Foto: evusik
tento recept je ukážkou toho ako sa jedno jedlo dá urobiť viacerými spôsobmi... kurča na perine pozná asi každý, naporcované kurča sa poukladá na Zobraziť celý popistento recept je ukážkou toho ako sa jedno jedlo dá urobiť viacerými spôsobmi... kurča na perine pozná asi každý, naporcované kurča sa poukladá na plnku a spolu sa upečie, druhý spôsob je, že kurča vykostíte a na plnku naukladáte len čisté mäso a tretí spôsob je, že kurča vykostíte tak aby ostalo v celku aj s kožou a upečiete ho na plnke... akokoľvek budete piecť stále je to len kurča s plnkou ale výsledok je predsa len vždy trochu iný....
porcií
príprava
na 200 °C
Postup
-
1
Plnka: robila som klasickú plnku akurát som chcela aby bola pevnejšia preto som 6 rožkov nakrájala a 4 rožky namočila do vody a vyžmýkala, pridala som nakrájanú cibuľku, nasekaný cesnak, vajíčka a očistenú a nakrájanú pečeň... pridala som koreniny a petržlenovú vňať a dobre premiešala
-
2
plnku som nechala odstáť pokiaľ som vykostila kurča
-
3
Vykosťovanie: hneď v prvom kroku som spravila chybu :-( kurča si položíme prsami dolu a naprieč chrtátu prekrojíme kožu až na kosť, no a ja som to spravila presne opačne, kurča som začala porcovať od pŕs čo ma teda riadne naštvalo a ešte keď muž začal rýpať, že ako sa mi to mohlo podariť... tak som si povedala, že je to jedno a zvládnem to aj od pŕs a tak som začala... keď už máme kurča narezané začneme tenkým nožom orezávať hrudný kôš pekne dokola, keď prídeme ku kĺbom (krídla, stehná) tak ich oddelíme a zostane nám iba kostra trupu a celý kurací plát so stehnami a krídlami
-
4
plát si otočíme a pustíme sa do vykostenia stehenných kostí - tie sú dve, vrchná a spodná, na fotke vidno vrchné kosti ako dve guličky, to je kĺbik, ten chytíme a nožíkom začneme opatrne oddeľovať mäso od kosti až sa dostaneme k druhému kĺbu a tam vrchnú stehennú kosť oddelíme
-
5
zostala nám spodná stehenná kosť, znova musíme uchopiť kĺbik a obrezávať mäso okolo kosti až sa dostaneme celkom dolu a tam kosť sekáčikom usekneme (tá kosť vľavo) pri tomto úkone máme stehno akoby vyvrátené (ako ponožka) na rubovej strane
-
6
teraz ho vrátime naspäť na lícnu stranu a koniec nohy s chrupavkou usekneme... tak isto vykostíme aj druhé stehno
-
7
krídlo vykostíme tak, že najskôr odsekneme časť krídla tak, že nám ostane len celkom vrchná časť s jednom kosťou (vľavo) a tú vyberieme tak isto ako stehennú kosť (vpravo)
-
8
a tu už mám kurča bez jedinej kostičky... nato, že som ho začala vykosťovať z opačnej strany je veľmi utešené
-
9
kurča si ešte raz rozprestrieme a nožíkom ešte upravíme mäso, čiže ho rôzne narežeme aby bolo mäso viacmenej rovnomerne rozvrstvené... pri vykosťovaní je najdôležitejšie neporušiť kožu... mne sa kožu porušiť podarilo ale nie na kurčati ale na mojom prste :-(
-
10
a ideme piecť... ja som piekla v tortovej forme a aby mi nevytekala šťava tak som ju vystlala alobalom, ale lepší je pečiaci papier alebo misa z jenského skla... do formy dáme plnku
-
11
kurča zospodu osolíme, okoreníme, pokvapkáme olejom a uložíme na plnku, vrch osolíme, okoreníme, zakryjeme alobalom a dáme piecť... dole vidno vykostené stehná a hore tie dve akoby dierky to sú vykostené krídla ktoré som vtlačila dnu...
