Foto: ajuschka
Hoci si nepamätám, že by tento krumpľovník stará mama niekedy piekla, recept mám od nej :). U nás sa pečie takmer vždy, keď má Zobraziť celý popisHoci si nepamätám, že by tento krumpľovník stará mama niekedy piekla, recept mám od nej :). U nás sa pečie takmer vždy, keď má drahý chuť na niečo slané, a na vianoce sa pečie aj niekoľkokrát. Kým sladké zákusky si veselo sedia na mise, krumpľovník mizne rovno z plechu, ešte horúci :)
príprava
na 200 °C
Postup
-
1
Ľubovoľné množstvo zemiakov si uvaríme v šupke a vychladnuté a očistené nastrúhame najemno
-
2
potom zemiaky osolíme a rozmiešame v nich vajko. Vajíčok potrebujeme toľko, aby hmota bola lepivá a hrudkovitá, nie príliš riedka. Pridávame hladkú múku (môže byť aj polohrubá) tak aby sme vypracovali hladké cesto. Nebude nikdy úplne nelepivé, dobré je vtedy, keď sa pri práci na ruky príliš nelepí, ale po piatich minútach "kľudu na doske" sa už prilepí
-
3
slaninu si nakrájame na malé kocky a osmažíme na panvici alebo v hrnci. Kým sa nám osmaží, cesto si rozvaľkáme na tenký plát. ak máme cesta priveľa, je dobré rozdeliť si ho na polovice a spraviť radšej 2 menšie záviny, aby sa pekne prepiekli. Slaninu si vysypeme na cesto a rovnomerne rozdelíme. Vylejeme aj vytopenú masť. Tam kde sa nám masť nedostala cesto natrieme obyčajnou studenou masťou. Teraz cesto posolíme a pokoreníme
-
4
A zvinieme do rolády. Veľmi veľmi rýchlo ju presunieme na plech s papierom na pečenie. Cesto je dosť mäkké, a ešte tomu pomáha aj horúca slaninka v ňom, tak ho treba presúvať ozaj rýchlo. Potrieme rozšľahaným vajcom a posolíme, a šup s ním do rúry. Tak na 200 stupňov, čas treba odhadovať. keď je zhora pekne tmavá a zdola už takmer čierna, je hotová :)
Diskusia k receptu