Kváskové syrové pečivo

siisa - fotkasiisa, 5. novembra 2016
Kváskové syrové pečivo
Foto: siisa

Ponúkam ďalšiu možnosť využitia kvásku, ktorý vám zostane pri pečení.

30 minút
príprava
15 minút
na 250 °C

Suroviny

Cesto :
80 g
320 g
160 ml
1 PL (zarovnaná )
50 g
2 PL
1,5 ČL
60 g
Na potretie :
Na posypanie :

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Najskôr si pripravíme všetky ingrediencie. Nastrúhame syr na jemno. Najlepší je údený, ale nemusí byť. Rozpustíme si maslo, musíme dať pozor, aby nebolo veľmi teplé. Ohrejeme mlieko. Potom spracujeme všetky suroviny okrem syru a soli na cesto. Kvások môžeme použiť aj priamo z chladničky ( ak máme nejaký odložený ), alebo zvyšný rozkvas. Cesto by malo byť dôkladne spracované. Nelepí sa na misu a výborne sa s ním pracuje. Prikryjeme ho fóliou a necháme pol hodiny odpočívať. Hneď si zapneme rúru a vyhrejeme na 250°C.

  2. 2

    Po polhodine cesto vyklopíme na dosku a rukami roztlačíme na malý obdĺžnik. Posypeme ho syrom a soľou. Stočíme do rolky a miesime, kým zasa nedostaneme hladké cesto. Hneď si ho rozvážime na rovnaké časti. Ja som robila 30 g-mové kôpky. Z každej kôpky cesta si urobíme guľôčku. Z tej potom gúľame rukou dlhé tyčinky. Z tyčiniek sa dajú tvarovať rôzne srdiečka, slimáčiky, dokonca aj písmená ako vidíte dolu na foto. Dáme na plech vystlaný papierom na pečenie. Pečivo potrieme rozšľahaným vajíčkom a posypeme semiačkami. Dáme piecť do vyhriatej rúry na 250°C asi 15 minút. Ale radšej sa riadime sfarbením a vyberieme plech vtedy, keď sami vidíme, že má pečivo tú správnu farbu. Musím povedať, že čím je lepšie upečené, tým je chrumkavejšie a chuťovo lepšie. Pozor, aby nezhorelo.

  3. 3

    S cestom sa úžasne pracuje. Nemusíte sa báť prizvať na pomoc deti. Môžu sa tu realizovať pri vytváraní rôznych tvarov a takto si vyrobiť chutnú desiatu do školy. Jasné, že tu sa môže aj experimentovať s múkou. Skúste použiť špaldu, alebo múku akú len chcete a tým vyrobiť rôzne iné alternatívy. Ja som robila jednu dávku aj bez syra a tiež to bolo chutné. Ako obyčajné tyčinky. Prikladám ešte jednu foto pre inšpiráciu :) Príjemnú zábavu a dobrú chuť :)

    Kváskové syrové pečivo - obrázok 3
Recept je zaradený do kategórií:
Múčne jedlá, Desiata, Chlieb a pečivo, Olovrant, Slané chuťovky, Pečené

Diskusia k receptu


Najsrdiečkovanejšie komentáre Ukáž celú diskusiu
Simonka, dnes ráno, môj bežný rituál, káva na stole, tablet v ruke a varecha a čítam si, jej, zas niečo kváskové a že tyčinky, no jasné, že ja som si hned ich chrumkavosť vedela predstaviť, už viac chrumkavé sa upiecť nedajú tyčinky, ako týmto spôsobom, že z kvásku, je nám to kváskujucim jasné. Mala som rozkvasený kvások nie do chlebíka, ale na sušenie, tak, že som aj hned vstala a miesila cesto. Cesto máš prepracované do detailu, po autolýze pol hodine, ja som cesto nevyberala z robota, opäť aj tam pridala soľ, zamiesila, potom vybrala, roztiahla a posypala strúhaným syrom, no ale kde, rozsýpal sa mi z cesta, aj ked poskladané bolo, vypadával, no nazad pekne do robota a za minútku bol aj syr zapracovaný do cesta, takže netrápte sa na linke zmiešavaním syra. Šúľkanie tyčiniek už na linke, úplne perfektne, nič nelepilo, pekne sa s cestom pracovalo. Chuť pre mňa výborná, aj som si ich nechala zatiahnúť kapánek, ja dlhšie, ako Ty, ono, podľa rúry, mne sa farbili tých 25 min určite. Odporúčam recept, kto chce ozaj chrumkavé. Syn povedal, že sú suché, nevesta, že dresing k nim, ale pre mňa sú chrumkavé, ako mám rada a s droždím sa takáto chrumkavosť nedá dosiahnúť. V strede je kvázy akoby striedka, čiže mäkšie, ale ja si pochutnávam a chodím celý deň konce olamovať :-)


Ja som ich veru dnes zopakovala a pekne krásne z celej dávky. Veď tých 9 včerajších kusov bolo nič, len taký "testovací vzoreček" ako zvykne @Haji písať ツ Takže ešte raz vďaka @Siisa !


2x haji, siisa