Kuracie stehná plnené pikantnou slaninkovo-cesnakovou plnkou fotorecept

babidka - fotkababidka, 16. apríla 2013
Kuracie stehná plnené pikantnou slaninkovo-cesnakovou plnkou (fotorecept)
Foto: babidka

Kuracie mäso sa nám asi nikdy nepreje :-)

4
porcie
20 minút
príprava
60 minút
na 170-200 °C

Suroviny

4 ks
asi 100-150 g alebo bôčik
6-8 ks
1 ks citróna
1 PL
1/2 ČL
štipka
štipka
podľa chuti
Príloha:
3 ks
1-2 ks podla veľkosti
2 PL
1-2 ks

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Najprv si urobíme plnku zo slaniny, cesnaku a citrónovej kôry.

    Kuracie stehná plnené pikantnou slaninkovo-cesnakovou plnkou (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Citrón použijeme podľa možnosti chemicky neošetrovaný /domáci alebo bio / . Ošúpeme alebo nastrúhame si citrónovú kôru . Ja dávam prednosť takto nastrúhanej kôre ...

    Kuracie stehná plnené pikantnou slaninkovo-cesnakovou plnkou (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Slaninu si nakrájame na menšie kocky, cesnak ošúpeme . Dáme do elektrického sekáčika a posekáme na hrubšie . Do posekanej zmesi pridáme citrónovú kôru a ak máme tak aj čerstvú petržlenovú vňať .Premiešame .Plnku už nedochucujem - slanina býva slanšia , takže soľ obyčajne netreba a svoje chute maju aj cesnak , kôra a bylinky .

  4. 4

    Kuracie stehná prerežeme v kĺbe na dve časti . Ostrým nožom si popri kosti urobíme miesto na plnku .

    Kuracie stehná plnené pikantnou slaninkovo-cesnakovou plnkou (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Plnku rukou /alebo lyžičkou / natlačíme do mäska - koľko sa dá . Ja som urobila akosi viacej plnky a tak som s ňou naplnila aj kúsok krkovičky a tú som pridala k stehnám .

    Kuracie stehná plnené pikantnou slaninkovo-cesnakovou plnkou (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Naplnené mäso osolíme , okoreníme a pokladieme do vymasteného pekáča . Ja ich iba podlejem vodou a nepridávam žiaden ďalší tuk . Slanina totiž pri pečení pustí tuku dosť a tak si myslím , že toľko tuku stačí . Pekáč zakryjeme a dáme piecť do rúry asi na 170°C približne na hodinu . Každý pozná svoju rúru - takže sami viete najlepšie , koľko trvá pokiaľ sa upečie pár kuracích stehien:-)

    Kuracie stehná plnené pikantnou slaninkovo-cesnakovou plnkou (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Ako prílohu podávam dusenú mrkvu s cukinou . Očistenú mrkvu si škrabkou na zemiaky nastrúhame na tenučké plátky. Cukinu umyjeme a aj so šupkou pokrájame na menšie kocky . Mladú cibuľku si pokrájame na kúsky , opražíme na masle , pridáme mrkvu , koreniny /koriander, muškátový oriešok, soľ/ a zakryté dusíme asi 5 minút. Pridáme cukinu a dusíme ešte ďalšie 3-4 minúty . Zelenina má byť na skus pevná - ale nie tvrdá . Aspoň my to máme radi takto :-)

    Kuracie stehná plnené pikantnou slaninkovo-cesnakovou plnkou (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Stehná sú upečené , príloha tiež. Ak sa vám máli zelenina , kľudne si ešte urobte k mäsku a zelenine ryžu alebo hranolky :-)

    Kuracie stehná plnené pikantnou slaninkovo-cesnakovou plnkou (fotorecept) - obrázok 8

Diskusia k receptu

elysa
tak tento recept sa mi veľmi páči, už je uložený...
mariamka
toto sa mi paci, presne chute pre mojich chlapcov:) ukladam, v nedelu obed jak vysity, samozrejme asi s pyre a zeleninka radsej cerstva do salatu :) ..
manya
zaujímavá plnka, stojí za vyskúšanie,ukladám.
stavbar
Super recept.Mám rád recepty od starších dám a pánov ktorí už v kulinárstve niečo zažili. Ďakujem.
rea1
práve som aktívne rozmýšľala, čo spravím synom na večeru, prípadne aj zajtra na obed. kuracie stehná všetko istia a tá plnka sa mi páči. naplním milé celé zadné štvrte pod kožu koľko sa zmestí aj do mäsa ako píšeš ty. k tomu ryžu s hráškom a šalát, to ocenia viac, ako dusenú zeleninu. :-)
evusik
@babidka takéto jedlo asi nikdy nesklame, samozrejme keď je dobre pripravené.... a to tvoje vyzerá veľmi chutne aj s tou zeleninou, ja to mám tiež tak rada (robím na pare).... krásne, lákavé foto aj popis :-)
frezia
Jedlo ako celok sa mi velmi paci. Velmi dobre pokombinovane. Dakujem,ukladam a vyskusam.
mirkamt
podľa fotky som si myslela, že je to profi recept, a to aj je, ale od profi kuchárky, čo má svojich domácich stravníkov ;-) Zaujímavá kombinácia chutí v plnke.
babidka
Dakujem za komentare , kazdy ma potesil :-) @jody , ten recept co si dala link / alebo podobny / som uz niekolkokrat robila ...lebo samozrejme taketo recepty so zeleninou maju u nas vzdy uspech :-)
@evusik , ja tiez robievam casto zeleninu na pare .Maso mam radsej pecene alebo dusene , ale nevyhybam sa ani parenemu :-)
tinca
tá zeleninka aj kura je ohromné, mne keď sa nechce prerezávať,tak plním pod kožu,chute sa pekne rozpečú


natali
tak to by si ma nemusela 2krát núkať, ešte by som aj tanier vylízala :)))
miloss2
Výborný recept,hneď by som si kúsok dal.Ukladám do kk.

Zaujímavé video z archívu TV Varecha