Restovaná kuracia pečeň
Kuracia pečeň s jadrovníkmi paprík a hubami (fotorecept)
Autor receptu: sracz
Ďalší variant využitia „srdiečok” veľkých paprík. Tentoraz som zvolil ich chutnú
kombináciu s opečenými plátkami
slaniny, červenej cibule, sterilizovaných šampiňónov a hlivy ustricovej. Pri servírovaní
som túto, pre nás vyslovenú
pochúťku, korunoval strúhaným údeným oštiepkom. Roky využívam jednu z rád mojej
vzácnej kolegyne a
vynikajúcej kuchárky, pani Blaženiakovej, marinovanie pečene v jemnom horčicovom
„kúpeli”, tak príprava tohoto
jedla bola naozaj rýchla, expressná, ba priam „bleksová”!
2-4 porcie |
12-15 minút príprava |
12-15 minút tepelná úprava |
Postup
- Večer pred „akciou” som odblanil, dočistil a umyl laloky kuracej pečene, po osušení som ich opatrne zmiešal s dvomi polievkovými lyžicami plnotučnej liptovskej horčice a v „zafóliovanej” miske ich uložil do chladničky. Asi 33´ pred obedovaním, som na PL oleja popražil dva hrnčeky slovenskej ryže, zalial ich štyrmi hrnčekami horúcej vody, pridal ČL soli, pomiešal, vložil PL masla, prikryl a nechal variť budúcu prílohu. Pokrájal som údenú slaninu, opražil ju na červenohnedo, pridal pokrájanú cibuľu a jadrovníky veľkých zelených paprík.
- Po premiešaní a asi 3÷4´ orestovaní som do základu vložil v horčicovej marináde „odpočinuté” laloky kuracej pečene (ale touto „technológiou” pripravujem všetky druhy pečene), pasypal ich čerstvo mletým čiernym korením a mletou sladkou paprikou.
- Opatrne premiešal a restoval rovné štyri minúty, potom kychyňskými kliešťami každý lalok nežne otočil a dorestoval druhé štyri minúty.
- Hneď som pridal odkvapkané sterilizované huby, ktoré som po jemnom zmiešaní s pečeňou nechal iba minútku-dve v hebkom základe zohriať
- spolu s kúskami masla.
- Medzitým sa dovarila aj slovenská ryža, takže som mohol, po ozdobení strúhaným údeným oštiepkom a lístkom zeleru, servírovať!