Krkonošský hubník

andys - fotkaandys, 25. decembra 2012
Krkonošský hubník
Foto: andys

Recept som našla kedysi dávno, keď som začínala s varením a vlastnou domácnosťou v kalendári s receptami, ktorý som pravidelne dostávala k meninám na Zobraziť celý popisRecept som našla kedysi dávno, keď som začínala s varením a vlastnou domácnosťou v kalendári s receptami, ktorý som pravidelne dostávala k meninám na začiatku roka od mojej starej mamy. Odvtedy je hubník súčasťou nášho jedálnička.

4-6
porcie
15 minút
príprava
30 minút
na 175 °C

Suroviny

100 g
6 - 8 ks (staršie)
1 dl
4 PL
4 ks
1 ks
3 strúčiky
1 PL




Postup

  1. 1

    Sušené huby umyjeme a namočíme na niekoľko hodín do studenej vody. Uvaríme ich v osolenej vode, scedíme (vodu odložíme bokom) a podľa potreby nakrájame na menšie kúsky.

  2. 2

    Rožky nakrájame na kocky, zalejeme mliekom, posypeme krupicou a zmiešame s vajíčkami a trochou vody, v ktorej sme varili huby (podľa potreby).

  3. 3

    Na masti speníme nadrobno nakrájanú cibuľu, cesnak a huby, všetko dochutíme soľou, korením, muškátovým orieškom a majoránkou. Opražíme a pridáme k rožkom, premiešame a okoreníme. Pečieme vo vymastenej ohňovzdornej nádobe vo vyhriatej rúre do zlatista.

  4. 4

    Hubník je tradičným štedrovečerným jedlom v mnohých českých rodinách, kým som ho nezačala robiť, o tejto tradícii som nemala tušenia. Želám dobrú chuť :)

Diskusia k receptu

cistinka
Perfektný recept, veru máš pravdu...je to tradícia mnohých českých domácností, suseda mi dala ochutnať :-)
1x sracz
medovnicek
no a už viem čo navarím po sviatkoch, veľmi pekne ďakujem za recept, určite v najbližších dňoch vyskúšam
1x sracz
mijaita
Já zas nedávám majoránku, ale to už je věc chuti a vkusu. Tobě to @andys takhle vyběhlo pečením, nebo jsi toho dala tak hodně do pekáčku? Já totiž přidávám pouze žloutky a z bílků vyšlehám sníh, který do směsi pak lehce vmíchám. Místo majoránky dávám sejanou petrželku. Skvělé osvěžení po "sprše" cukroví !
mijaita
Pravda, petrželku "nesejám", ale sekám, takže petrželku nadrobno nasekanou ! :-)
andys
Ďakujem vám všetkým za komentáre :)
@mijaita - dala som toho viac a aj to trošku vybehlo, ale nie veľmi. Nabudúce vyskúšam aj ja vylepšenie so snehom, ďakujem :)
1x sracz
hralka
mala som podusené šampiňony a chcela som sa ich v piatok pred sviatkami zbaviť,bolo ich hodne a ja som mala chuť na niečo slané,tak ma napadlo urobiť večer hubník.Bol dobrý,ale výraznejšiu chuť má zo suchohríbov a dubákov.Ale zjedla som aj ten.
1x sracz
mijaita
@hralka ten hubnik stejne jako kuba jsou mnohem lepší z hub sušených, přes noc namočených, než z čerstvých. Tedy z mého pohledu.
havino
máme radi, robievam z času na čas, ked je dosť suchohríbov, tiež dávam vyšľahaný sneh, je taký nadýchaný
1x sracz
hralka
mijaita,díky,viem,ale potrebovala som sa pred sviatkami zbaviť už udusených šampiňonov a prišla mi chuť na slané.A toto som videla jedinú možnosť a aj na chuť.
1x sracz
andys
@hralka , môj ocko robí každý rok z bedľových sušených nožičiek "korenie", ktoré potom pridávam do hubových jedál, aby boli výraznejšie - tak možno inšpirácia do budúcnosti :)
1x sracz
hralka
andys ,ďakujem,Aj ja občas pomeliem zvyšok zo sušených húb a potom pridávam do jedla,kde chcem hubovú príchuť.
1x sracz
olinka12
No parádny receptík na zajtra vyskúšam trošku odlahčiť žalúdoček :D
1x sracz




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia