Kuracie steaky s vínovo-cibuľovou omáčkou

elmer - bez fotkyelmer, 6. mája 2011
Kuracie steaky s vínovo-cibuľovou omáčkou
Foto: elmer

Recept z kategórie "čo chladnička dala". Pri pohľade na dostupné suroviny ma napadla takáto nejaká kombinácia...Rýchle, jednoduché a ako hovorí Gordon Ramsay "f ckin Zobraziť celý popisRecept z kategórie "čo chladnička dala". Pri pohľade na dostupné suroviny ma napadla takáto nejaká kombinácia...Rýchle, jednoduché a ako hovorí Gordon Ramsay "f ckin delicious" :-)

1
porcia
15 minút
príprava
30 minút
tepelná úprava

Suroviny

1 ks
Omáčka:
1 ks
2  dl




Postup

  1. 1

    Začal som prípravou všetkých surovín. Mäso je dobré vytiahnuť z chladničky nejaký čas pred varením, nech sa dostane približne na izbovú teplotu. K omáčke z červeného vína by sa asi viac hodilo hovädzie mäso (steak), prípadne divina, no mal som doma iba kuracinu. Začneme omáčkou, pretože tá je časovo najviac náročná.

    Kuracie steaky s vínovo-cibuľovou omáčkou - obrázok 1
  2. 2

    Do menšieho kastrólika dáme rozpustiť maslo. Pridáme na kolieska nakrájanú cibuľu a dusíme na miernom ohni kým cibuľka trocha "nezhnedne" a nezačne karamelizovať.

    Kuracie steaky s vínovo-cibuľovou omáčkou - obrázok 2
  3. 3

    Teraz trochu pomôžeme tej karamelizácií. Cibuľku zasypeme asi 1 čl tristinového cukru, premiešame a dusíme cca 10 min na miernom až slabšom ohni.

    Kuracie steaky s vínovo-cibuľovou omáčkou - obrázok 3
  4. 4

    Keď sú cibuľky pekné hnedé a mäkké, pridáme červené víno. Ja som doma našiel Modrý Portugal, no kľudne použite akékoľvek iné červené víno (s výnimkou čuča za 80 centov a iných krabicových zázrakov) - zo zlého vína dobrú omáčku neuvaríte. V tomto momente môžete omáčku dochutiť - trocha soli a korenia a na zvýraznenie chuti som pridal trocha tymiánu...

    Kuracie steaky s vínovo-cibuľovou omáčkou - obrázok 4
  5. 5

    V tomto momente môžete trocha zvýšiť plameň. Teraz už necháme omáčku len bublať a pekne zredukovať do hustejšej konzistencie. Na konci omáčku stiahnite z ohňa a pridajte kúsok masla na jej zjemnenie.

  6. 6

    Kuracie mäso si ochuťte podľa vlastnej chuti - netreba to však veľmi preháňať s rôznymi vegetami, grilovacími koreniami atď...Aj tu platí že menej je viac. Ja som kuracie prsia iba prekrojil na polovicu, jemne naklepal, ochutil soľou a 4 farebným korením a upiekol na steakovej panvici na troche oleja. Príloha je taktiež na Vás. Ja som zvolill baby karotku dusenú na masle a pečené zemiaky.

Diskusia k receptu

evusik
krásne!!!! cibuľovú omáčku milujem.... ja robievam aj cibuľovo-jabĺčkovú :-)
ola111
Vyzerá to veľmi dobre,mám zajtrajší obed,dokonca aj tá dusená
karotka mi tam zapasovala.
julica
Cibuľová omáčka je parketa môjho milého - na zjedenie, presne ako táto tvoja. mňam
zolik
jednoduche a velmi dobre. ani som neukladala a hned vyskusala.
elmer
zolik : a chutilo? :) a co ostatni? skusili ste tento recept? ak ano, chutil vam?