Kurča z jedného hrnca podľa Gertrúdy fotorecept

sracz - fotkasracz, 24. augusta 2017
Kurča z jedného hrnca podľa Gertrúdy (fotorecept)
Foto: sracz

Už som Vám dávnejšie predstavil útlu KK „Spoonbread & Strawberry Wine“ od Norma Jean a Carole Darden, sestier, černošiek. Dnes je to kurča pripravené Zobraziť celý popisUž som Vám dávnejšie predstavil útlu KK „Spoonbread & Strawberry Wine“ od Norma Jean a Carole Darden, sestier, černošiek. Dnes je to kurča pripravené v jednom hrnci, podľa ich tety Gertrúdy, s receptom na str. 358. Varenie som zrealizoval presne podľa pôvodnej receptúty a viem, že v budúcností bude treba kurča rozporcovať a potom na zaliatie bude stačiť o viac ako 1/3 menej vody. Krúžky citróna aj navyše pásiky jeho kôry, dodajú jedlu osviežujúcu chuť. Ja som ich po uvarení zjedol a chutili mi.

6-8
porcií
12-15 minút
príprava
60-90 minút
tepelná úprava

Suroviny

1 800 - 2 250 g (alebo 2 kurčatá „broilery“ à 1115 g)
podľa chuti
podľa chuti
1 - 2 ks
8 - 12 menších ks
4 - 6 ks (karotka)
2 - 3 ks
1 - 2 stredne veľkké ks
250 - 333 g
6 - 8 halúzok
10 - 12 halúzok (na posýpku)




Postup

  1. 1

    tak toto všetko som potreboval

    Kurča z jedného hrnca podľa Gertrúdy (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    sliepku som dočistil, vložil do väčšieho hrnca, zalial vodou (asi 3 333 ml), zasypal 2 PL soli, priviedol do varu, silu ohrevu som znížil na ½, pridal dve ̴ 12÷15 mm hrubé kolieska umytého citrónu a nechal 33´ variť.

    Kurča z jedného hrnca podľa Gertrúdy (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    medzičas som využil na očistenie a pokrájanie zeleniny; v budúcnosti pokrájam aj zemiaky na väčšie kúsky

    Kurča z jedného hrnca podľa Gertrúdy (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    potom som z povrchu sitkom zozbieral penu, k sliepke vložil všetku očistenú a pokrájanú zeleninu, okorenil zarovnanou KL čMČK, podľa chuti dosolil a nechal variť ďalších 69´

    Kurča z jedného hrnca podľa Gertrúdy (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    polievku som servíroval porcelánových miskách, posypanú lístočkami čerstvej petržlenovej vňate; kto chce, môže ju zajedať domácim chlebíkom, alebo pridať do nej cestovinu

    Kurča z jedného hrnca podľa Gertrúdy (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    podľa popisu by navarené množstvo malo nasýtiť 4÷5 veľmi hladných (prepáčte za výraz, ale citát reprezentuje doslova „nenažratých“) stravníkov. Komu sa zdá polievka málo „okatá“, nech na jej prípravu použije kurčatá dve!

    Kurča z jedného hrnca podľa Gertrúdy (fotorecept) - obrázok 6

Diskusia k receptu

radost
ja už vykrmená som..ešte zohnať vykrmenú sliepku..:-)
maj dni s radosťou a pokoji..
s tým citronom skúsim..
zinnajdha
vykŕmené sliepky boli na Slovensku keď som bola malá. Posledných 30 - 40 rokov ich niet. Až raz -asi pred rokom, keď sme mali psa (už zomrel), preletela sliepka od susedov k nám a keď sme prišli popoludní domov, na dvore sa na nej hostili pes s mačkou. Zjedli len polovicu, viac nevládali. Vtedy som znova videla vzorne vykŕmenú sliepku, sadlo mala nie žlté, ale oranžové.
Budem hľadať a keď nájdem, uvarím.
farbuska
Tí, ktorí sú z Bratislavy, môžu nájsť pekné sliepky a kohúty v predajni Yeme. Tam ich kupúvam pravidelne na polievku.
katka78
@Evanaaa (26.8.2017 18:39) na Tomášikovej - konkrétnejšie na mieste bývalého Avionu (neskôr stará Ikea). Teraz je tam nové Klientské centrum a vedľa neho je predajňa Yeme.
farbuska
Vďaka, @Katka , za rýchlu pomoc a vysvetlenie. Menšia predajňa je aj na Búdkovej a ďalšiu sa chystajú otvoriť v Panorama City. V Yeme predávajú iba slovenské mäso.
evanaaa
@Stafel , zasa sa ti kolečká v hlave točia opačným smerom? Mám jeden a ten istý nick od začiatku čo som na Vareche a to je dosť dlho. Radšej komentuj recept a nestaraj sa do druhých, lebo skoro ošedivieš. A že tri "a", ale si ty múdry chlapec.
@Katka78 , ďakujem to za odpoveď.....




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia