Krumpľovník starej mamy

ajuschka - fotkaajuschka, 19. augusta 2011
Krumpľovník starej mamy
Foto: ajuschka

Hoci si nepamätám, že by tento krumpľovník stará mama niekedy piekla, recept mám od nej :). U nás sa pečie takmer vždy, keď má Zobraziť celý popisHoci si nepamätám, že by tento krumpľovník stará mama niekedy piekla, recept mám od nej :). U nás sa pečie takmer vždy, keď má drahý chuť na niečo slané, a na vianoce sa pečie aj niekoľkokrát. Kým sladké zákusky si veselo sedia na mise, krumpľovník mizne rovno z plechu, ešte horúci :)

20 minút
príprava
40 minút
na 200 °C

Suroviny

primerane




Postup

  1. 1

    Ľubovoľné množstvo zemiakov si uvaríme v šupke a vychladnuté a očistené nastrúhame najemno

    Krumpľovník starej mamy - obrázok 1
  2. 2

    potom zemiaky osolíme a rozmiešame v nich vajko. Vajíčok potrebujeme toľko, aby hmota bola lepivá a hrudkovitá, nie príliš riedka. Pridávame hladkú múku (môže byť aj polohrubá) tak aby sme vypracovali hladké cesto. Nebude nikdy úplne nelepivé, dobré je vtedy, keď sa pri práci na ruky príliš nelepí, ale po piatich minútach "kľudu na doske" sa už prilepí

    Krumpľovník starej mamy - obrázok 2
  3. 3

    slaninu si nakrájame na malé kocky a osmažíme na panvici alebo v hrnci. Kým sa nám osmaží, cesto si rozvaľkáme na tenký plát. ak máme cesta priveľa, je dobré rozdeliť si ho na polovice a spraviť radšej 2 menšie záviny, aby sa pekne prepiekli. Slaninu si vysypeme na cesto a rovnomerne rozdelíme. Vylejeme aj vytopenú masť. Tam kde sa nám masť nedostala cesto natrieme obyčajnou studenou masťou. Teraz cesto posolíme a pokoreníme

    Krumpľovník starej mamy - obrázok 3
  4. 4

    A zvinieme do rolády. Veľmi veľmi rýchlo ju presunieme na plech s papierom na pečenie. Cesto je dosť mäkké, a ešte tomu pomáha aj horúca slaninka v ňom, tak ho treba presúvať ozaj rýchlo. Potrieme rozšľahaným vajcom a posolíme, a šup s ním do rúry. Tak na 200 stupňov, čas treba odhadovať. keď je zhora pekne tmavá a zdola už takmer čierna, je hotová :)

    Krumpľovník starej mamy - obrázok 4

Diskusia k receptu

hubata
Moja babka dávala ešte hrubú opraženú krupicu medzi tú slaninku, takže nám to pekne chrupkalo pod detskými zúbkami. Ďakujem za pripomenutie. Ukladám, aby som si pripomenula babku cez tento recept.
abdul
Tak toto nemá chybu. Uložené KK a 3.9. na gulášpárty ako špecialita.
1x motyka
ajuschka
:) je to super keď sa pridá aj osmažená cibuľka, ale frajer to rád nemá, takže len takto slaninkovo :) a uži si gulášpárty :)
renama
vyzerá to super a určite aj tak chutí...ukladám do KK
murgaska
Toto je najlepsi kolacik ako som kedy citala vo vareche,hned si ho vytlacim.Diky........Magda
cica2
aj mne sa páči, už je v mojej kk :)
mamatata2
V jednoduchosti je krása a asi aj chuť. Ukladám do rubriky Super a čoskoro urobím.
rozmarin
Výborný recept, aj ja ho robievam, a plním aj inými plnkami, podľa toho, čo mám v chladničke. Napr. aj kyslou kapustou, alebo na cibuľke udusenými šampiónmi, alebo posypané syrom - každý podľa svojej chuti :-)
bozulka
Recept jednoduchý,vyzerá chutný a finančne nenáročný.Zaujímavé sú aj plnky od @rozmar ín.Určite urobím.
renama
Dnes som urobila, jeden so slaninkou a druhý so syrom, dochutili sme si kyslou smotanou a výborná večera je tu.
modrykamen
Ako predjedlo, či k vínku, miesto čipsov je to vynikajúce. Nikto nespomenul ako plnku klobásku, údenú šunku, zeleninu, huby...
jerica
zaujímavé, ešte so sa nestretla so zemiakovým závinom ,môže byť aj ako dobrá príloha . Ked sa bude dať , veru vyskúšam :-)




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia