Kuracia roláda
Kuracia roláda

Kuracia roláda s perníkovou knedľou a mrkvovou „kapustou“

dvorka - fotkadvorka, 3. novembra 2022
Kuracia roláda s perníkovou knedľou a mrkvovou „kapustou“
Foto: dvorka

Recept som videla na českom programe, varili Kluci v akci. Robili práve knedle a keďže som si v Čechách kúpila niekoľko perníkov na strúhanie, Zobraziť celý popisRecept som videla na českom programe, varili Kluci v akci. Robili práve knedle a keďže som si v Čechách kúpila niekoľko perníkov na strúhanie, tak ma recept zaujal a nemohla som ho nevyskúšať. K tomu tá mrkva namiesto kapusty bola pre mňa tiež výzva a nemala som kačku ako robili oni, ale mala som vykostené kura na roládu v mrazničke. Posúvam teda recept ďalej, nakoľko toto jedlo je chutné.

Suroviny

Kuracia roláda:
1 ks vykostené (na roládu)
 (nemusí byť)
Mrkvová kapusta:
4 ks
1 ks
50 ml
1/2 PL
 štipka
2 PL
0,5 l (alebo voda)
100 g (nemusí byť)
Perníkové knedle:
3 ks
1 hrnček (250 ml)
3 ks
1/2 hrnčeka
1/2 hrnčeka (nastrúhaný)




Postup

  1. 1

    Roláda sa dá robiť z kuracieho, alebo aj kačacieho mäsa. Podľa toho aké si vyberiete. Ja si kupujem kuratá od farmárov a ešte chladené si ich pripravím na budúce spracovanie. Mala som kura vykostené na roládu a tak mi recept prišiel vhod. Mäso som si rozložila na dosku, osolila, okorenila a pridala som čerstvé listy špenátu. Nemusia byť, v pôvodnom recepte neboli. Potom som mäso po dĺžke zrolovala, previazala šnúrkou a dala do skleneného pekáča s pokrievkou a dala som piecť do rozohriatej rúry. Piekla som zakryté pri 160 °C 60 minút, kura pustilo kopec šťavy. Potom som ho obrátila, piekla odkryté ešte 30 minút a znovu som ešte obrátila a piekla asi 10 minút (to som neodsledovala presne), kým bol vrch pekne opečený, ale nie spálený. Roláda bola jemná, šťavnatá a mala veľa šťavy, do ktorej som pridala ešte plátok masla.

  2. 2

    Mrkvovú kapustu som robila z veľkých mrkiev, ktoré som očistila, nastrúhala na veľkých slzičkách a nakrájala som si cibuľu na pásiky. Na oleji som orestovala cibuľu, pridala som cukor a nechala skaramelizovať. Pridala som mrkvu, trochu osolila a podliala som šťavou. Nemala som mrkvovú ale čerstvú jablkovú. Dusila som asi 30 minút, kým mrkva bola príjemne mäkká. Pridala som ocot, džem nie, lebo som nemala a nechcela som dávať iný, aby som nepokazila chuť mrkvy. Takúto "kapustu" som robila už z tekvice aj kalerábu, ale z mrkvy je zas iná a mne teda chutila.

  3. 3

    Na perníkové knedlíky treba perník na strúhanie. Kto ho nemá, môže použiť múku, napríklad aj celozrnnú. Už to ale nebudú perníkové knedlíky, čo však nevadí. Knedlíky sa varia v hrnčekoch, malo by vyjsť cesta tak na 3 - 4 hrnčeky. Nakrájala som rožky na malé kocôčky, nastrúhala za pol hrnčeka perníku, druhú polovicu hrnčeka som naplnila celozrnnou hrubou špaldovou múkou. Vajíčka som oddelila, bielky od žĺtkov. Vo veľkej mise som zamiešala múku s perníkom, soľou, žĺtkami a mliekom. Vymiešala som bielky na sneh, ale nie úplne tuhý, aby zostal v prevrátenej mise. Do premiešaného cesta som pridala rožky a vmiešala som bielkový sneh. Zľahka som premiešala, aby rožky boli obalené cestom a bielkový sneh zamiešaný. Dala som si variť do širokého hrnca vodu, pomohla som si aj rýchlovarnou kanvicou. Mám oválny hrniec, do ktorého som dala podložku, aby som hrnčeky nedávala priamo na dno. Hrnčeky som natrela zvnútra masťou, naplnila cestom, tak 2 cm od vrchu. Poukladala do hrnca s vriacou vodou. Vody by malo byť tak do polovice hrnčekov. Hrniec som zakryla a keď sa voda znova začala variť, stíšila som ohrev na minimum a varila som 25 minút. Knedlíky po uvarení som po jednom vyberala s hrnčekmi, nožíkom som im trochu pomohla, pooddeľovala som trošku od krajov hrnčeka a potom vyklopila na dosku. Nakrájala som na plátky.

  4. 4

    Servírovala som mäso nakrájané na kolieska, mrkvovú kapustu, knedlíky a poliala všetko mäsovou šťavou.

Diskusia k receptu

haji
Neotřelý receptík, příjemné chutě, perníkový knedlík už jsem někde zachopila - celkem odvážný počin. Příloha hodná zvěřiny - kančí apod. Milá inspirace.
farbuska
Perníkovú chuť veľmi nemusím, ale tú mrkvovú kapustu určite vyskúšam. Dokonca aj rakytníkový džem mám, takže doržím tvoj recept. Vďaka zaň.
1x sobon
eruska25
Tiež ma zaujala ta mrkvová kapusta, stojí za vyskúšanie. Kalerabovu som jedla a bola výborná.
1x sobon