Foto: pusta
Dnes som listovala v zošite mojej dobrej mamičky, do ktorého si zapisovala staré dobré osvedčené recepty od starej mamy rodiny priateľov z mladosti. Zobraziť celý popisDnes som listovala v zošite mojej dobrej mamičky, do ktorého si zapisovala staré dobré osvedčené recepty od starej mamy rodiny priateľov z mladosti. Vybrala som jeden jednoduchý rýchly a sýty recept, ktorý sa podobá českým škubánkam či našej kuľaši, ale ako základ sa opraží na domácej masti pšeničná krupica s uvarenými zemiakmi miesto múky, krupica má inú osobitnú charakteristickú chuť. Podáva sa na slano s čalamádou alebo kyslou uhorkou a na sladko s marhuľovým,slivkovým kompotom
porcie
príprava
na 90 - 100 °C
Postup
-
1
Očistené zemiaky som pokrájala na malé kocky...
-
2
...zaliala som ich v hrnci len takým množstvom studenej vody, aby ich len práve pokryla, priviedla do varu a uvarila som ich v osolenej vode do mäkka. - asi 10 minút.
-
3
Do vyššieho hrnca na rozpustenú a zohriatu domácu bravčovú masť som nasypala pšeničnú krupicu, ten vysoký hrniec je veľmi dôležitý, lebo krupica má tendenciu vyprsknúť a vyšplechnúť z hrnca von, najmä po pridaní uvarených zemiakov aj s vodou a môže prísť k nepríjemnému obareniu rúk a k popáleniu.
-
4
Krupicu som oprážala za stáleho miešania do svetlo - hneda, ked už bola krupica dostatočne opražená,...
-
5
...pridala som zemiaky aj s vodou, v ktorej sa varili, poriadne zasyčalo a vyvalila sa horúca para, za stáleho miešania som krupicovo - zemiakovú zmes chvíľu oprážala spolu,...
-
6
...potom som zemiaky pretlačila s pretláčadlom na zemiaky tak, aby sem tam zostali aj malé kúsky, máme radi taký rustikálny šterc, pri tomto postupe sa zemiaky dobre premiešajú s krupicou, ktorá ich obalí,...
-
7
...pridala som ešte bravčovú masť a na silnom plameni som ešte pretlačenú zmes prudko poopekala - asi 10 minút, treba usilovne miešať a dať dosť masti, aby sa zmes neprichytila a nepripálila, má byť miestami opečená pekne do hneda a trošku do chrumkava.
-
8
Podávala som horúce s vlastnou domácou čalamádou, vhodné sú aj nakladané sladko - kyslé pikantné uhorky, sudová kyslá kapusta alebo pikantný kapustový šalát z kyslej či surovej kapusty.
-
9
Na obrázku je dobre vidno do hneda opraženú krupicu a miestami hnedé chrumkavé miesta. Oprášila som starodávny jednoduchý rýchly recept našich dobrých mamičiek a babičiek a prababičiek, je to sýte, výdatné, dosť mastné, veľmi chutné jedlo, ktoré zasýti, zahreje a poteší spomienkou na šťastné detstvo, kedysi toto bolo známe ako jedlo chudobných, v Čechách známy recept "škubánky a na Slovensku zase "kuľaša" sú podobné jedlá, len tam je základom múka, tu pšeničná krupica, ktorá dáva tomuto jedlu osobitný a typický charakter, ktorému sa hovorí ľudovo "šterc", šterc sa varí v Rakúsku, v Madarsku, v Nemecku, v Čechách a na Slovensku a nestratil nič na svojej obľúbenosti ani dnes, dovolila som si pripomenúť mnohým šterc zo zošita mojej dobrej mamičky z jej mladosti :-) Toto je na slano, robieva sa však aj na sladko a potom sa podáva s domácim kompótom podľa vlastného výberu, najčastejšie marhuľovým a slivkovým. Je to výborné, jednoduché a výborné výživné živné jedlo, ked už neviete, čo rýchlo navariť a najmä vtedy, ked máme hlboko do peňaženky, ale nielen vtedy - odporúčam znovu zaradiť do vašej priazne.
však vyskúšaj takéto poctivé starodávne jedlo, určite ťa nesklame.
dakujem.
