Kurča na smotane fotorecept

evusik - fotkaevusik, 3. októbra 2010
Kurča na smotane (fotorecept)
Foto: evusik

Perkelt a paprikáš - nikdy som nevedela aký je medzi nimi rozdiel. Ani jeden som nemala rada. Vadili mi tam šupy z rajčín a Zobraziť celý popisPerkelt a paprikáš - nikdy som nevedela aký je medzi nimi rozdiel. Ani jeden som nemala rada. Vadili mi tam šupy z rajčín a z papriky. Ani deti to nechceli jesť a tak som vzala mixér a milú zeleninu rozmixovala. Robím tak už roky rokúce. A tak ani perkelt ani paprikáš u nás jedine kurča na smotane.

6
porcií
10 minút
príprava
60 minút
na 200 °C

Suroviny

3-4 ks
5-6 ks
1-2 ks
2 ks
Halušky:
500 g
1 ks




Postup

  1. 1

    Na dno liatinového pekáča (hlboký pekáč, misa z jenského skla...) dáme nakrájanú cibuľu, papriku, paradajky, alebo lečo. Navrch poukladáme umyté, naporcované, osolené a okorenené kura. Podlejeme vodou aby bolo mäso takmer zaliate, prikryjeme a dáme do rúry dusiť na 200°C asi na 1 hodinku.

    Kurča na smotane (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Keď je mäso mäkké vyberieme ho a zeleninu rozmixujeme .....

    Kurča na smotane (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    pridáme kyslú smotanu a dobre rozmixujeme

    Kurča na smotane (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    necháme prevariť, ochutnáme a prípadne dochutíme, alebo ak chceme rozmiešame za lyžicu múky v troche vody a zahustíme - dobre prevaríme.

    Kurča na smotane (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Mäso vložíme naspäť do omáčky a udržujeme v teple.

    Kurča na smotane (fotorecept) - obrázok 5
  6. 7

    Múku, vajce, vodu zamiesime na polotekuté cesto, je dobré ho nechať odstáť prikryté útierkou. Ja robím cesto od oka a dávam miešanú múku, to znamená hladkú, polohrubú a hrubú. Ja to nevážim ale mohlo by ti byť tak v pomere 2:2:1. Soľ nedávam vôbec. Kdesi, kedysi som čítala, že do halušiek sa soľ nemá dávať lebo zostanú tvrdé.

    Kurča na smotane (fotorecept) - obrázok 7
  7. 8

    Halušky sádžeme do vriacej, osolenej vody.

    Kurča na smotane (fotorecept) - obrázok 8
  8. 9

    Keď vyplávajú na povrch krátko povaríme, scedíme, prepláchneme studenou vodou a omastíme.

    Kurča na smotane (fotorecept) - obrázok 9
  9. 10

    Kurča na smotane podávame s haluškami alebo cestovinou.

