Kulajda podľa mňa
Autor receptu: lenkac
Je to obľúbená polievočka mojej polovičky, konečný recept som upravila po niekoľkých vareniach tejto polievky a rada sa s ním podelím. Je naozaj výborná.
4-5 porcie |
10 minút príprava |
40 minút tepelná úprava |
Postup
- Zemiaky si očistíme a nakrájame na kocky. Čerstvé huby (alebo mrazené) nakrájame na plátky, alebo podľa toho ako to má kto rád. U nás sa krájajú na čo najmenšie :)
- Zemiačky dáme do vody spolu s novým korením a bobkovým listom. Pridáme nakrájané huby, soľ, trošku mletého korenia, ocot a soľ. Varíme, kým zemiačky nezmäknú.
- Keď sú zemiaky mäkké, pridáme do polievky smotanu so škrobovou múčkou a dávame si pozor, aby sa nám nevytvorili hrudky a zrazenina (ocot je beťár).
- Polievku varíme ešte asi 5-10 minút. Pridáme kôpor a cukor, aby polievka dostala tú pravú kulajdovú chuť, lebo ocot a cukor idú dohromady. Ja som na záver ešte pridala trošku citrónovej šťavy.
- Na úplný záver si uvaríme vajíčka a do každého taniera dáme dve polovičky.
- Ja som ešte urobila jeden experiment (na svojej polovičke) a k polievočke som podávala aj cesnakový posúch :) a myslím, že to malo úspech.