Kuskus - Couscous s oprážanou zeleninou a bylinkami fotorecept
Foto: pusta
Pridávam recept do nastávajúcich horúcich dní na ľahké rýchle a osviežujúce jedlo.
porcie
príprava
na 90 -100 °C
Suroviny
250 ml |
|
1 ks |
|
1 ks |
|
2 ks |
|
3 strúčiky |
|
4 ks |
|
1 ks |
|
podľa chuti |
|
podľa chuti |
|
podľa chuti |
|
podľa chuti |
|
2 PL |
|
1 PL |
|
podľa chuti |
|
podľa potreby |
|
Postup
-
1
Odmerala som si 250 ml couscous,...
-
2
...nasypala som ho do misy,...
-
3
...zaliala som ho 1 a 1/2 násobným množstvom horúcej osolenej vody, misu som na tesno zakryla alobalom, nechala som 10 - 12 minút odpočívať, aby couscous vsiakol vodu a pekne napučal, potom som ho prevzdušnila načechraním vidličkou a pridala som zeleninu, ochutila korením, citrónovou šťavou a premiešala.
-
4
Kým couscous napučal, na rozohriatom oleji s maslom som opražila pokrájanú mrkvu na polmesiačiky,...
-
5
...ked mrkva skaramelizovala, opražila som na hrubo pokrájanú kápiu,...
-
6
...šalotku,...
-
7
...jarnú cibuľku aj s vňaťou, pokrájanú na kolieska,...
-
8
...pridala som cesnak, pokrájaný na plátky, krátko opražila, kým sa pekne rozvoňal, ...
-
9
...pridala som cuketu, pokrájanú na kolieska,...
-
10
...ked bola opražená, vmiešala som soľ a čerstvo mleté čierne korenie,...
-
11
...obrala som listy mäty a lístky petržlenovej vňate, posekala som ich na hrubo,...
-
12
...pripravila som citrónovú šťavu,..
-
13
...couscous som ochutila citrónovou šťavou, premiešala s opraženou zeleninou, aj s tukom, v ktorej sa zeleninka oprážala a s posekanými bylinkami,...
-
14
...hotové jedlo som podávala ako samostatné jedlo za tepla, výborne chutí i za studena, môže sa podávať aj ako šalát alebo ako ľahká príloha k rôzne upravenému mäsu z jahňaťa a hydiny či rýb, ak sa podáva ako šalát, treba ho dobre vychladiť v chladničke asi 3 - 4 hodiny, je to veľmi príjemné ľahké osviežujúce jedlo do horúcich dní, ktorému opražená skaramelizovaná zelenina dodáva úžasnú osobitnú chuť, s opraženou zeleninou je to iný, lepší a výraznejší chuťový zážitok, mäta pieporná a citrónová šťava dodávajú celej kompozícii ten správny šmrnc, zeleninku môžete použiť podľa vlastného výberu a obmieňať podľa jarno - letného dozrievania mladej zeleninky.
Milý@klukodvody , fuuuuu, to máte riadny hitz. bulgur a coscous u nás v horúčavách tiež letí v akejkoľvek podobe, teší ma, že aj u teba sa skúša táto skvelá dobrota, naozaj ľahké, rýchle, pestré zdravé a variabilné jedlo. dakujem ti za pochvalu, za uloženie do kk a za hviezdičky :-) Krásny deň prajem aj ja tebe, uži si pekné teplé počasie v pohode :-)
a mnohe dalsie na nasom trhu
@staja , napriek všetkému sa používajú oba názvy v obchodoch, ten čosom uviedla ako prvý, a kuskus zase v e-shopoch prevažne, na vareche sa vyskytujú oba. však je to len poslovenčený tvar výslovnosti francúzskeho slova, o nič nejde.
dakujem vám obom za pochvalu.
obilniny sa dajú rôzne kombinovať a rôzne podávať, ako aj cestoviny&vyrobené z nich.
dakujem ti za užitočné info pre mňa, iste aj pre iných a dakujem za úžasné foto, prínosný komentár.