Kvásková ťahaná štrúdľa podľa Veroniky fotorecept
Foto: tallivera
Vynikajúca prudko návyková domáca kvásková ťahaná štrúdľa.
na 170 °C
Suroviny
50 g (pšeničný tuhý kvások na vrchole) |
|
250 g (alebo 00 špeciál múka) |
|
120 g |
|
1 ČL |
|
2 štipky |
|
1 PL |
|
45 ml |
|
Plnka orechovo-jablková: | |
150 g mleté |
|
80 g |
|
5 ks stredné |
|
1 a 1/2 ČL |
|
20 g |
|
Makovo-višňová plnka: | |
150 g mletý |
|
80 g |
|
1 fľaša (vykôstkované) |
|
kyslastý |
|
Postup
-
1
Všetky suroviny na cesto spolu vymiesim v robote, pokým cesto nie je dostatočne pružné a netvorí celistvú hmotu.
- 2
Cesto nechám v miske postáť 3 hodiny, 2 x ho medzitým preložím. Medzitým si scedím višne, nastrúham ošúpané jablká (šťavu z jabĺk treba vyžmýkať), do ktorých pridám škoricu a vanilkový cukor. Mletý mak a orechy premiešam v miske s práškovým cukrom.
- 3
Cesto presuniem na jemne pomúčenú dosku a rozdelím na 2 časti. Pripravím si starý obrus alebo plachtu, naolejujem si ruky aj cesto a začnem ťahať. Cesto ťahám až kým nie je priesvitné. Cesto následne jemnúčko potriem lekvárom alebo džemom, nie veľmi nahrubo a začnem plniť. Na džemovú vrstvu nasypeme mak pomiešaný s praškovým cukrom a na to nahádžeme višne. Rolujeme pomocou obrusu. Druhé cesto opäť potrieme lekvárom, posypeme orechmi zmiešanými s práškovým cukrom a navrch roztrúsime postrúhané jablká zmiešané so škoricou a s vanilkovým cukrom.
- 4
Zrolované cesto chytím z oboch koncov rukami, podberem cesto a svižným pohybom premiestnim na plech. Cesto by sa vôbec nemalo trhať, bude super pružné vďaka manitobe a octu. Štrúdle potrieme olejom, prikryjeme neprievzdušným materiálom a necháme ešte hodinku podkysnúť.
- 5
Pred pečením ich potrieme rozšľahaným žĺtkom a dáme piecť do vopred vyhriatej rúry na 170 stupňov 30 minút a dopekáme 15 minút na 190 stupňov. Hotové štrúdle by mali mať zlatohnedú farbu a vrch chrumkavý. Po vytiahnutí z rúry ich ešte bohato posypeme práškovým cukrom. Dobrú chuť
Tiež Štrúdľa:
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
Dobrý deň,
Je to tuhý pšeničný divoký kvások( vykvasená múka s vodou) , dala som to do zátvorky v recepte . Na vrchole znamená , že už dosiahol svoj vrchol v raste a že je pripravený na pečenie.