Kuracie plátky s vínom marsala a so sherry fotorecept
Foto: sracz
Variant jednoduchého, rýchleho, no hlavne chutného rcp zo „šalátového“ vydania KK mojej krajšej ½_ičky. Rcp je odskúšaný na jej mamke Nušte, B. P., ktorá Zobraziť celý popisVariant jednoduchého, rýchleho, no hlavne chutného rcp zo „šalátového“ vydania KK mojej krajšej ½_ičky. Rcp je odskúšaný na jej mamke Nušte, B. P., ktorá bola odkázaná na prísne diabetes kuchyňu. Nuž a „cukrovkári“ si ako prílohu „zvolia“ niečo s čerstvou, alebo dusenou aj listovou zeleninou. My „zdravší“ sa uspokojíme so slovenskou ryžou, alebo so zemiakovou kašou. Emulzia ťažšieho červeného vína „Marsala“ a suchšieho „Sherry“ a ich „bukéty“ vytvoria „slastnú“ chuť skaramelizovaných húb a mäsa.
porcie
príprava
tepelná úprava
Suroviny
900-1 000 g (prsia a stehná bez kože a kostí) |
|
3-4 PL |
|
1 KL |
|
1 KL |
|
0,5 KL |
|
podľa chuti |
|
333-500 g čerstvé (babybella, shiitake, oyster) |
|
4-6 PL |
|
4-6 PL |
|
120-150 ml |
|
60-75 ml holandské |
|
120-150 ml |
|
podľa potreby |
|
podľa chuti |
|
Postup
-
1
Takto to vyzeralo na „štarte“.
-
2
Kúsky kuracieho mäsa som vyklepal na tenšie, asi 5-7 mm plátky, ktoré som osolil.
-
3
V pomocnej mise som zmiešal 3 kopcovité PL hladkej múky, po KL cesnaku v prášku so soľou a drveného oregana a 0,5 KL čerstvo mletého čierneho korenia; v tejto práškovej zmesi som obojstranne „okúpal“ plátky kuracieho mäsa,
-
4
ktoré som opiekol vo veľkej panvici, na strednom stupni ohrevu, v horúcom oleji, asi po 2-3 ´na každej strane (tak, aby mäso malo peknú červeno-hnedú farbu).
-
5
Potom som opečené plátky mäsa povyberal na pomocnú tácňu, do výpeku pridal čerstvé maslo a po jeho spojení sa s olejom,
-
6
na menšie kúsky pokrájané čerstvé huby
-
7
a po nejakých 3-4´ som ku nim vrátil opečené plátky kuraciny, všetko posypal sušenými drvenými „KN“ paradajkami,
-
8
všetko nežne podlial vínom Marsala a Sherry (z obidvoch po ½ zo ∑ v ingedienciách) a takto, s občasným podlievaním a obracaním plátkov,
-
9
dusil asi 10-12´, kedy sa emulzia Marsala a Sherry zredukovala, mäso zjemnelo na konzistenciu dôchodcovských „tretích“ zubov
-
10
a mohol som podávať na „podložke“ z pokrájanej čerstvej petržlenovej vňate; môžete ich v celku, alebo pokrájané pridať do romain alebo ľadového šalátu,
-
11
či tak, ako som skryl pod mäso, vlasovými rezancami a vzápätí opäť posypal vňaťkou!
-
12
… Tak o zbierku húb, s podobným obsahom, som v okolí mojich rodných Košíc, nikdy nemal núdzu. O veľkosť série afrických fialiek (na parapete za mojim chrbátom) som roky rokúce súperil s našou milou susedkou, pani MUDr. N. Mandzjukovou. Dobehnúť ju, som nemal „šanciu“, ja som dosiahol 57 rôznych farieb ich kvetov a tvarov listov, Naďka však vyše 120 a to ešte pod našimi balkónmi stačila vlastnoručne vysadiť japonskú sakuru s kvetmi nežnej ružovej farby, ktorá kvitne každoročne!!!
Diskusia k receptu