Kuracie steaky s vínovo-cibuľovou omáčkou
Autor receptu: elmer
Recept z kategórie "čo chladnička dala". Pri pohľade na dostupné suroviny ma napadla takáto nejaká kombinácia...Rýchle, jednoduché a ako hovorí Gordon Ramsay "f*ckin delicious" :-)
1 porcia |
15 minút príprava |
30 minút tepelná úprava |
Postup
- Začal som prípravou všetkých surovín. Mäso je dobré vytiahnuť z chladničky nejaký čas pred varením, nech sa dostane približne na izbovú teplotu. K omáčke z červeného vína by sa asi viac hodilo hovädzie mäso (steak), prípadne divina, no mal som doma iba kuracinu.
Začneme omáčkou, pretože tá je časovo najviac náročná.
- Do menšieho kastrólika dáme rozpustiť maslo. Pridáme na kolieska nakrájanú cibuľu a dusíme na miernom ohni kým cibuľka trocha "nezhnedne" a nezačne karamelizovať.
- Teraz trochu pomôžeme tej karamelizácií. Cibuľku zasypeme asi 1 čl tristinového cukru, premiešame a dusíme cca 10 min na miernom až slabšom ohni.
- Keď sú cibuľky pekné hnedé a mäkké, pridáme červené víno. Ja som doma našiel Modrý Portugal, no kľudne použite akékoľvek iné červené víno (s výnimkou čuča za 80 centov a iných krabicových zázrakov) - zo zlého vína dobrú omáčku neuvaríte.
V tomto momente môžete omáčku dochutiť - trocha soli a korenia a na zvýraznenie chuti som pridal trocha tymiánu...
- V tomto momente môžete trocha zvýšiť plameň. Teraz už necháme omáčku len bublať a pekne zredukovať do hustejšej konzistencie. Na konci omáčku stiahnite z ohňa a pridajte kúsok masla na jej zjemnenie.
- Kuracie mäso si ochuťte podľa vlastnej chuti - netreba to však veľmi preháňať s rôznymi vegetami, grilovacími koreniami atď...Aj tu platí že menej je viac. Ja som kuracie prsia iba prekrojil na polovicu, jemne naklepal, ochutil soľou a 4 farebným korením a upiekol na steakovej panvici na troche oleja.
Príloha je taktiež na Vás. Ja som zvolill baby karotku dusenú na masle a pečené zemiaky.