    Kurča na smotane (fotorecept) - obrázok 10

Diskusia k receptu

vybusna
paradajkove supky v jedle je to najhorsie co sa mi moze stat....ja nemixujem, ja tie paradajky od tej supky obielim.....a posledne roky uz vobec do jedlanedavam ani mokre vnutro paradajok, len masite telo....kura na smotane je klasika.....a skvela....
altyn
Že ma to nikdy nenapadlo... ! :-))))))))) Proste to rozmixujem a nebudemto musieť dávať na kraj taniera! Ďakujem! :-))))))))
evanaaa
Jasné, šupku terba dať dolu. Aj keď tento recept je taký " svojský ", kura na smotane ozaj robím ako papríkáš, používam mletú papriku a dusím na vrchu, ale to už je niečo iné, ako toto, uznávam.
janger
Narobila si mi chute! Super, aj tie halusky. Perkelt a paprikas, nie je to jedno? Ja som myslela, ze to je to iste.
jody
Super. Lepšie mixovať, ako dávať šupy dole. :-)
sjuz
Obľúbené jedlo môjho manžela:)), tuším budem musieť urobiť...Ja keď robím kura na smotane, nedávam inú zeleninu, len na cibuľke, a dám rozrezanú celú papriku a polovicu celej rajčiny, ktoré potom vyberiem, alebo prepasírujem cez sitko. A keď robievam maďarský perkelt, tak podľa maďarov je základ cibuľa, rajčiny a paprika, mletá červená paprika, a toto sa podlieva tri krát, a pokaždé sa musí šťava úplne pomaličky vydusiť. Až po tých troch razoch sa tam šupne mäso, ešte podleje a dusí do mäkka...
evusik
Zjednodušene povedané, rozdiel je takýto: Paprikáš je mäso, rajčiny, paprika a smotana. Perkelt je to isté ale bez smotany.
palokuchki
My sme sa tiez vzdy doma dohadovali, co je perkelt a co je paprikas. @evusik , ten tvoj vyzera velmi chutny. Ja tiez mixujem zeleninu ako ty, zahusti sa tym omacka a nikomu nevadia supky.Ten haluskar, to je ohromna vec. Jeden uz doputoval aj do Australie. Na buduce ich musim nakupit viac.
zdezda
Mňaaaaam, my paprikáš veeeeeľmi ľúbime papkať, no ja uvarím kura v kuchte, vykostím ho a bez kože ho potom pridám do omáčky, vývar je silný, tak si z neho odoberiem aj na polievku :-)
bdurica
Ja do toho nedavam zelenu papriku! Podla mna to pokazi chut. Nuz a aby omacka bola jemna a bez zbytocnych veci ktore ako uvadzate Vam vadia, jednoduch povyberajte udusene kuracie stehenka do servirovacej misy a az potom omacku zahustime s majzenou rozslahanou v kyslej smotane. po 5 min. povareni za staleho miesania dochutim trosickou magi a kedze mam rad kyslejsie tak aj trosicku kyseliny citronovej tam dam ale opatrne aby to zasa nebolo prikysle. Potom hotovu stavu prepasirujem cez huste sito priamo na kurence.
danapa
Toto jedlo mame velmi radi, len kuracie masko vykostim a kozu mame pre nasho psika ☺☺☺
alzbetka2
Keď robím kura na smotane, tak sa mi tam vôbec nepýta ani paprika, ani paradajka. Ak ich dám do váry, tak zas nezahusťujem smotanou a snažím sa ich prepasírovať. Koľko ľudí, toľko chutí :)))
používateľ nemá avatar
dry
dry
Ja mám rád halušky ak sú tvrdšie, nerozvarené. Keď som sa stravoval v reštaurácii, halušky som jedol, keď ich varili muži. Kuchár namieša halušky na hustejšie ako kuchárka. Keď sú namiešané na mäkko tak sa ľahko rozvaria a nepríjemne sa lepia na ústa. Koľko ľudí toľko chutí. Aj kurací paprikáš na smotane robím inak. A ešte o paprikáši a perkelte pár slov. Vo väčšine receptov sa paprikáš pripravuje tak, že na cibuľku sa pridáva mäso a až potom paprika a u perkeltov sa paprika pridáva na cibuľku počká sa pokial "pustí" farbu a až potom sa pridáva mäso.
gabinka1
Evusik vynikajúci recept :), dnes máme tvoj paprikáš na obed. S tou rozmixovanou zeleninou a sladkou smotanou (my dávame sladkú) je to úplne lepšia chuť ako iba obyčajné "kurča na smotane" (bez zeleniny). odteraz už ho varím iba takto :) ďakujem.
mackulica
tak a uvarila som ho. môžem povedať, že tak dobré kuriatko na smotane s haluškami som ešte nejedla a určite ho ešte uvarím, ak prežijem dnešné prejedenie. Úžasný, fantastický recept.
majo51
podľa maďarskej literatúry odkiaľ recept pochádza je to presne ako napísala evusik no na slovensku presne naopak a podľa maďarov tam v žiadnom prípade nesmú ísť prsia,vraj sú suché a pokazia chuť perkeltu. Ja dávam aj prsia.
evusik
@majo51 tak to si potešil hlavne môjho muža, lebo ja keď chcem vedieť aký je rozdiel medzi perkeltom a paprikášom pýtam sa vždy jeho. Ja si to nikdy nezapamätám.
Ja by som paprikáš nikdy nerobila len z pŕs, to by bolo fakt moc suché, musí tam ísť aj mäso s kosťou, aby bolo aj mäso šťavnaté ale aj omáčka dobrá. Ja dávam naporcované celé kura a každý si zoberie čo má rád, niekto prsia, niekto stehno :-)
livia1235
ja zboznujem kura na smotane ale nie je to takyto recemt. moj recept je ovela lepsi ako tento a lepsie chuti
livia1235
tento som urobila a skoro som sa zabila aky to je velky rozdiel od toho mojho receptu... no proste FUJ!
evusik
milá @livia1235 no čo už, ja to prežijem.... len buď taká dobrá a napíš svoj recept aby som mohla aj ja vyskúšať ten tvoj... a potom sa môžeme fujkať :-)
mata3636
to je zaujímavé, že ked niekto pridá blbý komentár k receptu, tak ten niekto je maximálne 1 deň registrovaný. baví ťa to, @livia1235 ?
dvorka
Robila som dnes kura podľa tohto receptu. Keďže je zima, pridala som k zelenine aj zázvor . Smotanu som nahradila hustým jogurtom a obed bol na svete. Omáčka je skvelá a hlavne, je jej dostatok. S kukuričnými haluškami chutí výborne.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia