Kurací koláč fotorecept

evusik - fotkaevusik, 8. februára 2015
Kurací koláč (fotorecept)
Foto: evusik

tento recept je ukážkou toho ako sa jedno jedlo dá urobiť viacerými spôsobmi... kurča na perine pozná asi každý, naporcované kurča sa poukladá na Zobraziť celý popistento recept je ukážkou toho ako sa jedno jedlo dá urobiť viacerými spôsobmi... kurča na perine pozná asi každý, naporcované kurča sa poukladá na plnku a spolu sa upečie, druhý spôsob je, že kurča vykostíte a na plnku naukladáte len čisté mäso a tretí spôsob je, že kurča vykostíte tak aby ostalo v celku aj s kožou a upečiete ho na plnke... akokoľvek budete piecť stále je to len kurča s plnkou ale výsledok je predsa len vždy trochu iný....

8
porcií
40 minút
príprava
60 minút
na 200 °C

Suroviny

Plnka:
500 g
10 ks
5 ks




Postup

  1. 1

    Plnka: robila som klasickú plnku akurát som chcela aby bola pevnejšia preto som 6 rožkov nakrájala a 4 rožky namočila do vody a vyžmýkala, pridala som nakrájanú cibuľku, nasekaný cesnak, vajíčka a očistenú a nakrájanú pečeň... pridala som koreniny a petržlenovú vňať a dobre premiešala

    Kurací koláč (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    plnku som nechala odstáť pokiaľ som vykostila kurča

    Kurací koláč (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Vykosťovanie: hneď v prvom kroku som spravila chybu :-( kurča si položíme prsami dolu a naprieč chrtátu prekrojíme kožu až na kosť, no a ja som to spravila presne opačne, kurča som začala porcovať od pŕs čo ma teda riadne naštvalo a ešte keď muž začal rýpať, že ako sa mi to mohlo podariť... tak som si povedala, že je to jedno a zvládnem to aj od pŕs a tak som začala... keď už máme kurča narezané začneme tenkým nožom orezávať hrudný kôš pekne dokola, keď prídeme ku kĺbom (krídla, stehná) tak ich oddelíme a zostane nám iba kostra trupu a celý kurací plát so stehnami a krídlami

    Kurací koláč (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    plát si otočíme a pustíme sa do vykostenia stehenných kostí - tie sú dve, vrchná a spodná, na fotke vidno vrchné kosti ako dve guličky, to je kĺbik, ten chytíme a nožíkom začneme opatrne oddeľovať mäso od kosti až sa dostaneme k druhému kĺbu a tam vrchnú stehennú kosť oddelíme

    Kurací koláč (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    zostala nám spodná stehenná kosť, znova musíme uchopiť kĺbik a obrezávať mäso okolo kosti až sa dostaneme celkom dolu a tam kosť sekáčikom usekneme (tá kosť vľavo) pri tomto úkone máme stehno akoby vyvrátené (ako ponožka) na rubovej strane

    Kurací koláč (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    teraz ho vrátime naspäť na lícnu stranu a koniec nohy s chrupavkou usekneme... tak isto vykostíme aj druhé stehno

    Kurací koláč (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    krídlo vykostíme tak, že najskôr odsekneme časť krídla tak, že nám ostane len celkom vrchná časť s jednom kosťou (vľavo) a tú vyberieme tak isto ako stehennú kosť (vpravo)

    Kurací koláč (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    a tu už mám kurča bez jedinej kostičky... nato, že som ho začala vykosťovať z opačnej strany je veľmi utešené

    Kurací koláč (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    kurča si ešte raz rozprestrieme a nožíkom ešte upravíme mäso, čiže ho rôzne narežeme aby bolo mäso viacmenej rovnomerne rozvrstvené... pri vykosťovaní je najdôležitejšie neporušiť kožu... mne sa kožu porušiť podarilo ale nie na kurčati ale na mojom prste :-(

    Kurací koláč (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    a ideme piecť... ja som piekla v tortovej forme a aby mi nevytekala šťava tak som ju vystlala alobalom, ale lepší je pečiaci papier alebo misa z jenského skla... do formy dáme plnku

    Kurací koláč (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    kurča zospodu osolíme, okoreníme, pokvapkáme olejom a uložíme na plnku, vrch osolíme, okoreníme, zakryjeme alobalom a dáme piecť... dole vidno vykostené stehná a hore tie dve akoby dierky to sú vykostené krídla ktoré som vtlačila dnu...

