Kváskový chlieb
Kváskový chlieb so zemiakom (fotorecept)
Autor receptu: dvorka
Kváskový chlieb podľa receptu z knihy Domáci chlieb. Krásne narástol a je veľmi chutný.
Postup
- Večer som si pripravila rozkvas z múky, vody a materského kvásku. Všetko som zmiešala a dala do uzatvárateľnej misky. Ráno som k rozkvasu pridala vodu, dobre som premiešala. Do misky som navážila múku, pridala som 1 lyžičku soli a drvenú rascu. Tú v recepte nemám. Očistený surový zemiak som si nastrúhala nahrubo (môže byť aj pretlačený upečený zemiak v rúre).
- Preosiala som múku so soľou a drvenou rascou, tieto suché suroviny som premiešala. Do kvásku s vodou som primiešala zemiaky a všetko vliala k múke.
- Cesto som dobre premiesila, cesto sa lepí, je mäkké, no netreba ho podsýpať múkou. Stačí naliať za pol lyžice oleja a dobre zamiesiť a nechať oddychovať zakryté druhou misou 10 minút. Cesto po oddýchnutí polejem pol lyžicou oleja a poprekladám 8 - 10 krát zo strany na stranu. Vždy dobre zatlačím, cesto sa stáva kompaktibilnejšie. Stále je však trochu lepivé. Prekladanie po 10 minútovom oddychovaní po naolejovaní zopakujem ešte 2 x. Nechám potom cesto prikryté 30 minút.
- Cesto posledný krát naolejujem, poprekladám a vytvorím bochník. Stále je lepivé, pracujem s ním opatrne. Dobre ho posypem zemiakovým škrobom a dám do ošatky. Tú zakryjem utierkou, vložím ošatku do igelitovej tašky a nechám 30 - 45 minút kysnúť. Po tomto čase vložím ošatku do chladničky na celú hodinu. V tejto hodine mám aj čas rozohriatia rúry s plechom na pečenie. Zapla som si rúru na 230 °C.
- Cesto v ošatke vyberiem z chladničky tesne pred pečením. V chladničke mi pekne narástlo. Opatrne ho preložím na horúci plech, nakrojím do kríža cez stred a potom po stranách. Ja som ešte dvoma vareškami postláčala kraje bochníka, aby som vytvorila tzv. kvet. Rýchlo som plech vložila do rúry, rozprašovačom postriekala boky rúry a papier na pečenie. Chlieb nie. Piekla som bez spodného plechu s vodou.
- Fotila som chlieb vložený do rúry, nechcela som sa zdržiavať fotením vonku. Fotka je nekvalitná, ale vidno, že chlieb je placatý. Nechala som chlieb piecť pri najvyššej teplote 5 minút.
- Potom som teplotu znížila na 185 °C a po chvíli mi chlieb narástol ako pampúch. Nechala som ho piecť 30 minút. Po tomto čase som rúru vypla, nechala som chlieb dôjsť asi 10 minút.
- Upečený chlieb. Dala som ho vychladnúť na mriežku, na doske bol len chvíľku počas fotenia.
- Chlieb po vychladnutí. Má veľké oči a skvelú chuť zemiakového chleba.