Kurča na smotane (fotorecept)

Autor receptu: evusik

Perkelt a paprikáš - nikdy som nevedela aký je medzi nimi rozdiel. Ani jeden som nemala rada. Vadili mi tam šupy z rajčín a z papriky. Ani deti to nechceli jesť a tak som vzala mixér a milú zeleninu rozmixovala. Robím tak už roky rokúce. A tak ani perkelt ani paprikáš u nás jedine kurča na smotane.

6
porcií
10 minút
príprava
60 minút
na 200 °C

Suroviny

Postup

  1. Na dno liatinového pekáča (hlboký pekáč, misa z jenského skla...) dáme nakrájanú cibuľu, papriku, paradajky, alebo lečo. Navrch poukladáme umyté, naporcované, osolené a okorenené kura. Podlejeme vodou aby bolo mäso takmer zaliate, prikryjeme a dáme do rúry dusiť na 200°C asi na 1 hodinku.
  2. Keď je mäso mäkké vyberieme ho a zeleninu rozmixujeme .....
  3. pridáme kyslú smotanu a dobre rozmixujeme
  4. necháme prevariť, ochutnáme a prípadne dochutíme, alebo ak chceme rozmiešame za lyžicu múky v troche vody a zahustíme - dobre prevaríme.
  5. Mäso vložíme naspäť do omáčky a udržujeme v teple.
  6. Múku, vajce, vodu zamiesime na polotekuté cesto, je dobré ho nechať odstáť prikryté útierkou. Ja robím cesto od oka a dávam miešanú múku, to znamená hladkú, polohrubú a hrubú. Ja to nevážim ale mohlo by ti byť tak v pomere 2:2:1. Soľ nedávam vôbec. Kdesi, kedysi som čítala, že do halušiek sa soľ nemá dávať lebo zostanú tvrdé.
  7. Halušky sádžeme do vriacej, osolenej vody.
  8. Keď vyplávajú na povrch krátko povaríme, scedíme, prepláchneme studenou vodou a omastíme.
  9. Kurča na smotane podávame s haluškami alebo cestovinou.