Kurací perkelt s jadrovníkmi (fotorecept)
Autor receptu: sracz
Myslím si, nič nové pod Slnkom. Rcp_ov na perkelty, paprikáše, či guláše je na Vareške
nadostač a Slovač je
vynaliezavá, bude ich ešte viac. Dostal som nové Romeo korenie „Od Antonína“
(www.koreni.cz) a v odporúčaní
som sa dočítal, že vhodné pre mäsá pečené, na ražni, na údeniny, do ryže, vaječných
pokrmov, leča, mäsových
vývarov, aj na cestoviny. Kuracina nie je problém, jadrovníky z paprík ľutujem vyhodiť
a perkelt „šmakuje aj každý 2.
deň“! Navaril som ho, pretože dnešný, je práve ten druhý!
4-6 porcie |
12-15 minút príprava |
60-90 minút tepelná úprava |
Postup
- Zostava použitých korenín s „Romeo-m“ uprostred.
- Príprava dobrého perkeltu je jednoduchá, nenárokuje si veľa času a hravo ju zvládne aj začiatočník v „šurci“ a s vareškou v ruke; pripravil som cibuľu a strúčiky cesnaku,
- pokrájal jalapeño (jedno z nich bez jadrovníka, ale kto rád, napr. Chilicowboy zo Záhoria, alias @kimlo a spriaznené „ohnivé duše“, pridajú viac aj s jadrovníkmi), veľkú zrelú paradajku, no a napokon aj očistené jadrovníky.
- Na horúcej masťolejovej „emulzii“ som na červenohnedo opiekol jemne osolené a oeMČeKované kuracie „lýtka“,
- uložil si ich na pomocnú tácňu a vo výpeku zo 3-4 min orestoval postrúhanú cibuľu spoločne s pretlačenými strúčikmi cesnaku.
- Hrniec som odstavil zo zdroja tepla a pridal doň všetky koreniny, zmiešal,
- nasypal pokrájané jadrovníky, jalapeño a paradajku, premiešal, 2-3 min podusil,
- vložil opečené „lýtka“, vzápätí opäť krátko podusil, poobracal, zalial kuracím vývarom a nechal nie celú hodinku variť.
- Keď sa šťava zredukovala o polovicu, stačilo už len zahustiť jedným väčším surovým strúhaným zemiakom, dochutiť soľou, nechať prevrieť a hotovo! …... a kto nemá rád perkelt, nech si z neho urobí paprikáš! Stačí, ak si toto hotové „dielo“ nadstaví smotanou podľa vlastnej chuti a výberu, uvarí maslové „nokerdle“, pripraví čerstvý hlávkový šalát a môže si „pošmakovať“ .