jedla som ho naposledy teraz a viac ako pred 50 -timi rokmi, tiež už potom mama varila väčšinou samé lepšie jedlá :-) no , ako v meste vtedy - pribudli nové a najmä židovské, české, madarské, nemecké, poľské a iné.
stará mama, tá varievala šterc celý svoj život na dedine, niekedy ho vylepšila osmaženou cibuľkou a nezriedka aj domácou údenou slaninkou a v sezóne zabíjačiek pridala ku štercu aj pečenú domácu údenú klobásku.
na sladko poznám aj len osmaženú krupicu, avšak u nás doma boll šterc vždy krupicovo - zemiakový.
domácich zvyklostí a variant je nespočetne veľa.
dakujem za tvoj milý komentár.
súhlasím, staré recepty sú na nezaplatenie!
budem rada, ak vyskúšaš :-)
dakujem za pekné zhodnotenie.
babky sú úžasnééé :-)
dakujem za pochvalu, najmä fotiek.
to ja dakujem tebe za milé hodnotenie.
tento vikend uz mam v plane ine, ale veru vyskusame v blizkej dobe
je mi to velmi povedome, len som si nie ista
a mne tie starodavne nejak viac smakuju, co uz :-)
jo, a tiež bolo k tomu kyslé mlieko :-)))
som rada, že som ti pripomenula výborné jedlo z mladosti :-)
dakujem ti za milé spomienky.
poteší ma, ak vyskúšaš.
dakujem za pochvalu.
poteší ma, ak vyskúšaš a potom aj zhodnotíš túto osvedčenú klasiku.
dakujem za uznanie a 5*
pekne ťa poprosím, pridaj svoje vzácne recepty, rada vyskúšam tiež :-)
Ibyka, jedlo vyzera s tou calamadou velmi chutne.Nevravim,ze ho uz aj idem robit,ale v zahranici sa mi taketo jednoduche jedla velakrat vedia zavdacit.Dakujem za recept.
v zahraničí sa ti toto rýchle, lacné, výdatné a chutné jedlo veľmi zíde :-)
to ja dakujem tebe za uznanie.
nebudem ti vypisovať, ako mi je to ľúto, isteže áno. ver mi, každý si nesieme svoj vlastný kríž a pán Boh je milosrdný, dáva nám dostatok síl uniesť ho.
vždy sa nájde niekto, kto ti pomôže - ver mi!!! viem o čom hovorím :)
dôležité je vedieť užitočne vyplniť ten svoj čas - preto ma o to viac poteší, ked tu uvidím tvoje recepty, na ktoré sa teším už teraz.
dakujem ti za otvorenú úprimnú odpoved.
veľmi si to vážim.
je to veľká dobrota, veľmi chutná stará a osvedčená, preto mám úprimnú radosť z toho, že teraz si ju budeš môcť pripraviť aj ty sám :-)
ddakujem za tvoj milý komentár.
s takou okázalasťou sa u nás doma varila rakúska, madarská, nemecká, česká kuchyňa, slovenská = rakúsko - uhorská kuchyňa ako vravíš ty + tie dobroty, čo spomínaš = kuchyňa starých rodených prešpurákov.
a teraz vyjdem s farbou von ja! tak úžasne mi chutilo takmer po 50. tich rokoch, že zareval môj pankreas a 2 dni som sa trápila ako zdutá kr..a :-))))
prúšvih bol, že žiadna tabletka doma nebola DDDD
nemávam ťažkosti už 100 rokov, žlčník onku, občas štrajkuje pankreas.
surovú sudovú vlastnú kapustu som mala doma, teraz neviem, či čalamáda so mnou cvičila, či domáca bravčová masť, na ktorej som robila šterc. nevadí, druhý deň večer som si dala znovu a vôbec nič mi nebolo :-) asi preto, že si dali toho frťana ako tvoj pán svokor. :-)))
domáce oškvarky mám vlastné, aj domácu údenú slaninu z mangalice.
mojim chlapom tak strašne chutilo a nič, vôbec nič im nebolo.
dakujem za tvoj pekný komentár.
to je super, že máš kvašáky a ked budú hotové, môžeš si urobiť šterc a pochutnať si - je to veľká dobrota :-)
som rada, že som ti ju týmmto mojim receptíkom pripomenula.
tiež milujem recepty našich babičiek a mamičiek.
dakujem za pochvalu.