Kulajda podľa mňa

lenkac - fotkalenkac, 3. novembra 2012
Kulajda podľa mňa
Foto: lenkac

Je to obľúbená polievočka mojej polovičky, konečný recept som upravila po niekoľkých vareniach tejto polievky a rada sa s ním podelím. Je naozaj výborná.

4-5
porcie
10 minút
príprava
40 minút
tepelná úprava

Suroviny

5 ks
200 g
0,2 l
1 lyžička
1 lyžička
4 ks
4 podľa porcií
štipka
2 ks

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Zemiaky si očistíme a nakrájame na kocky. Čerstvé huby (alebo mrazené) nakrájame na plátky, alebo podľa toho ako to má kto rád. U nás sa krájajú na čo najmenšie :)

  2. 2

    Zemiačky dáme do vody spolu s novým korením a bobkovým listom. Pridáme nakrájané huby, soľ, trošku mletého korenia, ocot a soľ. Varíme, kým zemiačky nezmäknú.

  3. 3

    Keď sú zemiaky mäkké, pridáme do polievky smotanu so škrobovou múčkou a dávame si pozor, aby sa nám nevytvorili hrudky a zrazenina (ocot je beťár).

  4. 4

    Polievku varíme ešte asi 5-10 minút. Pridáme kôpor a cukor, aby polievka dostala tú pravú kulajdovú chuť, lebo ocot a cukor idú dohromady. Ja som na záver ešte pridala trošku citrónovej šťavy.

  5. 5

    Na úplný záver si uvaríme vajíčka a do každého taniera dáme dve polovičky.

  6. 6

    Ja som ešte urobila jeden experiment (na svojej polovičke) a k polievočke som podávala aj cesnakový posúch :) a myslím, že to malo úspech.

Recept je zaradený do kategórií:
Bezmäsité jedlá, Česká kuchyňa, Polievky, Varené

Diskusia k receptu

vanilka111
vyzerá super,ale ja by som tam ten ocot pridala až po uvarení do chladnúcej polievky,resp.keď už nevrie a pridávala by som po troškách :-))
1x motyka
lenkac
Naozaj je výborná a chutí každému. S tým octom mám strašne veľa nepríjemných skúsenosti :) veľakrát sa mi polievka zrazila, keď som ho dávala do polievky, v ktorej už bolo mlieko alebo smotana. Tak som teraz opatrná :) ale časom hádam prídem na to, ako je to správne. ďakujem
ejmepb
Mne sa osvedčilo ocot zohriať a tak pridať do hotovej polievky. Alebo by som počkala s pridaním až keď sa uvaria zemiaky.
1x motyka
evanaaa
Aj ja by som radila, ocot až nakoniec, najprv len pár kvapočiek, zamiešať, znovu trošku až kým nie je žiadaná chuť. Keď som bola mladá, aj sa mi párkrát polievka ( omáčka ) zrazila, teraz už nie. Dávno som hríbovú neverila, a takto so zemiakmi ešte nie, musím raz vyskúšať.
1x motyka
mirkamt
@Lenkac , dlho som sa chystala na túto českú polievku, lebo mi chutí, ale až minulý víkend som ju varila prvýkrát a podarila sa mi. Síce s citrónovou šťavou namiesto octu, ale chutná bola. Vďaka ;-)
mirkamt
Inak, @Lenkac akú smotanu používaš do tejto polievky? Ja som to riskla s kyslou a dobre to dopadlo.
radox1
rada:ocot vzdy az po uvareni zemiakov,lebo ostanu korkove.smotana sa vam nezrazi vtedy,ked je ocot v polievke dobre prevareny-aspon 10 minut.
1x motyka
radox1
cize najprv ocot,dobre prevarit a az potom smotana.a namiesto vajca na tvrdo odporucam stratene vajce.
afataga
ja mam osvedceny sposob, aby sa zatrepka nezrazila, raz davnejsie som to videla robit nejakeho kuchara ked sme este mali tv: do misky, kde mam zatrepku, pridam zo dve naberacky z variacej sa polievky, alebo omacky, dobre rozmiesam a potom pomaly vlejem do polievky, vtip je v tom, ze zatrepka nie je taka studena, doporucujem vyskusat
afataga
a este som zabudla, ze @radox1 ma pravdu s tym octom, ja ho pridavam az ked su zemiaky uvarene, v kyslom prostredi sa varia strasne dlho
radox1
ano,vyrovnala si teplotu a zabranila teplotnemu soku.ja s tym problem nemam,lebo zasadne pouzivam iba zaprazku,alebo zaprazim muku do zakladu..nemozem si pomoct,ja po zatrepke citim mukovu pachut a omacka je niekedy glejovita
valeria21
Mne sa zatial nikdy nezrazila ziadna polievka zo smotanou.Ja nikdy nedavam kyslu smotanu,ale slahackovu,alebo na varenie.Ocot davam,ked polievku dovarim a vypnem plyn.