Pečená krkovička

Krkovice ze sklenice (fotorecept)

Autor receptu: kimlo

Tak znie pôvodný recept od kamaráta Brepty. Ide o pomaly konfitované ochutené mäso s cibuľou a cesnakom.* Pochúťka na studeno, natretá na chlieb. Môže sa robiť v pekáči, ja som v záverečnej fáze použil pomalý hrniec.

Suroviny

Postup

  1. Krkovička by nemala byť úplne chudá, lepšie je trocha prerastená, sadlo mäso aj ochutí. Masť je najlepšie použiť domácu vytopenú. Soľ odvážime podľa množstva mäsa - 20 g soli na 1 kg mäsa.
  2. Mäso narežeme na hrubšie plátky a potom na väčsie kúsky asi na 3x3 cm. Korenie a horčičné semienka rozdrvíme alebo pomelieme.
  3. Koreninovou zmesou obalíme kúsky mäsa, dobre premiešame, a odložíme do chladničky aspoň na 30 minút.
  4. V pekáči rozpustíme časť masti a mäso v nej pozvoľna opečieme do zlatista. Potom osolíme a zamiešame.
  5. Pridáme toľko masti, aby bolo mäso ponorené a na miernom plameni pomaly konfitujeme 3 hodiny. Ja som to preložil do pomalého hrnca a nastavil na 4 hodiny na úrovni LOW.
  6. Po 3 hodinách pridáme cibuľu nakrájanú na hrubšie a cesnak nasekaný na drobno. Premiešame a konfitujeme ďalšiu hodinu. Mäso sa nesmie smažiť, len pobublávať.
  7. Na záver skúsime či je mäso mäkké, väčšie kúsky rozpárame vidličkou, pridáme majoránku a zamiešame.
  8. Zmes dáme do pohárov, necháme vychladnúť a dáme stuhnúť do chladničky.
  9. Podávame na čerstvom chlebe, s uhorkou alebo obľúbenou prílohou.