Kváskový chlebík zo 4 druhov múky (fotorecept)

Autor receptu: martamm

Viem, že je tu veľa receptov na kváskový chlebík a týmto ďakujem varecháčom, že aj s ich pomocou som sa dopracovala k jeho pečeniu. Vyskúšala som viac spôsobov, čo sa týka dĺžky kysnutia cesta a spôsobu pečenia, ale najviac mi vyhovuje práve tento. Možno môj recept bude pomôckou pre tých, ktorí doteraz nemali odvahu pustiť sa do chlebíka bez klasického droždia. recept na kvások neuvádzam, nakoľko tých je tu dosť a hlavne zrozumiteľných.

30 minút
príprava
50 minút
tepelná úprava

Postup

  1. prípravu na pečenie začínam večer (chlebík pečiem ráno). V chladničke mám vždy v malom poháriku odložený kvások z predchádzajúceho pečenia. Vydrží bez ujmy na kvalite aj 7-10 dní. Vyberiem ho teda večer z chladničky
  2. Odvážim si cca 200 gr, ražnej múky
  3. Pripravím si sklenenú nádobu, konkrétne džbánik, do ktorej vylejem kvások. Prilejem trocha vlažnej vody a postupne vypracujem husté cestíčko, miešam drevenou, alebo umelou lyžičkou, či viličkou. Vyzerá to po rozmiešaní asi takto:
  4. teraz odložím priklryté vrchnáčikom od misky odpočívať na linke až do rána.
  5. Spokojne sa poberiem do ríše snov a ráno, cca o 9,00 pozriem na výsledok kvasného procesu:
  6. Na džbániku je vidno, do akej výšky kvások vystúpil, potom klesol. na povrchu vidno plno bubliniek, pekne pracuje
  7. Teraz je správny čas na zamiesenie cesta, ale pred tým si ešte nezabudnem odložiť do malého pohárika 2 polievkové lyžice z tohoto kvásku, poslúži mi na ďalšie pečenie. Odložím ho do chladničky. Zvyšok vylejem do hnetacej nádoby, pridám olej. Odvážim si múky, preosejem. pridám soľ, mletú rascu a ľanové semiačka (môžu byť samozrejme aj iné). S pomocou robota vyhnetiem vláčne, troška hustejšie cesto. Pridám asi 300 ml vody, podľa toho, koľko múka bude potrebovať.
  8. Hotové cesto má asi 1800 gr. Premiesila som ho ešte troška na doske a dala do misky kysky kysnúť na dve hodiny.
  9. Po dvoch hodinách som ho znova prehnietla na doske a rozdelila na dve časti. Jednu som vytvarovala do formy bochníka a dala kysnúť ešte na hodinu do ošatky, ktorú som vystlala potravinárskou fóliou a vytrela olejom. Píše sa, že ošatku treba vysypať múkou, ale ja nemám rada taký pomúčený chlebík, preto dávam tú fóliu :)
  10. Z druhej časti som vytvorila žemličky, ktoré som nechala taktiež hodinu kysnúť na plechu prikryté fóliou. Po hodine som chlebík vyklopila k žemličkám, žiletkou som urobila tri zárezy. Tiež žemličky som narezala do kríža. To už som mala rúru vyhriatu na 230 stupňov. na spodok rúry som dala starý plech, do ktorého som vyliala asi 400 ml vriacej vody a vložila som plech. Piekla som 15 minút pri 230 stupńoch, potom som stiahla na 170 a piekla som ďalších 15 minút. To už boli žemličky upečené, tak som ich vybrala z rúry
  11. Plech s vodou som teraz vybrala, rúru stiahla na 150 stupňova a piekla som ešte 20 minút. Potom som chlebík vybrala a zabalila do ľanovej utierky. dala som ho vychladnúť na mriežku, potvora, trocha pukol na bokoch, ale na chuti mu to neuberie :). Ak sa Vám nechce piecť žemličky, pokojne upečte dva chlebíky z tohoto množstva, výsledok je asi takýto: