Kuracie stehná plnené pikantnou slaninkovo-cesnakovou plnkou fotorecept
Foto: babidka
Kuracie mäso sa nám asi nikdy nepreje :-)
porcie
príprava
na 170-200 °C
Suroviny
4 ks |
|
asi 100-150 g alebo bôčik |
|
6-8 ks |
|
1 ks citróna |
|
1 PL |
|
1/2 ČL |
|
štipka |
|
štipka |
|
podľa chuti |
|
Príloha: | |
3 ks |
|
1-2 ks podla veľkosti |
|
2 PL |
|
1-2 ks |
|
Postup
-
1
Najprv si urobíme plnku zo slaniny, cesnaku a citrónovej kôry.
-
2
Citrón použijeme podľa možnosti chemicky neošetrovaný /domáci alebo bio / . Ošúpeme alebo nastrúhame si citrónovú kôru . Ja dávam prednosť takto nastrúhanej kôre ...
-
3
Slaninu si nakrájame na menšie kocky, cesnak ošúpeme . Dáme do elektrického sekáčika a posekáme na hrubšie . Do posekanej zmesi pridáme citrónovú kôru a ak máme tak aj čerstvú petržlenovú vňať .Premiešame .Plnku už nedochucujem - slanina býva slanšia , takže soľ obyčajne netreba a svoje chute maju aj cesnak , kôra a bylinky .
- 4
Kuracie stehná prerežeme v kĺbe na dve časti . Ostrým nožom si popri kosti urobíme miesto na plnku .
- 5
Plnku rukou /alebo lyžičkou / natlačíme do mäska - koľko sa dá . Ja som urobila akosi viacej plnky a tak som s ňou naplnila aj kúsok krkovičky a tú som pridala k stehnám .
- 6
Naplnené mäso osolíme , okoreníme a pokladieme do vymasteného pekáča . Ja ich iba podlejem vodou a nepridávam žiaden ďalší tuk . Slanina totiž pri pečení pustí tuku dosť a tak si myslím , že toľko tuku stačí . Pekáč zakryjeme a dáme piecť do rúry asi na 170°C približne na hodinu . Každý pozná svoju rúru - takže sami viete najlepšie , koľko trvá pokiaľ sa upečie pár kuracích stehien:-)
- 7
Ako prílohu podávam dusenú mrkvu s cukinou . Očistenú mrkvu si škrabkou na zemiaky nastrúhame na tenučké plátky. Cukinu umyjeme a aj so šupkou pokrájame na menšie kocky . Mladú cibuľku si pokrájame na kúsky , opražíme na masle , pridáme mrkvu , koreniny /koriander, muškátový oriešok, soľ/ a zakryté dusíme asi 5 minút. Pridáme cukinu a dusíme ešte ďalšie 3-4 minúty . Zelenina má byť na skus pevná - ale nie tvrdá . Aspoň my to máme radi takto :-)
- 8
Stehná sú upečené , príloha tiež. Ak sa vám máli zelenina , kľudne si ešte urobte k mäsku a zelenine ryžu alebo hranolky :-)
- 4
@evusik , ja tiez robievam casto zeleninu na pare .Maso mam radsej pecene alebo dusene , ale nevyhybam sa ani parenemu :-)