Krupicový zemiakový šterc (fotorecept)

Autor receptu: pusta

Dnes som listovala v zošite mojej dobrej mamičky, do ktorého si zapisovala staré dobré osvedčené recepty od starej mamy rodiny priateľov z mladosti. Vybrala som jeden jednoduchý rýchly a sýty recept, ktorý sa podobá českým škubánkam či našej kuľaši, ale ako základ sa opraží na domácej masti pšeničná krupica s uvarenými zemiakmi miesto múky, krupica má inú osobitnú charakteristickú chuť. Podáva sa na slano s čalamádou alebo kyslou uhorkou a na sladko s marhuľovým,slivkovým kompotom

4
porcie
10 minút
príprava
20 minút
na 90 - 100 °C

Suroviny

Postup

  1. Očistené zemiaky som pokrájala na malé kocky...
  2. ...zaliala som ich v hrnci len takým množstvom studenej vody, aby ich len práve pokryla, priviedla do varu a uvarila som ich v osolenej vode do mäkka. - asi 10 minút.
  3. Do vyššieho hrnca na rozpustenú a zohriatu domácu bravčovú masť som nasypala pšeničnú krupicu, ten vysoký hrniec je veľmi dôležitý, lebo krupica má tendenciu vyprsknúť a vyšplechnúť z hrnca von, najmä po pridaní uvarených zemiakov aj s vodou a môže prísť k nepríjemnému obareniu rúk a k popáleniu.
  4. Krupicu som oprážala za stáleho miešania do svetlo - hneda, ked už bola krupica dostatočne opražená,...
  5. ...pridala som zemiaky aj s vodou, v ktorej sa varili, poriadne zasyčalo a vyvalila sa horúca para, za stáleho miešania som krupicovo - zemiakovú zmes chvíľu oprážala spolu,...
  6. ...potom som zemiaky pretlačila s pretláčadlom na zemiaky tak, aby sem tam zostali aj malé kúsky, máme radi taký rustikálny šterc, pri tomto postupe sa zemiaky dobre premiešajú s krupicou, ktorá ich obalí,...
  7. ...pridala som ešte bravčovú masť a na silnom plameni som ešte pretlačenú zmes prudko poopekala - asi 10 minút, treba usilovne miešať a dať dosť masti, aby sa zmes neprichytila a nepripálila, má byť miestami opečená pekne do hneda a trošku do chrumkava.
  8. Podávala som horúce s vlastnou domácou čalamádou, vhodné sú aj nakladané sladko - kyslé pikantné uhorky, sudová kyslá kapusta alebo pikantný kapustový šalát z kyslej či surovej kapusty.
  9. Na obrázku je dobre vidno do hneda opraženú krupicu a miestami hnedé chrumkavé miesta. Oprášila som starodávny jednoduchý rýchly recept našich dobrých mamičiek a babičiek a prababičiek, je to sýte, výdatné, dosť mastné, veľmi chutné jedlo, ktoré zasýti, zahreje a poteší spomienkou na šťastné detstvo, kedysi toto bolo známe ako jedlo chudobných, v Čechách známy recept "škubánky a na Slovensku zase "kuľaša" sú podobné jedlá, len tam je základom múka, tu pšeničná krupica, ktorá dáva tomuto jedlu osobitný a typický charakter, ktorému sa hovorí ľudovo "šterc", šterc sa varí v Rakúsku, v Madarsku, v Nemecku, v Čechách a na Slovensku a nestratil nič na svojej obľúbenosti ani dnes, dovolila som si pripomenúť mnohým šterc zo zošita mojej dobrej mamičky z jej mladosti :-) Toto je na slano, robieva sa však aj na sladko a potom sa podáva s domácim kompótom podľa vlastného výberu, najčastejšie marhuľovým a slivkovým. Je to výborné, jednoduché a výborné výživné živné jedlo, ked už neviete, čo rýchlo navariť a najmä vtedy, ked máme hlboko do peňaženky, ale nielen vtedy - odporúčam znovu zaradiť do vašej priazne.