Cestoviny so zemiakmi
Krútence (fotorecept)
Autor receptu: kvakac
Tento recept je z truhlice našich starých mam. Volajú to rôzne - krútence, ťahance,
párance. Ako v ktorej rodine. Jednoduchá dobrota, ktorá bola veľmi obľúbená, najmä
dedo a ja keď sme k tomu sadli, musela nás babka odoháňať, aby sa aj iným ušlo. Kto
nechce slaninu nemusí dávať aj bez nej je to dobré.
3 porcie |
15 minút príprava |
45 minút na 200 °C |
Postup
- Zemiaky vyberieme menšie, bez kazov a pekná šupka ostávajú s ňou. Poriadne ich umyjeme. Cibuľu krájame na väčšie kocky. Cesnak strúčiky očistíme, rozpučíme a posekáme na drobno. Kto dá slaninu tak pokrájame na 1 cm kocky. Vajce použijeme do múky a ešte trochu vody, pár lyžíc.
- Zemiaky hodíme do vriacej vody na päť minút. To preto, aby nám potom v rúre nestrieľali ako patróny. Potom vodu zlejeme a dáme ich na plech do rúry ohriatej na 200 °C na 40 - 45 minút. Musia ostať upečené pekne do mäkka.
- Teraz vypracujeme cesto z múky, vajca a trochy vody. Cesto musí byť pružne a nelepivé, nie suché. Keď nakrájate, má sa dať natiahnuť. Cesto vyvaľkáme na hrúbku 2 - 3 mm, potom pokrájame na 7 - 8 mm široké rezance.
- Natiahneme tie rezance a spodkom dlane rolujeme na valčeky.
- Necháme trochu postáť. Dáme variť vodu so soľou. Do vody ich hádžeme po jednom, sú totiž dlhé a hrubé, tak aby sa nezlepili na dne hrnca občas trochu premiešame. Varíme až vyplávajú na vrch hrnca.
- Zatiaľ dáme na panvicu masť, cibuľu a kto chce aj slaninu necháme škvariť do červena. Cesnak pridáme až pred koncom škvarenia.
- Ak sú zemiaky hotové dáme do väčšieho hrnca a poriadne rozpučíme.
- Krutence sú uvarené, vodu zlejeme a dáme ich k zemiakom. Na to nalejeme vyškvarenú cibuľu s cesnakom a slaninou. Všetko premiešame, pripadne dosolíme.
- Máme hotovo, poriadnu lyžicu a pome do toho. Moc chutné jedlo a naše.