Kuracie steaky s vínovo-cibuľovou omáčkou

Autor receptu: elmer

Recept z kategórie "čo chladnička dala". Pri pohľade na dostupné suroviny ma napadla takáto nejaká kombinácia...Rýchle, jednoduché a ako hovorí Gordon Ramsay "f*ckin delicious" :-)

1
porcia
15 minút
príprava
30 minút
tepelná úprava

Postup

  1. Začal som prípravou všetkých surovín. Mäso je dobré vytiahnuť z chladničky nejaký čas pred varením, nech sa dostane približne na izbovú teplotu. K omáčke z červeného vína by sa asi viac hodilo hovädzie mäso (steak), prípadne divina, no mal som doma iba kuracinu. Začneme omáčkou, pretože tá je časovo najviac náročná.
  2. Do menšieho kastrólika dáme rozpustiť maslo. Pridáme na kolieska nakrájanú cibuľu a dusíme na miernom ohni kým cibuľka trocha "nezhnedne" a nezačne karamelizovať.
  3. Teraz trochu pomôžeme tej karamelizácií. Cibuľku zasypeme asi 1 čl tristinového cukru, premiešame a dusíme cca 10 min na miernom až slabšom ohni.
  4. Keď sú cibuľky pekné hnedé a mäkké, pridáme červené víno. Ja som doma našiel Modrý Portugal, no kľudne použite akékoľvek iné červené víno (s výnimkou čuča za 80 centov a iných krabicových zázrakov) - zo zlého vína dobrú omáčku neuvaríte. V tomto momente môžete omáčku dochutiť - trocha soli a korenia a na zvýraznenie chuti som pridal trocha tymiánu...
  5. V tomto momente môžete trocha zvýšiť plameň. Teraz už necháme omáčku len bublať a pekne zredukovať do hustejšej konzistencie. Na konci omáčku stiahnite z ohňa a pridajte kúsok masla na jej zjemnenie.
  6. Kuracie mäso si ochuťte podľa vlastnej chuti - netreba to však veľmi preháňať s rôznymi vegetami, grilovacími koreniami atď...Aj tu platí že menej je viac. Ja som kuracie prsia iba prekrojil na polovicu, jemne naklepal, ochutil soľou a 4 farebným korením a upiekol na steakovej panvici na troche oleja. Príloha je taktiež na Vás. Ja som zvolill baby karotku dusenú na masle a pečené zemiaky.