Pečená krkovička
Pečená krkovička

Krkovice ze sklenice fotorecept

kimlo - fotkakimlo, 16. februára 2022
Krkovice ze sklenice (fotorecept)
Foto: kimlo

Tak znie pôvodný recept od kamaráta Brepty. Ide o pomaly konfitované ochutené mäso s cibuľou a cesnakom. Pochúťka na studeno, natretá na chlieb. Môže sa robiť v pekáči, ja som v záverečnej fáze použil pomalý hrniec.
Zdroj: internet

Suroviny

500 g
1 KL
1 KL
10 g
2 ks stredná
3 strúčiky
1 KL
podľa potreby

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Krkovička by nemala byť úplne chudá, lepšie je trocha prerastená, sadlo mäso aj ochutí. Masť je najlepšie použiť domácu vytopenú. Soľ odvážime podľa množstva mäsa - 20 g soli na 1 kg mäsa.

    Krkovice ze sklenice (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Mäso narežeme na hrubšie plátky a potom na väčsie kúsky asi na 3x3 cm. Korenie a horčičné semienka rozdrvíme alebo pomelieme.

    Krkovice ze sklenice (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Koreninovou zmesou obalíme kúsky mäsa, dobre premiešame, a odložíme do chladničky aspoň na 30 minút.

    Krkovice ze sklenice (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    V pekáči rozpustíme časť masti a mäso v nej pozvoľna opečieme do zlatista. Potom osolíme a zamiešame.

    Krkovice ze sklenice (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Pridáme toľko masti, aby bolo mäso ponorené a na miernom plameni pomaly konfitujeme 3 hodiny. Ja som to preložil do pomalého hrnca a nastavil na 4 hodiny na úrovni LOW.

    Krkovice ze sklenice (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Po 3 hodinách pridáme cibuľu nakrájanú na hrubšie a cesnak nasekaný na drobno. Premiešame a konfitujeme ďalšiu hodinu. Mäso sa nesmie smažiť, len pobublávať.

    Krkovice ze sklenice (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Na záver skúsime či je mäso mäkké, väčšie kúsky rozpárame vidličkou, pridáme majoránku a zamiešame.

    Krkovice ze sklenice (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Zmes dáme do pohárov, necháme vychladnúť a dáme stuhnúť do chladničky.

    Krkovice ze sklenice (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Podávame na čerstvom chlebe, s uhorkou alebo obľúbenou prílohou.

    Krkovice ze sklenice (fotorecept) - obrázok 9

Diskusia k receptu

sracz
Fantastická "jednohubka" na partiu "pauzírovaného mariáša v červenom durchu s dvomi sedmičkami"! Chválim, ďakujem, povzbudzujem a čo najsrdečnejšie pozdravujem, @Kimlo kamarát vzácny!
ria2
To musí byť báječné. Myslíš, že by sa to dalo aj zasterilizovať? Alebo netreba? Konzervuje tuk? Ako dlho sa to môže v chladničke uchovať? Teda v prípade, že by sa minuli stravníci a bolo treba uchovať túto dobrotu nejaký čas. :-)
haji
Krkovice dlí od včera v mé lednici a netuší, že brzy bude ve sklenici. Pěkný receptík, postup aj foto! Mám naslintáno v klávesnici a hlavu v kumštu. Nejspíš to zavařím.
kvakac
Že si sa rozbehol. Robím to tiež, len som ešte neskúsil tie horčičné semienka. Človek sa učí celý život. Keď ja takéto veci strašne ľúbim.
kimlo
@dm (16.2.2022 21:49)
Áno, po opečení z panvice som to dal do PH na 4 hodiny.
kimlo
@sracz (17.2.2022 00:46)
Tak veru, dobré pohostenie aj pre nenáročnú návštevu..
kimlo
@ria2 (17.2.2022 09:32)
Sterilizovať som neskúšal, ale v chladničke to vydrží aspoň 10 dní. Masť to konzervuje pokiaľ sa to nenačne.
zahra
Viem, co urobim na prve vonkajsie stretnutie s priatelmi. Po obede stale treba mat v zalohe nieco na doplnenie. Doteraz to boli natierky a skvarena slanina s cibulou alebo hubami. Skvele.
2x sobon a kimlo
kimlo
@zahra (19.2.2022 09:07)
Vyskúšaj, určite neobanuješ. Ja som zobral jeden pohár kolegom do práce, len sa po ňom zaprášilo.
kimlo
@adjunkt (12.4.2022 08:22)
Ďakujem za komentár a foto, som rád že chutilo, ja sa po sviatkoch chystám na ďalšiu várku, v chladničke vydrží dlho a je dobré mať po ruke nejakú pochúťku.
adjunkt
@kimlo (12.4.2022 13:21)

...ja ďakujem za recept....robila som to už aj druhýkrát a znovu sa chystám robiť koncom augusta. Ideme na chatu, tak bude o raňajky postarané :)
1x kimlo