Makový závin
Makový závin

Krehký makový závin z tvarohového cesta

Kulinární studio MAFRA
mesačník Varecha, 12. októbra 2022
Krehký makový závin z tvarohového cesta
Foto: Kulinární studio MAFRA

Závin z jednoduchého tvarohového cesta skvelo dopĺňa lahodná maková plnka.

2 záviny
porcie
30 (+ odležanie) minút
príprava
40 minút
na 180 °C

Suroviny

Cesto:
250 g (kocka)
250 g
400 g
Na plnku:
150 ml
50 g
50 g
200 g mletý
50 g
4 PL
Na potretie:
1 ks




Postup

  1. 1

    Cesto: Tvaroh spracujeme s maslom a preosiatou hladkou múkou na pevné cesto. Necháme ho 20 minút odležať pri izbovej teplote.

  2. 2

    Plnka: V menšom hrnci privedieme do varu mlieko s cukrom a maslom. Prisypeme mletý mak a krátko povaríme. Necháme vychladnúť, potom vmiešame strúhanku z piškót a rum.

  3. 3

    Cesto rozvaľkáme na pomúčenej doske na plát s hrúbkou asi 3 mm a po celej ploche potrieme makovou plnkou tak, aby zostali asi 2 cm okraje cesta bez plnky.

  4. 4

    Plát rozkrojíme na polovicu. Od rezu smerom von stočíme dva záviny a okraje cesta k sebe dobre pritlačíme.

  5. 5

    Záviny preložíme na plech vystlaný papierom na pečenie. Povrch potrieme rozšľahaným vajcom. Pečieme v rúre vyhriatej na 180 °C približne 40 minút.

Diskusia k receptu

evanaaa
Zaujímavý, mám na mysli cesto z troch surovín, je tento recept, ale vidí sa mi dobrý a jednoduchý, plnka sa asi dá aj obmieňať (lekvár, ap.), len dúfam, že sa cesto dá dobre vyvaľkať, či sa nelepí, nedrobí? Ukladám si.....




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia