Kváskový chlieb

Kváskový chlieb so zemiakom (fotorecept)

Autor receptu: dvorka

Kváskový chlieb podľa receptu z knihy Domáci chlieb. Krásne narástol a je veľmi chutný.

35 minút
na 230/185 °C

Suroviny

Postup

  1. Večer som si pripravila rozkvas z múky, vody a materského kvásku. Všetko som zmiešala a dala do uzatvárateľnej misky. Ráno som k rozkvasu pridala vodu, dobre som premiešala. Do misky som navážila múku, pridala som 1 lyžičku soli a drvenú rascu. Tú v recepte nemám. Očistený surový zemiak som si nastrúhala nahrubo (môže byť aj pretlačený upečený zemiak v rúre).
  2. Preosiala som múku so soľou a drvenou rascou, tieto suché suroviny som premiešala. Do kvásku s vodou som primiešala zemiaky a všetko vliala k múke.
  3. Cesto som dobre premiesila, cesto sa lepí, je mäkké, no netreba ho podsýpať múkou. Stačí naliať za pol lyžice oleja a dobre zamiesiť a nechať oddychovať zakryté druhou misou 10 minút. Cesto po oddýchnutí polejem pol lyžicou oleja a poprekladám 8 - 10 krát zo strany na stranu. Vždy dobre zatlačím, cesto sa stáva kompaktibilnejšie. Stále je však trochu lepivé. Prekladanie po 10 minútovom oddychovaní po naolejovaní zopakujem ešte 2 x. Nechám potom cesto prikryté 30 minút.
  4. Cesto posledný krát naolejujem, poprekladám a vytvorím bochník. Stále je lepivé, pracujem s ním opatrne. Dobre ho posypem zemiakovým škrobom a dám do ošatky. Tú zakryjem utierkou, vložím ošatku do igelitovej tašky a nechám 30 - 45 minút kysnúť. Po tomto čase vložím ošatku do chladničky na celú hodinu. V tejto hodine mám aj čas rozohriatia rúry s plechom na pečenie. Zapla som si rúru na 230 °C.
  5. Cesto v ošatke vyberiem z chladničky tesne pred pečením. V chladničke mi pekne narástlo. Opatrne ho preložím na horúci plech, nakrojím do kríža cez stred a potom po stranách. Ja som ešte dvoma vareškami postláčala kraje bochníka, aby som vytvorila tzv. kvet. Rýchlo som plech vložila do rúry, rozprašovačom postriekala boky rúry a papier na pečenie. Chlieb nie. Piekla som bez spodného plechu s vodou.
  6. Fotila som chlieb vložený do rúry, nechcela som sa zdržiavať fotením vonku. Fotka je nekvalitná, ale vidno, že chlieb je placatý. Nechala som chlieb piecť pri najvyššej teplote 5 minút.
  7. Potom som teplotu znížila na 185 °C a po chvíli mi chlieb narástol ako pampúch. Nechala som ho piecť 30 minút. Po tomto čase som rúru vypla, nechala som chlieb dôjsť asi 10 minút.
  8. Upečený chlieb. Dala som ho vychladnúť na mriežku, na doske bol len chvíľku počas fotenia.
  9. Chlieb po vychladnutí. Má veľké oči a skvelú chuť zemiakového chleba.