    Kurací koláč (fotorecept) - obrázok 11
  12. 12

    piekla som na 200°C cca 60 minút, odokryla a zapiekla

    Kurací koláč (fotorecept) - obrázok 12
  13. 13

    a tu je výsledok... ako príloha varené zemiaky a šalát z čínskej kapusty - cibuľa, cesnak, paradajka, paprika, soľ, korenie a octový nálev

    Kurací koláč (fotorecept) - obrázok 13
  14. 14

    niekto možno povie, že zbytočná práca veď stačí kurča naporcovať a upiecť na plnke... áno ja to tiež tak robím, ale ak upečiete takýto kurací koláč večer a na druhý deň ho nakrájate na studeno, naukladáte na misu spolu so zeleninou, kyslou uhorkou a pohostíte návštevu budete mať zaručený úspech... zajtra to aj ja tak spravím, ak sa zadarí odfotím a fotku pridám...

    Kurací koláč (fotorecept) - obrázok 14

Diskusia k receptu

babkamt
chirurgickú časť si zvládla dobre, takto pečené kuriatko sa mi páči.
1x elef
havino
no teda @evusik , náhodou efektné, fakt aj na studeno si to viem predstaviť, asi aj skôr tak, páči sa mi to, vykostiť si viem, rolády dosť často pečiem, som sa usmiala, že od prs si začala, jasné že sa to dá aj tak, ja som už aj celú kostru vykosťovala, aby zostalo kura celé na plnenie
1x evusik
evusik
@babkamt chirurgická časť síce dobre dopadla ale 2x som si pichla do prsta, ten vykosťovák je taký tenký a tak príšerne ostrý, že som sa bála, že si ufaklím prst a to som sa v kuchyni neporezala už ani nepamätám :-)
@havino ja som tiež už vykosťovala celé kurča, nie je to až také ťažké a výsledok veľmi efektný...
motyka
vyzerá to efektne a na tanieri aj záhadne. To vykosťovanie - obdivujem. Ja si to netrúfam, aj keď máš perfektný popis. Vyskúšam, ale len postupné vykosťovanie jednotlivých častí kuraťa, ktoré dám na vrch plnky. Myslím, že aj tak to bude dobré. Rozhodne stojí za vyskúšanie. &ukladám do K.K.
jamarlen
krásna práca!/až na ten alobal/
nikdy ma nelákalachirurgia, takže urobíme ortopedicky - trošku nalomíme malé a nespratné kostičky a upečieme aj s nimi - aj tak je predsa najlepšie mäsko od kosti:)
tiginko
krásna práca, si majster v kuchyni @evusik . Robievam rovnakú plnku a keď ju chcem pevnejšiu, z polovice vajec urobím praženicu a polovicu dám surovú.
brambora
Toto by som si hneď dala. Krásna práca. Škoda, že ja by som pri tom vykostovani viac nadávala ako by bolo pôžitku :-)
evusik
@motyka akýkoľvek návod je nanič pokiaľ to nevyskúšaš... a potom si povieš, že veď to nič nebolo :-)
@jamarlen prečo alobal??? je na ňom niečo zlé? nepochopila som...
ináč s tými kosťami máš pravdu, ale občas to chce aj zmenu
@tiginko tak to s tou praženicou určite vyskúšam, už som si to poznačila...
@brambora treba vyskúšať, mne to trvalo asi 20 minút aj s fotením...
@terinka55 @kimlo ďakujem :-)
dandika1
@evusik narhena praca,zaujimave,urcite chutne a hlavne ako pises je to kura s plnkou ,ale zase cosi ine som milo prekvapena co vsetko dokazes vymysliet,patri Ti 5*.S vykostovanim nemam problem ,vykostujem cele kacice ani nerozrezavam a potom plnim masovou plnkou(( videla som to v rel. tajomst.mojej kuch. robila to herecka p.Gregorova tiez je to chutne))RCP.ulozeny a v nedelu prekvapim.Vdaka pekny den:-)))
marika9
Máš ručičky neurochirurga. Skúšala som takéto vykosťovanie, aj sa mi podarilo, ale nie tak pekne. Neuveríš, ale presne tento recept to bol. Vznikol v mojej hlave, pôvodne som na plnku ukladávala len prsia. Je to vďačné jedlo, nakoľko sa môže papať na teplo i studeno. Si šikuľka.
evusik
@all ďakujem všetkým za milé komentáre :-)
aj ja robím rôzne obmeny tohto jedla:



toto sú zemiaky s cuketou nastrúhané na tenko a navrch kurča, jedlo z jedného hrnca, výborné hlavne v lete keď treba nakŕmiť rodinu a variť sa nikomu nechce...



