Pečená krkovička
Krkovice ze sklenice (fotorecept)
Autor receptu: kimlo
Tak znie pôvodný recept od kamaráta Brepty. Ide o pomaly konfitované ochutené mäso s cibuľou a cesnakom.* Pochúťka na
studeno, natretá na chlieb. Môže sa robiť v pekáči, ja som v záverečnej fáze použil pomalý hrniec.
Postup
- Krkovička by nemala byť úplne chudá, lepšie je trocha prerastená, sadlo mäso aj ochutí. Masť je najlepšie použiť domácu vytopenú. Soľ odvážime podľa množstva mäsa - 20 g soli na 1 kg mäsa.
- Mäso narežeme na hrubšie plátky a potom na väčsie kúsky asi na 3x3 cm. Korenie a horčičné semienka rozdrvíme alebo pomelieme.
- Koreninovou zmesou obalíme kúsky mäsa, dobre premiešame, a odložíme do chladničky aspoň na 30 minút.
- V pekáči rozpustíme časť masti a mäso v nej pozvoľna opečieme do zlatista. Potom osolíme a zamiešame.
- Pridáme toľko masti, aby bolo mäso ponorené a na miernom plameni pomaly konfitujeme 3 hodiny. Ja som to preložil do pomalého hrnca a nastavil na 4 hodiny na úrovni LOW.
- Po 3 hodinách pridáme cibuľu nakrájanú na hrubšie a cesnak nasekaný na drobno. Premiešame a konfitujeme ďalšiu hodinu. Mäso sa nesmie smažiť, len pobublávať.
- Na záver skúsime či je mäso mäkké, väčšie kúsky rozpárame vidličkou, pridáme majoránku a zamiešame.
- Zmes dáme do pohárov, necháme vychladnúť a dáme stuhnúť do chladničky.
- Podávame na čerstvom chlebe, s uhorkou alebo obľúbenou prílohou.