Foto: sracz
Myslím si, nič nové pod Slnkom. Rcp_ov na perkelty, paprikáše, či guláše je na Vareške nadostač a Slovač je vynaliezavá, bude ich ešte viac. Zobraziť celý popisMyslím si, nič nové pod Slnkom. Rcp_ov na perkelty, paprikáše, či guláše je na Vareške nadostač a Slovač je vynaliezavá, bude ich ešte viac. Dostal som nové Romeo korenie „Od Antonína“ (www.koreni.cz) a v odporúčaní som sa dočítal, že vhodné pre mäsá pečené, na ražni, na údeniny, do ryže, vaječných pokrmov, leča, mäsových vývarov, aj na cestoviny. Kuracina nie je problém, jadrovníky z paprík ľutujem vyhodiť a perkelt „šmakuje aj každý 2. deň“! Navaril som ho, pretože dnešný, je práve ten druhý!
porcie
príprava
tepelná úprava
Suroviny
2 PL |
|
2 PL |
|
8 ks dolné |
|
1 ks stredná postrúhaná |
|
2-3 strúčiky pretlačené |
|
podľa potreby |
|
podľa chuti čerstvo mleté (čMČK) |
|
1 KL |
|
1 PL |
|
1 KL |
|
1-2 ks zelené čerstvé |
|
1-2 ks veľká |
|
6-8 ks |
|
600-800 ml (alebo vlažná voda) |
|
1-2 ks strúhaný surový |
|
Postup
-
1
Zostava použitých korenín s „Romeo-m“ uprostred.
-
2
Príprava dobrého perkeltu je jednoduchá, nenárokuje si veľa času a hravo ju zvládne aj začiatočník v „šurci“ a s vareškou v ruke; pripravil som cibuľu a strúčiky cesnaku,
-
3
pokrájal jalapeño (jedno z nich bez jadrovníka, ale kto rád, napr. Chilicowboy zo Záhoria, alias @kimlo a spriaznené „ohnivé duše“, pridajú viac aj s jadrovníkmi), veľkú zrelú paradajku, no a napokon aj očistené jadrovníky.
-
4
Na horúcej masťolejovej „emulzii“ som na červenohnedo opiekol jemne osolené a oeMČeKované kuracie „lýtka“,
-
5
uložil si ich na pomocnú tácňu a vo výpeku zo 3-4 min orestoval postrúhanú cibuľu spoločne s pretlačenými strúčikmi cesnaku.
-
6
Hrniec som odstavil zo zdroja tepla a pridal doň všetky koreniny, zmiešal,
-
7
nasypal pokrájané jadrovníky, jalapeño a paradajku, premiešal, 2-3 min podusil,
-
8
vložil opečené „lýtka“, vzápätí opäť krátko podusil, poobracal, zalial kuracím vývarom a nechal nie celú hodinku variť.
-
9
Keď sa šťava zredukovala o polovicu, stačilo už len zahustiť jedným väčším surovým strúhaným zemiakom, dochutiť soľou, nechať prevrieť a hotovo! …... a kto nemá rád perkelt, nech si z neho urobí paprikáš! Stačí, ak si toto hotové „dielo“ nadstaví smotanou podľa vlastnej chuti a výberu, uvarí maslové „nokerdle“, pripraví čerstvý hlávkový šalát a môže si „pošmakovať“ .
Som rád,že na tomto serveri mám tak šikovných priateľov ako je aj tvoja osoba.Srdečne pozdravujem tvoju ctenú rodinku a tiež aj teba.