Kváskový chlebík zo 4 druhov múky fotorecept

martamm - fotkamartamm, 10. mája 2014
Kváskový chlebík zo 4 druhov múky (fotorecept)
Foto: martamm

Viem, že je tu veľa receptov na kváskový chlebík a týmto ďakujem varecháčom, že aj s ich pomocou som sa dopracovala k jeho pečeniu. Zobraziť celý popisViem, že je tu veľa receptov na kváskový chlebík a týmto ďakujem varecháčom, že aj s ich pomocou som sa dopracovala k jeho pečeniu. Vyskúšala som viac spôsobov, čo sa týka dĺžky kysnutia cesta a spôsobu pečenia, ale najviac mi vyhovuje práve tento. Možno môj recept bude pomôckou pre tých, ktorí doteraz nemali odvahu pustiť sa do chlebíka bez klasického droždia. recept na kvások neuvádzam, nakoľko tých je tu dosť a hlavne zrozumiteľných.

30 minút
príprava
50 minút
tepelná úprava

Suroviny

2 PL z predchádzajúceho pečenia
200 g do kvásku
250 g
250 g
200 g
200 g
2 ČL
1 PL
3 PL
1 PL




Postup

  1. 1

    prípravu na pečenie začínam večer (chlebík pečiem ráno). V chladničke mám vždy v malom poháriku odložený kvások z predchádzajúceho pečenia. Vydrží bez ujmy na kvalite aj 7-10 dní. Vyberiem ho teda večer z chladničky

    Kváskový chlebík zo 4 druhov múky (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Odvážim si cca 200 gr, ražnej múky

    Kváskový chlebík zo 4 druhov múky (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Pripravím si sklenenú nádobu, konkrétne džbánik, do ktorej vylejem kvások. Prilejem trocha vlažnej vody a postupne vypracujem husté cestíčko, miešam drevenou, alebo umelou lyžičkou, či viličkou. Vyzerá to po rozmiešaní asi takto:

    Kváskový chlebík zo 4 druhov múky (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    teraz odložím priklryté vrchnáčikom od misky odpočívať na linke až do rána.

    Kváskový chlebík zo 4 druhov múky (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Spokojne sa poberiem do ríše snov a ráno, cca o 9,00 pozriem na výsledok kvasného procesu:

    Kváskový chlebík zo 4 druhov múky (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Na džbániku je vidno, do akej výšky kvások vystúpil, potom klesol. na povrchu vidno plno bubliniek, pekne pracuje

    Kváskový chlebík zo 4 druhov múky (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Teraz je správny čas na zamiesenie cesta, ale pred tým si ešte nezabudnem odložiť do malého pohárika 2 polievkové lyžice z tohoto kvásku, poslúži mi na ďalšie pečenie. Odložím ho do chladničky. Zvyšok vylejem do hnetacej nádoby, pridám olej. Odvážim si múky, preosejem. pridám soľ, mletú rascu a ľanové semiačka (môžu byť samozrejme aj iné). S pomocou robota vyhnetiem vláčne, troška hustejšie cesto. Pridám asi 300 ml vody, podľa toho, koľko múka bude potrebovať.

    Kváskový chlebík zo 4 druhov múky (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Hotové cesto má asi 1800 gr. Premiesila som ho ešte troška na doske a dala do misky kysky kysnúť na dve hodiny.

  9. 9

    Po dvoch hodinách som ho znova prehnietla na doske a rozdelila na dve časti. Jednu som vytvarovala do formy bochníka a dala kysnúť ešte na hodinu do ošatky, ktorú som vystlala potravinárskou fóliou a vytrela olejom. Píše sa, že ošatku treba vysypať múkou, ale ja nemám rada taký pomúčený chlebík, preto dávam tú fóliu :)

    Kváskový chlebík zo 4 druhov múky (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    Z druhej časti som vytvorila žemličky, ktoré som nechala taktiež hodinu kysnúť na plechu prikryté fóliou. Po hodine som chlebík vyklopila k žemličkám, žiletkou som urobila tri zárezy. Tiež žemličky som narezala do kríža. To už som mala rúru vyhriatu na 230 stupňov. na spodok rúry som dala starý plech, do ktorého som vyliala asi 400 ml vriacej vody a vložila som plech. Piekla som 15 minút pri 230 stupńoch, potom som stiahla na 170 a piekla som ďalších 15 minút. To už boli žemličky upečené, tak som ich vybrala z rúry

    Kváskový chlebík zo 4 druhov múky (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    Plech s vodou som teraz vybrala, rúru stiahla na 150 stupňova a piekla som ešte 20 minút. Potom som chlebík vybrala a zabalila do ľanovej utierky. dala som ho vychladnúť na mriežku, potvora, trocha pukol na bokoch, ale na chuti mu to neuberie :). Ak sa Vám nechce piecť žemličky, pokojne upečte dva chlebíky z tohoto množstva, výsledok je asi takýto:

