Krkonošský hubník

andys - fotkaandys, 25. decembra 2012
Krkonošský hubník
Foto: andys

Recept som našla kedysi dávno, keď som začínala s varením a vlastnou domácnosťou v kalendári s receptami, ktorý som pravidelne dostávala k meninám na začiatku roka od mojej starej mamy. Odvtedy je hubník súčasťou nášho jedálnička.

4-6
porcie
15 minút
príprava
30 minút
na 175 °C

Suroviny

100 g
6 - 8 ks (staršie)
1 dl
4 PL
4 ks
1 ks
3 strúčiky
1 PL

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Sušené huby umyjeme a namočíme na niekoľko hodín do studenej vody. Uvaríme ich v osolenej vode, scedíme (vodu odložíme bokom) a podľa potreby nakrájame na menšie kúsky.

  2. 2

    Rožky nakrájame na kocky, zalejeme mliekom, posypeme krupicou a zmiešame s vajíčkami a trochou vody, v ktorej sme varili huby (podľa potreby).

  3. 3

    Na masti speníme nadrobno nakrájanú cibuľu, cesnak a huby, všetko dochutíme soľou, korením, muškátovým orieškom a majoránkou. Opražíme a pridáme k rožkom, premiešame a okoreníme. Pečieme vo vymastenej ohňovzdornej nádobe vo vyhriatej rúre do zlatista.

  4. 4

    Hubník je tradičným štedrovečerným jedlom v mnohých českých rodinách, kým som ho nezačala robiť, o tejto tradícii som nemala tušenia. Želám dobrú chuť :)

Diskusia k receptu

16 komentárov k receptu
Já zas nedávám majoránku, ale to už je věc chuti a vkusu. Tobě to @andys takhle vyběhlo pečením, nebo jsi toho dala tak hodně do pekáčku? Já totiž přidávám pouze žloutky a z bílků vyšlehám sníh, který do směsi pak lehce vmíchám. Místo majoránky dávám sejanou petrželku. Skvělé osvěžení po "sprše" cukroví !
Ďakujem vám všetkým za komentáre :)
@mijaita - dala som toho viac a aj to trošku vybehlo, ale nie veľmi. Nabudúce vyskúšam aj ja vylepšenie so snehom, ďakujem :)
mala som podusené šampiňony a chcela som sa ich v piatok pred sviatkami zbaviť,bolo ich hodne a ja som mala chuť na niečo slané,tak ma napadlo urobiť večer hubník.Bol dobrý,ale výraznejšiu chuť má zo suchohríbov a dubákov.Ale zjedla som aj ten.
mijaita,díky,viem,ale potrebovala som sa pred sviatkami zbaviť už udusených šampiňonov a prišla mi chuť na slané.A toto som videla jedinú možnosť a aj na chuť.
@hralka , môj ocko robí každý rok z bedľových sušených nožičiek "korenie", ktoré potom pridávam do hubových jedál, aby boli výraznejšie - tak možno inšpirácia do budúcnosti :)

Pridaj komentár k receptu: