Kuracie žalúdky na Cabernet Sauvignon, tymiane a údenej paprike fotorecept
Foto: pusta
Vnútornosti u nás doma fičia, dnes som pripravila kuracie žalúdky na suchom červenom víne Cabernet Sauvignon, na tymiáne a údenej paprike, táto kombinácia nám Zobraziť celý popisVnútornosti u nás doma fičia, dnes som pripravila kuracie žalúdky na suchom červenom víne Cabernet Sauvignon, na tymiáne a údenej paprike, táto kombinácia nám veľmi zachutila a určite nebola naposledy. Základ som vzala z francúzskej kuchyne.
porcie
príprava
na 80-90 °C
Suroviny
600 g |
|
600 g |
|
3 - 4 strúčiky |
|
2 PL |
|
podľa potreby |
|
1 PL |
|
1 ČL |
|
1 ČL |
|
1 ČL |
|
podľa chuti |
|
150 ml |
|
1 hrnček á 250 ml |
|
2 PL |
|
podľa chuti |
|
500 ml |
|
podľa chuti na ozdobu |
|
Postup
-
1
Kuracie žalúdky som očistila, umyla, osušila pokrájala na menšie kúsky.
-
2
Očistila som cesnak a cibuľu.
-
3
Pokrájanú cibuľu som orestovala na rozohriatej domácej bravčovej masti, podliala malým množstvom horúcej vody a tento postup som opakovala 3x za sebou s vydusením až na tuk, presne ako pri perkeltoch, cibuľa sa rozpadne, zahustí výslednú šťavu a výborne ochutí jedlo.
-
4
Pridala som mletú červenú sladkú, pálivú a údenú papriku, nechala som papriku za stáleho miešania úplne rozpustiť v horúcom tuku, pozor - nespáliť!!!
-
5
Do paprikovo - cibuľového základu som pridala pokrájané kuracie žalúdky...
-
6
...a poopekala som ich za stáleho miešania z každej strany, až sa na zatiahli a na povrchu sa vytvorila tenká chutná kôrčička.
-
7
Opražené kuracie žalúdky som podliala asi do polovice horúcim domácim kuracím vývarom, priviedla do varu, znížila som plameň na minimum, prikryla pokrievkou a pomaly som ich dusila, za občasného premiešania a podliatia malým množstvom vývaru až do úplného zmäknutia mäska - asi 120 minút.
-
8
Mohla som zvoliť ako prílohu klasické halušky, ale moji chlapi chceli tentokrát tarhoňu.
-
9
Ked boli už kuracie žalúdky mäkké, priliala som suché červené víno Cabernet Sauvignon a už bez pokrievky som prudkým varom nechala odpariť z vína alkohol,...
-
10
..pridala som tymián, krátko povarila všetko spolu,...
-
11
...pridala som prelisovaný cesnak, premiešala, opäť som prikryla pokrievkou, aby sa cesnak krásne rozvoňal a prepojili všetky chute navzájom v jedle, nechala som celé niekoľko minút odstáť. Nezahusťovala som ničím, na zahustenie bohate postačí to množstvo cibule, v pomere 1:1 s mäskom.
-
12
Spravila som veniec z tarhone, ktorý som ozdobila pokrájanou pažítkou a doprostred som dala horúce kuracie žalúdky, podávala som k nim suché červené víno Cabernet Sauvignon, doplnené jemnou prílohou z tarhone.
-
13
Záber z iného uhla: Ide o veľmi chutné mäsíčko, ktoré doma voláme "zuzuka" :-), jedlo je príjemne pikantné, krásne voňavé po cesnaku, tymiáne s úžasnou chuťou vína a údenej papriky, šťavy nemá byť veľa, niečo medzi gulášom a perkeltom, a tej istej hustoty.
zásadou je, aby alkohol z vína sublimoval, odparil sa všetok a v jedle zostala len chuť.
je len na tebe, ktorý postup zvolíš.
viac a podrobnejšie sa o tom dočítaš vo francúzskej kuchyni.
verím, že sa pánovi manželovi zavdačíš :-)
dakujem za pochvalu.
áno, chuť údenej papriky to je už úplne iný level.
dakujem za pochvalu.
"velikó lžečkó" toto domáce papanie :-)
"hewy jobs porcion" ti dám :-)))
dakujem za krásny komentár a *****
budem rada, ak sa budete "oblizovať", samozrejme po jedle DDDDD
dakujem ti za uznanie a peknú pochvalu.
éééj, Bisťu, dakujem ti za pochvalu i *****
no a iste najmä deti :-)
tiež robievam aj z morčacích žalúdkov.
dakujem za zastavenie sa od mojim receptíkom.
u vás možno zabudnuté jedlo, u nás fičí, však skús potešiť svojho pána manžela, bude ťa mať ešte radšej ako doteraz :-)
samozrejme, máš pravdu, každému treba tak, ako mu najlepšie chutí.:-)
dakujem.
máš sa na čo tešiť, je to dobrota :-)
čiže máš všetko, čo potrebuješ :-)
teším sa s tebou.
@Stanci11 , no vidíš, ja som ešte tento recept v tlakovom hrnci nerobila, prima nápad. teší ma, že si mala "nebíčko v papuľke" :-) dakujem za krásnu pochvalu