-
12
piekla som na 200°C cca 60 minút, odokryla a zapiekla
-
13
a tu je výsledok... ako príloha varené zemiaky a šalát z čínskej kapusty - cibuľa, cesnak, paradajka, paprika, soľ, korenie a octový nálev
-
14
niekto možno povie, že zbytočná práca veď stačí kurča naporcovať a upiecť na plnke... áno ja to tiež tak robím, ale ak upečiete takýto kurací koláč večer a na druhý deň ho nakrájate na studeno, naukladáte na misu spolu so zeleninou, kyslou uhorkou a pohostíte návštevu budete mať zaručený úspech... zajtra to aj ja tak spravím, ak sa zadarí odfotím a fotku pridám...
@havino ja som tiež už vykosťovala celé kurča, nie je to až také ťažké a výsledok veľmi efektný...
nikdy ma nelákalachirurgia, takže urobíme ortopedicky - trošku nalomíme malé a nespratné kostičky a upečieme aj s nimi - aj tak je predsa najlepšie mäsko od kosti:)
@jamarlen prečo alobal??? je na ňom niečo zlé? nepochopila som...
ináč s tými kosťami máš pravdu, ale občas to chce aj zmenu
@tiginko tak to s tou praženicou určite vyskúšam, už som si to poznačila...
@brambora treba vyskúšať, mne to trvalo asi 20 minút aj s fotením...
@terinka55 @kimlo ďakujem :-)
aj ja robím rôzne obmeny tohto jedla:
toto sú zemiaky s cuketou nastrúhané na tenko a navrch kurča, jedlo z jedného hrnca, výborné hlavne v lete keď treba nakŕmiť rodinu a variť sa nikomu nechce...
toto je obyčajná plnka, do nej vtlačené stehná a spolu upečené... robím veľmi často, chutí nám to viac ako klasicky upečené kurča
samozrejme takýchto a podobných receptov je na Vareche veľa .-)
varecha.pravda.sk/recepty/galantina-z-kurcata-fotorecept/...
my používame klasickú pokrievku /občas na gril. ihliciach, aby sa jedlo pod ňou nevarilo/, a pomastené plechy….
a ešte otázočka - keď použiješ nad plnku iba stehná nie je to príliš mastné?
@sovka máš úplnú pravdu aj keď je to stále pečené kurča je veľký rozdiel keď ho pečieme s kosťou alebo vykostené... mne napr. toto chutilo oveľa viac na druhý deň studené, bez chleba, bez zemiakov len tak samotné so zeleninou...
ináč tvoj recept na galantínu poznám a mám ho odložený a dala som si predsavzatie, že ho najbližšie urobím... škoda, že zabúdame na takéto pekné recepty....
ja si asi dnes stojím na kábli, ale podľa teba sú kuracie stehná mastné? veď vo všeobecnosti je kuracina skôr suchšia, či?
varecha.pravda.sk/recepty/kuraci-kolac/3644-recept.html...
tiež výborný aj za studena...
@tinca ďakujem... máš pravdu, takýto koláč sa dá robiť na mnoho spôsobov...
@kimlo pekný recept, keď je mäso na spodu tak sa pri pečení tak nevysuší... ja mám mäso na perine a ty mäso pod perinou :-)
Díky za vytáhnutí skvělého receptu, postup nemá chybu! Dobrú chuť k obedu!
Dalo by sa napriklad aj len z hornych (vykostenych) stehien? Ale zrejme nie, kedze pises, @evusik , ze "neporusit kozu". Takze ta koza vcelku ma funkciu.
No a ten smyklavy zemiakovy salat k tomu, ako spravil @kimlo , tak to tiez velmi pasuje.
vydaril sa ti :-) a šmykľavý šalát nemá chybu
neporušiť kožu preto lebo je to vykostené kurča vcelku a mal by ostať jeden plát mäsa, ale kľudne sa to dá spraviť tak, že vykostíš kuracie stehná alebo dáš len prsia a naukladáš ho tesne k sebe, vymýšľať sa dá :)