Kváskové rožky s celozrnnou múkou

Autor receptu: boise

Od kedy som upiekla svoj prvý kváskový chlieb, túžila som upiecť aj kváskové rožky. A tak takmer po roku prišla na rad kombinácia toho čo viem s tým čo som našla na webe, a tak vznikol tento recept.

12
porcií

Postup

  1. Niekedy poobede jedného dňa zmiešame v miske lyžicu ražného kvásku, 200g celozrnnej pšeničnej múky a 200ml vlažnej vody. Zakryjeme potravinárskou fóliou, do ktorej spravíme špáradlom pár dierok a necháme pri izbovej teplote do druhého dňa.
  2. Druhý deň kvások veselo pracuje a na vrchu je hodne bubliniek.
  3. Z hladkej a polohrubej múky, rozkvaseného kvásku, soli, cukru, mlieka, rozpusteného vychladnutého masla a vody vypracujeme nelepivé cesto. Ak by sa lepilo, pridávajte po troške polohrubú múku. Mieste ručne aspoň 15 minút, vytvarujte bochník a nechajte kysnúť na teplom mieste aspoň 2 hodiny.
  4. Po dvoch hodinách je cesto krásne nadýchané (ja viem, na fotke nevidieť veľmi rozdiel, lebo som to fotila z blízka. Ale fakt nakyslo. Čestné pionierske!).
  5. Pracovnú dosku trochu pomúčime (polohrubou múkou) a cesto rukou jemne roztlačíme. Prikryjeme potravinárskou fóliou a necháme odpočívať cca 15 minút.
  6. Po tomto čase cesto rukami jemne roztiahneme...
  7. ...preložíme jeden krát...
  8. ...preložíme druhý krát...
  9. ...zrolujeme...
  10. ...vytvarujeme bochník. Opäť naň zatlačíme rukou ako v bode 5 (pracovnú dosku už nemúčime, cesto sa už nelepí), prikryjeme potravinárskou fóliou a zas necháme odpočinúť 15 minút. Po tomto čase znovu poprekladáme podľa predošlých bodov a necháme odpočinúť cca 5 minút.
  11. Znovu poprekladáme a zastaneme pri bode 9 a zrolované cesto rozrežeme na 3 časti.
  12. Vytvarujeme 3 rovnako veľké bochníky a necháme chvíľočku podkysnúť. (Len kým umyjeme po sebe riad, skontrolujeme deti, skontrolujeme maily...)
  13. Jeden bochník vezmeme, zatlačíme rukou, rozrežeme na 4 časti.
  14. Jednu časť roztiahneme do tvaru trojuholníka...
  15. ...zrolujeme zdola smerom nahor...
  16. ...a tak vytvarujeme rožok.
  17. Postup opakujeme, kým nespravíme všetky rožky. Poukladáme na plech vystlatý papierom ( @irenaw ďakujem za tip pri tvojom recepte ;) ), prikryjeme potravinárskou fóliou a necháme hodinu kysnúť.
  18. Vykysnuté rožky pofŕkame vodou a dáme piecť na 200 stupňov. Na dno rúry dáme starší pekáč, do ktorého hneď po vložení rožkov vylejeme pol hrnčeka vody a rúru okamžite zavrieme. Mojej lenivej rúre pečenie trvalo cca hodinu, ale vám to bude zrejme trvať menej. Treba to sledovať, skúsený pekár vie, kedy je to akurát. Neskúsený to určite odhadne správne :)
  19. Necháme dokonale vychladnúť na mriežke. Fakt dokonale, kváskové pečivo v žiadnom prípade nekrájajte teplé.
  20. A potom už len vychutnávame neopakovateľnú chuť domáceho kváskového pečiva. Dobrú chuť! :)