    Kváskový chlebík zo 4 druhov múky (fotorecept) - obrázok 11

Diskusia k receptu

mesiar50
Upiekla si excelentný chlebík Marti.Máš moju veľkú poklonu.
havino
@marti , gratulujem, krásny je, tri polievkové lyžice kvásku odkladať je dosť, stači dve a to je nad mieru, 50 g je bohate, nech sa kvások omladzuje pri krmení, ocot vôbec by som nedávala, kvások je kyselkavý sám o sebe, múku ometieš štetcom, metličkou, ked vysypeš ošatku škrobom zaručene sa neprilepí a následne po vyklopení postriekaš pred pečením vodou, bude sa krásne lesknúť
martamm
Ďakujem za komentáre milí varecháči, safran skúsim pri budúcom pečení Tvoj postup, havino myslela som, že ocot sa dáva preto, aby sa chlebík nekazil a čo sa týka kyslosti, vôbec sa mi nezdá kyslý. Myslíš, že bude OK, ak ocot vynechám?
havino
Marti, samozrejme bude o.k., nedávaj ocot, ocot sa pridáva do chleba s droždím, aj ja som dávala kým ma @iren neupozornila, že na čo? Kváskový sa nepokazí ani za týždeň, dokonca nevyschýna, čo je niekedy na škodu, že zo starého chleba som zvykla robievať hrianky, je dlho vláčny vdaka ražnej múke a ražnému kvásku. Výborne ochucuje chlebové korenie, dostať v raciolke, krabička do 2 eur, ale na 50 chlebov hádam aj, aj tu je na vareche myslím, že recept na namiešanie si ho, ale radšej som kúpila nech mám predstavu, ako chutí.
smejkad
paradny chlebik,radost pozerat :-)
ja mam pocit, ze poslednu dobu mi kvasok nejak moc kyslie, je to mozne?
martamm
havino,diky za vysvetlenie, nebudem uz pouzivat ocot a vymazem aj z receptu, nech nemylim ostatnych. To korenie si kupim, som zvedava, co to vlastne je.
askadaniela
vyzerá úžasne :) Upečiem ho podľa teba ešte tento týždeň :) Ako dlho sa asi robí ten úplne prvý kvások?
inka15
Chlebik je uzasny, prvy, ktory sa mi neroztiekol, len mi prezradte, odkial mate vsetci osatky, som zaciatocnicka a neviem, kde by som ich mala zhanat. Dakujem za kazdu dobru radu.
babkamt
dobre, že som otvorila tvoj recept. Mám takéto ošatky na chlieb. Doteraz som ich vysýpala múkou, čo nemám rada.Piekla som aj minulý týždeň, tú múku z cesta som omietla, pri vkladaní cesta do plechu, no na môj vkus jej tam ešte dosť zostalo. Páči sa mi tvoj zlepšovák v bode 9. Vždy sa tu niečomu priučím. Ďakujem.
havino
kde sa píše o chlebíku a hlavne kváskovom tam som, dievčatá ked si formujete bochník do ošatky, rukami si ho potrite škrobom, neprilepí sa, nebude múka na chlebíku a následne pred pečením po vyklopení z ošatky postriekať vodou a chlieb sa krásne leskne, plech v rúre nechať vyhriať na 250 C 15 min, najlepšie pol hod, zaručene chlieb nepraskne okolo obvodu. Ja pečiem na žule a je to zas iná kôrka zo spodu.
kimlo
Takú osatku mam aj ja, aj oválnu aj okrúhlu, objednal som ich na tej istej spomínanej adrese, vyborna vec...
martamm
@havino , tiež som začala používať solamyl, myslím, že od Teba mám túto radu, som spokojná, chlieb sa neprilepí a má krásnu kôrku, prosím Ťa a kde sa dá kúpiť tá žula?
@kimlo , tiež som spokojná s ošatkami, mám oválnu, okrúhlu a bagetovú :)
havino
Marti, v Baumaxe,mala som problém vyprosiť jeden kus, miery boli 60x60, potom kamenár, odrezať 60x30 na rošt do rúry, žula stála 1,20 a kamenár 1 euro, stáli tie peripetie za to, odvtedy nikdy okolo obvodu prasknutý chlieb
martamm
@havino , popozeram a som uprimne v uzase z tej ceny, musim nieco pozhanat, pripadne sme s manzelom rozmyslali spytat sa tam, kde predavaju kachle, ci by nieco nevedeli poskytnut. Ak zozeniem, dam vediet, mozno aj niekto iny by si pomohol, dakujem Ti za napad :)
afataga
skus si vyzobrat v nejakom kamenarstve, ak sa budes pekne usmievat, mozno bude aj zadarmo ako odpad