Foto: evusik
Perkelt a paprikáš - nikdy som nevedela aký je medzi nimi rozdiel. Ani jeden som nemala rada. Vadili mi tam šupy z rajčín a Zobraziť celý popisPerkelt a paprikáš - nikdy som nevedela aký je medzi nimi rozdiel. Ani jeden som nemala rada. Vadili mi tam šupy z rajčín a z papriky. Ani deti to nechceli jesť a tak som vzala mixér a milú zeleninu rozmixovala. Robím tak už roky rokúce. A tak ani perkelt ani paprikáš u nás jedine kurča na smotane.
porcií
príprava
na 200 °C
Postup
-
1
Na dno liatinového pekáča (hlboký pekáč, misa z jenského skla...) dáme nakrájanú cibuľu, papriku, paradajky, alebo lečo. Navrch poukladáme umyté, naporcované, osolené a okorenené kura. Podlejeme vodou aby bolo mäso takmer zaliate, prikryjeme a dáme do rúry dusiť na 200°C asi na 1 hodinku.
-
2
Keď je mäso mäkké vyberieme ho a zeleninu rozmixujeme .....
-
3
pridáme kyslú smotanu a dobre rozmixujeme
-
4
necháme prevariť, ochutnáme a prípadne dochutíme, alebo ak chceme rozmiešame za lyžicu múky v troche vody a zahustíme - dobre prevaríme.
-
5
Mäso vložíme naspäť do omáčky a udržujeme v teple.
-
7
Múku, vajce, vodu zamiesime na polotekuté cesto, je dobré ho nechať odstáť prikryté útierkou. Ja robím cesto od oka a dávam miešanú múku, to znamená hladkú, polohrubú a hrubú. Ja to nevážim ale mohlo by ti byť tak v pomere 2:2:1. Soľ nedávam vôbec. Kdesi, kedysi som čítala, že do halušiek sa soľ nemá dávať lebo zostanú tvrdé.
-
8
Halušky sádžeme do vriacej, osolenej vody.
-
9
Keď vyplávajú na povrch krátko povaríme, scedíme, prepláchneme studenou vodou a omastíme.
-
10
Kurča na smotane podávame s haluškami alebo cestovinou.
Ja by som paprikáš nikdy nerobila len z pŕs, to by bolo fakt moc suché, musí tam ísť aj mäso s kosťou, aby bolo aj mäso šťavnaté ale aj omáčka dobrá. Ja dávam naporcované celé kura a každý si zoberie čo má rád, niekto prsia, niekto stehno :-)