Kurací perkelt s jadrovníkmi (fotorecept)

Autor receptu: sracz

Myslím si, nič nové pod Slnkom. Rcp_ov na perkelty, paprikáše, či guláše je na Vareške nadostač a Slovač je vynaliezavá, bude ich ešte viac. Dostal som nové Romeo korenie „Od Antonína“ (www.koreni.cz) a v odporúčaní som sa dočítal, že vhodné pre mäsá pečené, na ražni, na údeniny, do ryže, vaječných pokrmov, leča, mäsových vývarov, aj na cestoviny. Kuracina nie je problém, jadrovníky z paprík ľutujem vyhodiť a perkelt „šmakuje aj každý 2. deň“! Navaril som ho, pretože dnešný, je práve ten druhý!

4-6
porcie
12-15 minút
príprava
60-90 minút
tepelná úprava

Suroviny

Postup

  1. Zostava použitých korenín s „Romeo-m“ uprostred.
  2. Príprava dobrého perkeltu je jednoduchá, nenárokuje si veľa času a hravo ju zvládne aj začiatočník v „šurci“ a s vareškou v ruke; pripravil som cibuľu a strúčiky cesnaku,
  3. pokrájal jalapeño (jedno z nich bez jadrovníka, ale kto rád, napr. Chilicowboy zo Záhoria, alias @kimlo a spriaznené „ohnivé duše“, pridajú viac aj s jadrovníkmi), veľkú zrelú paradajku, no a napokon aj očistené jadrovníky.
  4. Na horúcej masťolejovej „emulzii“ som na červenohnedo opiekol jemne osolené a oeMČeKované kuracie „lýtka“,
  5. uložil si ich na pomocnú tácňu a vo výpeku zo 3-4 min orestoval postrúhanú cibuľu spoločne s pretlačenými strúčikmi cesnaku.
  6. Hrniec som odstavil zo zdroja tepla a pridal doň všetky koreniny, zmiešal,
  7. nasypal pokrájané jadrovníky, jalapeño a paradajku, premiešal, 2-3 min podusil,
  8. vložil opečené „lýtka“, vzápätí opäť krátko podusil, poobracal, zalial kuracím vývarom a nechal nie celú hodinku variť.
  9. Keď sa šťava zredukovala o polovicu, stačilo už len zahustiť jedným väčším surovým strúhaným zemiakom, dochutiť soľou, nechať prevrieť a hotovo! …... a kto nemá rád perkelt, nech si z neho urobí paprikáš! Stačí, ak si toto hotové „dielo“ nadstaví smotanou podľa vlastnej chuti a výberu, uvarí maslové „nokerdle“, pripraví čerstvý hlávkový šalát a môže si „pošmakovať“ .