Kuracia pečeň v nalešníku na dusenej kapuste fotorecept
Foto: sracz
Návšteva si želala slovenské jedlo, tak som ho skombinoval podľa seba. Pečeň, bársakú do 15´na stole, ma naučila pripravovať zlatá pani Blaženiaková, jedna z Zobraziť celý popisNávšteva si želala slovenské jedlo, tak som ho skombinoval podľa seba. Pečeň, bársakú do 15´na stole, ma naučila pripravovať zlatá pani Blaženiaková, jedna z vynikajúcich kuchárok za čias mojeho „kvestorovania“ vo Vojenskej leteckej akadémii. Tajomstvo spočíva v použití liptovskej plnotučnej horčice, po dobu než sa vyškvarí slanina a na nej urestuje cibuľa. Mne najlepšie chutí s „burkovčiakom“ domáceho chlebíka, ale dá sa servírovať (mimo iné) aj v zemiakovej placke – vihodňarskim naľešňiku!
porcie
príprava
tepelná úprava
Suroviny
~ 600 g |
|
2÷3 PL |
|
~ 120÷150 g |
|
podľa potreby ml |
|
1 ks |
|
podľa potreby |
|
podľa potreby |
|
podľa potreby |
|
1 PL zázvor |
|
1-2 PL |
|
Na placky (naľešňiki): | |
2 ks veľké postrúhané |
|
podľa potreby |
|
2-3 strúčiky |
|
1 ks |
|
podľa potreby |
|
podľa potreby |
|
podľa potreby môže byť aj masť bravčová škvarená |
|
4-6 ks plátkov alebo 100g |
|
150-200 g |
|
Na dusenú kapustu: | |
2-3 PL |
|
1000 g približne |
|
2-3 PL |
|
250-300 ml |
|
ks veľké neolúpané |
|
podľa potreby |
|
podľa potreby |
|
1 ČL zázvor |
|
Postup
-
1
zostava potrebných ingrediencií na restovanú kuraciu pečeň, prv než sa pustíme do práce
-
2
umytú, odkvapkanú a osušenú pečeň pokrájame na hranolčeky hrubé ~ 12 mm, dlhé ~ 40 mm – vložíme ju do pracovnej misky (ja som podľa objednávky návštevy pripravil kuraciu, tak som potreboval jej pol laloky), zmiešame s ~ 3 PL plnotučnej horčice a uložíme odstáť, pokiaľ vyškvaríme slaninu a pokrájame cibuľu, (túto časť prípravy môžeme zrealizovať aj niekoľko hodín, prípadne v predvečer restovania a pečeň uložiť do chladničky; horčicou je možné zjemniť i iné „tvrdé“ mäso – hovädzie plátky, ...)
-
3
údenú slaninu pokrájame na ~ 5 mm kocky a vyškvaríme na panvici, podľa potreby doplníme vyškvarenú masť alebo olej a
-
4
pridáme na jemno pokrájanú cibuľu, ktorú urestujeme „na sklovito“
-
5
pokiaľ sa cibuľa urestuje, pripravíme ingrediencie na zemiakové placky „vihodňarske naľešňiki“
-
6
potom pridáme odloženú pokrájanú pečeň, zmiešame a za občasného premiešania restujeme presne 8 minút (ani o ´´ viac, inak pečeň zhorkne a „zpieskovatie“);
-
7
na záver, už mimo zdroj tepla, pridáme PL čerstvo nastrúhaného ďumbiera, dochutíme vegetou, soľou a červenou paprikou; jemne premiešame.
-
8
podľa situácie využijeme čas na prípravu zemiakových placiek; olúpané a umyté zemiaky postrúhame, zasypeme PHM (PoloHrubou Múkou, asi polovičný objem zemiakov) tak, aby sme po zmiešaní všetkých komponentov získali „polotekutú“ masu, pridáme koreniny (soľ, MČK a majoránku) a pretlačené strúčiky cesnaku; na záver vmiešame aj pokrájanú šunku (alebo škvarky z bravčovej slaniny)
-
9
na povrchu urestovanej kuracej pečene necháme „rozpustiť“ kocku čerstvého masla; mali sme dámsku návštevu z Floridy, tak som si potreboval „šplhnúť“, preto som pečeň maslom „zjemnil“
-
10
polotekuté „cesto“ budúcich zemiakových placiek_naľešňíkov vypražíme pekne na „červenozlatohnedo“ a
-
11
potom na placky porozkladáme dusenú bielu kapustu (s karamelom, bielym vínom a zeleným jablkom; rcp som už dávnejšie na Varecha.sk uviedol), na ňu horúcu urestovanú pečeň, na ktorú nastrúhame údený slovenský oštiepok
-
12
tak toto je „drevorubačská“ porcia pre kuchára; ale podľa situácie môžeme takto restovanú pečeň servírovať aj s ryžou, hranolčekmi, zemiakovým pyré (kašou), alebo „iba“ s chlebom (pečivom); na tanieri ozdobiť strúhaným syrom; vhodné aj na úpravu à la tousty (hrianky, topinky), … .
zámorský...si ty kulinár "bohovský"...pečienka bude na obed dnes...ale ..s nalešnikmi?-nie-bez...i ked je to určite chutné-teraz-bolo by to veľmi "hutné"...ked jar dovolí sa viacej hýbať-nebude kompletne táto tvoja dobrota na našom stole chýbať...:-))
och-tá floridanávšteva-sa mala sehrgutt u Fera...:-))
pochutím....ukladám, vďaka za recept.... zdravím za oceán.... :))
ja síce tie časy nepamätám, ale moja babka ich takým maslom mastila... mňam! a boli bez oblohy... a k nim kyslé mliečko, ktoré zostalo z výroby masla v múteničke.... malo také maličké drobné hrčky masla, čo stará mať deravou varechou už nepozbierala.........
luxusné jedlo!!!