som premiešala. Do misky som navážila múku, pridala som 1 lyžičku soli a drvenú rascu. Tú v recepte nemám. Očistený surový zemiak som si nastrúhala nahrubo (môže byť aj pretlačený upečený zemiak v rúre).

    Kváskový chlieb so zemiakom (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Preosiala som múku so soľou a drvenou rascou, tieto suché suroviny som premiešala. Do kvásku s vodou som primiešala zemiaky a všetko vliala k múke.

    Kváskový chlieb so zemiakom (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Cesto som dobre premiesila, cesto sa lepí, je mäkké, no netreba ho podsýpať múkou. Stačí naliať za pol lyžice oleja a dobre zamiesiť a nechať oddychovať zakryté druhou misou 10 minút. Cesto po oddýchnutí polejem pol lyžicou oleja a poprekladám 8 - 10 krát zo strany na stranu. Vždy dobre zatlačím, cesto sa stáva kompaktibilnejšie. Stále je však trochu lepivé. Prekladanie po 10 minútovom oddychovaní po naolejovaní zopakujem ešte 2 x. Nechám potom cesto prikryté 30 minút.

    Kváskový chlieb so zemiakom (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Cesto posledný krát naolejujem, poprekladám a vytvorím bochník. Stále je lepivé, pracujem s ním opatrne. Dobre ho posypem zemiakovým škrobom a dám do ošatky. Tú zakryjem utierkou, vložím ošatku do igelitovej tašky a nechám 30 - 45 minút kysnúť. Po tomto čase vložím ošatku do chladničky na celú hodinu. V tejto hodine mám aj čas rozohriatia rúry s plechom na pečenie. Zapla som si rúru na 230 °C.

    Kváskový chlieb so zemiakom (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Cesto v ošatke vyberiem z chladničky tesne pred pečením. V chladničke mi pekne narástlo. Opatrne ho preložím na horúci plech, nakrojím do kríža cez stred a potom po stranách. Ja som ešte dvoma vareškami postláčala kraje bochníka, aby som vytvorila tzv. kvet. Rýchlo som plech vložila do rúry, rozprašovačom postriekala boky rúry a papier na pečenie. Chlieb nie. Piekla som bez spodného plechu s vodou.

    Kváskový chlieb so zemiakom (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Fotila som chlieb vložený do rúry, nechcela som sa zdržiavať fotením vonku. Fotka je nekvalitná, ale vidno, že chlieb je placatý. Nechala som chlieb piecť pri najvyššej teplote 5 minút.

    Kváskový chlieb so zemiakom (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Potom som teplotu znížila na 185 °C a po chvíli mi chlieb narástol ako pampúch. Nechala som ho piecť 30 minút. Po tomto čase som rúru vypla, nechala som chlieb dôjsť asi 10 minút.

    Kváskový chlieb so zemiakom (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Upečený chlieb. Dala som ho vychladnúť na mriežku, na doske bol len chvíľku počas fotenia.

    Kváskový chlieb so zemiakom (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Chlieb po vychladnutí. Má veľké oči a skvelú chuť zemiakového chleba.

    Kváskový chlieb so zemiakom (fotorecept) - obrázok 9

Diskusia k receptu

siuuu
Pekný chlebík. Robievam podobne - buď so zemiakovými vločkami alebo so zemiakom, ale s vareným zemiakom sa mi zdá lepší.
1x haji
haji
Chlebík jako malovaný! Pěkný receptík, vymakaný postup, jsi šikulka! Také mi to nějakou dobu trvalo, propracovat se ke kváskovému chlebíku, který mi chutí.
sovka62
Zaujímavý spôsob a na kváskový chlieb rýchlo upečený. Mne to trvá.... Dnes ráno som spravila rozkvas, pred chvíľou som zamiesila, misu so prikryla naolejovanou fóliou a do rána bude odpočívať v chladničke. Ráno ho tak za dve tri hodiny dva-tri razy ponaťahujem a preložím. Potom ešte dve hodiny kysnú v ošatkách. Zemiak používam varený, postrúhaný (v tom tvojom je kúsky zemiekov vidieť, to by mi asi vadilo).


sracz
Nádhený chlebík, vynikajúca práca Dvorka. Veľmi sa mi páči Tvoje korigovanie časových relácii v priebeju jeho pečenia, čím si dosiahla výsledok, aký si určite chcela. Blahoželám!
2x dvorka a haji
kavicka11
Krásny vydarený chlebík, šikula :-) dávala som aj komentár pod váš druhý chlebík, nechce mi ho zobraziť, neviem prečo. Tak aj ten je krásny.
haji
@olinecka (1.6.2020 06:40)
Pobavila si ma. To, že na chlebu se nedá nic pokazit je iba mýtus. Dá se na chlebu pokazit a hodně. Víc než rok jsem se kočkovala s kváskovým chlebíkem. I jsem plakala.... než mi, díky spřátelené mezinárodní pomoci skrze Varechu, vyšel ozajstný kváskový chlebík! @siisa a @havino zdravím a velké díky ještě dnes!
olinecka
@haji (1.6.2020 10:51)

Myslím naozaj, že sa nedá pokaziť. Mne sa podaril, vždy a pečiem každý týždeň.
1x haji
haji
@olinecka (1.6.2020 19:04)
Mám vyzkoušeno, že začátečník "nemá na kvásku ustláno". Ty jsi ostřílená pekárka, kváskárka! Kdo umí, ten umí. Zbývající se učí. Učím se stále. Už mě párkrát popadla "kvásková pýcha" a šup, hned jsem byla nohama na zemi. Přeji krásný den a kváskování zdar!
hviezda0401
Vyzerá krásne. Skúsim aj ja so zemiakom. Mne sa cesto nelepí, lebo s mokrou rukou ho priamo v nádobe každú hodinu preložím s natrasením a natiahnutím cesta do výšky, cesto nikdy nestláčam.