Kuracia pečeň s jadrovníkmi paprík a hubami fotorecept
Foto: sracz
Ďalší variant využitia „srdiečok” veľkých paprík. Tentoraz som zvolil ich chutnú kombináciu s opečenými plátkami slaniny, červenej cibule, sterilizovaných šampiňónov a hlivy ustricovej. Pri Zobraziť celý popisĎalší variant využitia „srdiečok” veľkých paprík. Tentoraz som zvolil ich chutnú kombináciu s opečenými plátkami slaniny, červenej cibule, sterilizovaných šampiňónov a hlivy ustricovej. Pri servírovaní som túto, pre nás vyslovenú pochúťku, korunoval strúhaným údeným oštiepkom. Roky využívam jednu z rád mojej vzácnej kolegyne a vynikajúcej kuchárky, pani Blaženiakovej, marinovanie pečene v jemnom horčicovom „kúpeli”, tak príprava tohoto jedla bola naozaj rýchla, expressná, ba priam „bleksová”!
porcie
príprava
tepelná úprava
Suroviny
500-600 g |
|
2 PL (Liptov) |
|
120-150 g |
|
podľa potreby |
|
1 ks stredná |
|
250-333 ml (plátky) |
|
podľa chuti |
|
1 PL |
|
podľa chuti |
|
200 ml |
|
200 ml |
|
2-3 PL |
|
120-150 ml strúhaný |
|
Príloha: | |
podľa potreby |
|
Postup
-
1
Večer pred „akciou” som odblanil, dočistil a umyl laloky kuracej pečene, po osušení som ich opatrne zmiešal s dvomi polievkovými lyžicami plnotučnej liptovskej horčice a v „zafóliovanej” miske ich uložil do chladničky. Asi 33´ pred obedovaním, som na PL oleja popražil dva hrnčeky slovenskej ryže, zalial ich štyrmi hrnčekami horúcej vody, pridal ČL soli, pomiešal, vložil PL masla, prikryl a nechal variť budúcu prílohu. Pokrájal som údenú slaninu, opražil ju na červenohnedo, pridal pokrájanú cibuľu a jadrovníky veľkých zelených paprík.
-
2
Po premiešaní a asi 3÷4´ orestovaní som do základu vložil v horčicovej marináde „odpočinuté” laloky kuracej pečene (ale touto „technológiou” pripravujem všetky druhy pečene), pasypal ich čerstvo mletým čiernym korením a mletou sladkou paprikou.
-
3
Opatrne premiešal a restoval rovné štyri minúty, potom kychyňskými kliešťami každý lalok nežne otočil a dorestoval druhé štyri minúty.
-
4
Hneď som pridal odkvapkané sterilizované huby, ktoré som po jemnom zmiešaní s pečeňou nechal iba minútku-dve v hebkom základe zohriať
-
5
spolu s kúskami masla.
-
6
Medzitým sa dovarila aj slovenská ryža, takže som mohol, po ozdobení strúhaným údeným oštiepkom a lístkom zeleru, servírovať!
a ešte k tomu merané na mililitre. ja som z toho tiež jeleň :-)
dľa mňa-jadrovníky paprík je vnútro papriky-teda to-čo väčšina ľudí považuje za odpad..aj ten akože hlúbik pod stopkou..ja to nevyhadzujem-spracúvam rovno s paprikou..ak vadia semienka-tie sa ľahko dajú preč..:-)
@Sracz si asi z nás robí prču:-)
to sa myslí asi objem nádoby, v ktorej sa sterilizovaná zelenina predáva.