toto je obyčajná plnka, do nej vtlačené stehná a spolu upečené... robím veľmi často, chutí nám to viac ako klasicky upečené kurča
samozrejme takýchto a podobných receptov je na Vareche veľa .-)
1x manya
sovka62
Práca s vykosťovaním určite nie je zbytočná, výsledok je úplne iný ako upiecť bežné plnené kurča, nech už je plnka pod ním, nad ním, či kdekoľvek. Súhlasím s názorom, že mäso od kosti je najlepšie, ale len ak sa zje rovno teplé. Ak ho necháš vychladnúť, čo len do večera, mäso od kosti chytí akúsi pachuť, aspoň ja to tak cítim. Ak chcem kura podávať na studeno, tiež sa s ním pohrám. Vykosťujem trocha inak ako ty, spodnú stehennú kosť a vrchnú z troch kostičiek krídla nevykostím, lebo kura po naplnení skladám do pôvodnej polohy. Viem, že ty si piekla roztvorené, len pre inšpiráciu pridávam:
 varecha.pravda.sk/recepty/galantina-z-kurcata-fotorecept/...
jamarlen
milá @ev úšik, pýtala si sa, čo mám proti alobalu - nuž, od detstva sa mi nepáčl družinársky príbor, babička mi poradila nosiť si svoj nerezový a sťažovala sa v jedálni, že jeme jedovatým náčiním, čo potvrdzujú aj lekári a biochemici… alumínium a ešte vysoké teploty - to k sebe nepatrí… dokonca aj pečiaci papier údajne obsahuje veľa nežiadúcich vecí…..
my používame klasickú pokrievku /občas na gril. ihliciach, aby sa jedlo pod ňou nevarilo/, a pomastené plechy….
a ešte otázočka - keď použiješ nad plnku iba stehná nie je to príliš mastné?
evusik
@all ďakujem všetkým :-)
@sovka máš úplnú pravdu aj keď je to stále pečené kurča je veľký rozdiel keď ho pečieme s kosťou alebo vykostené... mne napr. toto chutilo oveľa viac na druhý deň studené, bez chleba, bez zemiakov len tak samotné so zeleninou...
ináč tvoj recept na galantínu poznám a mám ho odložený a dala som si predsavzatie, že ho najbližšie urobím... škoda, že zabúdame na takéto pekné recepty....
evusik
@jamarlen pokiaľ viem tak alumíniové príbory sú už dávno zakázané...ja nemám také problémy ale alobal v podstate tiež moc nepoužívam pretože sa veľmi lepí, tu som tiež nad ním veľmi váhala ale jedinú formu ktorú som mohla použiť (veľkosť) bola tortová a z tej by mi to vytekalo, musela som tam niečo dať aby mi všetka šťava nevytiekla...
ja si asi dnes stojím na kábli, ale podľa teba sú kuracie stehná mastné? veď vo všeobecnosti je kuracina skôr suchšia, či?
nyja
mmm, to musí byť delikatesa... ja plnku nerobievam vôbec, lebo môj muž to nemá rád...ale ja slintám, keď to vidím :-)
tinca
robievam podobne,ale nie z celého kurčaťa, ale z vykostených stehien a prsíčiek, tiež do okrúhlej formy a je to veľmi chutné aj za studena, dokonca sa to môže použiť aj na studenú misu. Skvele sa ti podarilo:)
tinca
@sovka tá tvoja galantína tiež nemá chybu, neviem akosi som ju vtedy prepásla. Už je uložená:)
1x petkam
evusik
@nyja u nás je to zas presne opačne... občas na večeru robím len veľký plech plnky, bez mäsa a naši a idú za tým utĺcť .-)
@tinca ďakujem... máš pravdu, takýto koláč sa dá robiť na mnoho spôsobov...
@kimlo pekný recept, keď je mäso na spodu tak sa pri pečení tak nevysuší... ja mám mäso na perine a ty mäso pod perinou :-)
1x ywett
haji
@kimlo (6.8.2022 10:14)
Díky za vytáhnutí skvělého receptu, postup nemá chybu! Dobrú chuť k obedu!
janger
No, teda mne by sa nepodarilo ani za svet takto v jednom kuse vykostit kurca. Palec hore tym, co to dokazu. Super recept! Ale, zial, nie pre mna.
Dalo by sa napriklad aj len z hornych (vykostenych) stehien? Ale zrejme nie, kedze pises, @evusik , ze "neporusit kozu". Takze ta koza vcelku ma funkciu.

No a ten smyklavy zemiakovy salat k tomu, ako spravil @kimlo , tak to tiez velmi pasuje.
evusik
@janger (6.8.2022 16:30)

neporušiť kožu preto lebo je to vykostené kurča vcelku a mal by ostať jeden plát mäsa, ale kľudne sa to dá spraviť tak, že vykostíš kuracie stehná alebo dáš len prsia a naukladáš ho tesne k sebe, vymýšľať sa dá :)
2x haji a janger




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia