Kváskový bezlepkový chlieb
Kváskový bezlepkový chlieb

Kváskový bezlepkový chlieb fotorecept

elisticka - fotkaelisticka, 3. marca 2019
Kváskový bezlepkový chlieb (fotorecept)
Foto: elisticka

V poslednej dobe je moderný kváskový chlebík, tak som si založila kvások a upiekla bezlepkový chlebík... je vynikajúci, tak sa chcem s ním podeliť aj tu pre varecháčov.

15
porcií

Suroviny

440 g
400 ml vlažná
2 kl
3 PL
2 PL

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Pripravíme si kvások, múku, vodu, soľ a olej.

    Kváskový bezlepkový chlieb (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    V miske si večer zarobíme z 3 PL kvásku a 200 g múky a 400 ml vlažnej vody rozkvas a to tak, že si všetky suroviny zmiešame a zakryjeme igelitovou čiapkou a necháme do druhého dňa asi 12 hodín na teplom mieste.

    Kváskový bezlepkový chlieb (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Na druhý deň do rozkvasu pridáme 240 g múky, soľ a olej a mixérom vypracujeme cesto asi 5 minút a znova zakryjeme a necháme 2 hodiny odpočívať. Potom cesto preložíme do ošatky.

    Kváskový bezlepkový chlieb (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    A znova zakryjeme na 1 hodinu.

    Kváskový bezlepkový chlieb (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Rúru predhrejeme na 250 °C aj plech, na ktorom budeme piecť, aj plech alebo nádobu na vodu. Cesto vyklopíme z ošatky pomocou papiera, na ktorom budeme piecť, chlebík oprášime zo zbytočnej múky a žiletkou narežeme povrch a rýchlo presunieme do rúry na horúci plech a do spodného nalejeme vodu. Tak pečieme 10 minút, potom znížime teplotu na 200 °C a vyberieme plech s vodou. Dopekáme asi 35 minút.

    Kváskový bezlepkový chlieb (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Chlebík vyberieme, potrieme vodou a necháme na mriežke vychladnúť.

    Kváskový bezlepkový chlieb (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Asi po 4 hodinách ak je dobre vychladnutý môžeme krájať.

    Kváskový bezlepkový chlieb (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    A môžeme si pochutnať... dobrú chuť... chlebík nakrájaný, čo nezjeme odložíme do mrazničky a pred podávaním vytiahneme na 2 hodiny a je ako čerstvo upečený...

    Kváskový bezlepkový chlieb (fotorecept) - obrázok 8

Diskusia k receptu


Najsrdiečkovanejšie komentáre Ukáž celú diskusiu
@Elisticka : Chlebík máš krásny.Ale idem sa radiť,lebo tiež pečiem ešte len pár dní.Kvások som si urobila z kukuričnej múky a ten je výborný,ale na 400 g múky použijem len 2 lyž. kvásku. No ak robím z ryžovej ( lebo som naraz založila aj kvások ryžový ),tak chlieb je pekný,ale kyslý.Múky mixujem-pohánkový,kukuričnú aj Jizerku a ak by niekto mal záujem o recept,tak nepridám,lebo od oka.A cesto som nechala na noc v chladničke a až ráno piekla.Z akej múky si urobila zákvas ? A Tvoj chlebík nebol trocha kyslastý? Ďakujem za odpoveď.Robila som aj posúchy z kukuričného kvásku a boli výborné.